Băsescu ameninţă cu accesul liber al presei la dosarele fostei securităţi

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 4 aprilie 2006

Prezentarea de ieri a raportului SRI a fost şi un prilej pentru preşedintele Băsescu de a vorbi despre CNSAS. El vede în disputele pe tema preşedinţiei instituţiei, cîştigată de Corneliu Turianu, reprezentantul PD şi nu de Constantin Ticu Dumitrescu, reprezentantul Guvernului, "o bătălie a structurilor politice pentru controlul dosarelor".

Băsescu adoptă o poziţie nouă şi surprinzătoare în problema Consiliului: "nici actuala structură a CNSAS nu este mai bună decît cea veche", pentru că persoanele din conducere sînt desemnate de partidele politice. "Am sărit din lac în puţ", defineşte şeful statului schimbările petrecute la CNSAS. El consideră că, dacă pînă acum exista neîncrederea că instituţia şi-ar face treaba, acum s-a ajuns la negocierea controlului politic asupra dosarelor.

În opinia preşedintelui, trebuie găsite soluţii pentru ca accesul la dosare să se facă liber. "dacă nu se va sfîrşi scandalul de la CNSAS, atunci voi cere Guvernului o ordonanţă de urgenţă prin care presa să aibă acces la dosare", a încheiat preşedintele.

Cu toate că unii ziarişti s-au grăbit să spună că presa are deja acces la dosarele securităţii şi că declaraţia lui Băsescu este eronată, preşedintele dovedeşte că are cunoştinţă de situaţia reală, căci, în prezent, accesul la dosare nu este liber. Biroul de presă al CNSAS ne-a informat că orice persoană care poate dovedi că realizează un studiu şi că are nevoie de anumite dosare, poate să le obţină. Condiţia este, însă, ca dosarele solicitate să fie cele din fondul documentar. În schimb nimeni nu poate să aibă acces (deci nici presa), la dosarul unei persoane care este în viaţă, fără aprobarea acesteia.

Accesul liber al presei la dosarele fostei securităţi ar produce un cutremur de proporţii în societatea românească. Multe persoane influente au lucruri de ascuns din perioada de dinainte de revoluţie, iar jurnaliştii ar face ceea ce nici CNSAS şi nici Parlamentul (printr-o lege a lustraţiei) nu au făcut-o pînă acum: ar scoate adevărul la iveală.

Preşedintele Băsescu încearcă să oprească un scandal care a luat proporţii între PD şi PNL pe tema preşedinţiei CNSAS. În acelaşi timp, acuzînd toate partidele politice de interesul de a controla dosarele, Băsescu se postează pe poziţia de arbitru, încercînd să infirme zvonul că, de fapt, el s-ar afla la originea sforilor care s-au tras pentru preşedinţia CNSAS.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb