Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că, astăzi, va face public numele celui pe care îl va desemna premier. Preşedintele a avut, ieri, o rundă de consultări cu partidele politice parlamentare pe tema formării unui noul guvern. Tot ieri, Băsescu a fost validat de Curtea Constituţională în funcţia de şef al statului pentru al doilea mandat de cinci ani.
Discuţiile au fost înlesnite şi de depunerea mandatului de către Liviu Negoiţă, fostul prim-ministru desemnat. Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că vom avea un nou guvern până la Crăciun.
Traian Băsescu a explicat, potrivit Agerpres, viziunea sa despre viitorul Executiv: "Voi merge pe o formă să securizez stabilitatea de guvernare. Experienţa unui mandat m-a învăţat că vorbele frumoase pot deveni instrumente. Eu optez pentru un guvern sigur, în care un partid să nu plece de la guvernare, sau altul să fie dat afară de la guvernare".
Băsescu a precizat că va avea în vedere şi propunerea de nominalizare a lui Crin Antonescu pentru funcţia de prim-ministru. "Voi respecta votul electoratului şi nu voi conteni să cer partidelor implicare sub orice formă", a afirmat Traian Băsescu.
În cadrul consultărilor, Traian Băsescu i-a invitat pe social-democraţi să participe la un guvern de uniune naţională, în care Marian Sârbu ar putea prelua portofoliul Muncii.
Cel mai probabil democrat-liberalii, partidul cu numărul cel mai mare de parlamentari, îl va propune ca premier pe Emil Boc.
Prezentăm, în continuare, viziunile partidelor parlamentare, după consultările de la Palatul Cotroceni, despre viitorul guvern.
• Antonescu către Băsescu: "PNL nu poate intra într-un sistem de putere pe care îl controlaţi"
Liderul PNL, Crin Antonescu, i-a transmis, ieri, preşedintelui Traian Băsescu, în cursul consultărilor de la Palatul Cotroceni pentru formarea unui nou guvern, că liberalii nu pot intra într-un sistem de putere pe care îl controlează şeful statului.
Crin Antonescu a declarat: "Convingerea mea este că dumneavoastră nu ne vreţi în opoziţie, că nu ne vreţi la putere neapărat, ci colaboratori, în unele condiţii complici. Noi am putea să spunem că aveţi mijloacele acum - şi constituţionale, şi legale - să ne împiedicaţi accesul la putere. Nu aveţi mijloacele să ne împiedicaţi în opoziţie. (...) E o situaţie grea pentru România. PNL şi eu nu fugim de greu, nu preferăm o variantă comodă electoral, ci avem principii şi condiţii. Dacă găsim garanţii că putem face parte dintr-un guvern şi o majoritate parlamentară în care aceste principii au o şansă, vom fi la putere, dacă nu, cu aceleaşi principii, vom fi în opoziţie".
Liderul PNL i-a transmis şefului statului că liberalii pot face \"un compromis dacă statul de drept este apărat cu mijloacele acelui guvern şi că România are o bună guvernare, o altfel de guvernare decât a avut din "90 până azi".
Crin Antonescu a explicat: "PNL nu poate intra într-un sistem de putere pe care îl controlaţi. (...) Primul-ministru este singura garanţie şi pentru dumneavoastră şi este o garanţie şi pentru noi. (...) Sau un independent în legătură cu care şi dumneavoastră şi noi să avem sentimentul că este o garanţie pentru aceste obiective".
• PSD îl vrea premier pe Crin Antonescu
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, i-a transmis, ieri, şefului statului Traian Băsescu, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că o formulă de guvern cu un prim-ministru PD-L este exclusă din punctul de vedere al social-democraţilor.
Mircea Geoană a explicat: "În acest moment ar trebui să facem un efort sincer de reconciliere naţională. Propunerea făcută este un guvern cu o amplă majoritate, domnul Antonescu ar putea fi un excelent prim-ministru pentru această perioadă. Cea mai proastă formulă este un guvern cu o infimă majoritate, construit prin tot felul de dezertări care îşi schimbă sigla de partid pentru o anumită influenţă. O formulă cu premier PD-L este exclusă, nu reprezintă decât re-întoarcerea la ceea ce a fost greşit în ultimii ani".
Preşedintele social-democraţilor a subliniat că recenta campanie electorală a polarizat şi divizat România, motiv pentru care, din punctul de vedere al PSD, "o majoritate cât mai amplă ar fi formula preferabilă pentru ţară".
"Cred cu tărie că, dacă dorim reconciliere naţională, (...) formula optimă, capabilă să lupte împotriva crizei este una cu o majoritate cât mai amplă", a spus Mircea Geoană.
• Marko, UDMR: Optăm pentru o formulă guvernamentală PD-L-PNL-UDMR
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, în urma consultărilor cu preşedintele Traian Băsescu, de la Palatul Cotroceni, că şeful statului intenţionează să anunţe, astăzi, propunerea de prim-mi-nistru. Marko Bela şi-a exprimat speranţa că, până de Crăciun, vom avea un nou guvern, susţinut de o majoritate parlamentară, la care va participa şi UDMR. Liderul UDMR a explicat: "În ceea ce priveşte formula guvernamentală, am opta pentru o majoritate cât mai largă, cât mai confortabilă în Parlament, o majoritate care, după părerea noastră, şi din punct de vedere doctrinar ar fi absolut compatibilă, şi anume PD-L-PNL-UDMR, ceea ce ar ajuta de fapt şi la cristalizarea opţiunilor doctrinare în spectrul politic din România. Dacă nu este posibilă o astfel de majoritate, UDMR poate concepe o participare împreună cu PD-L, deci un Guvern construit în jurul acestei coaliţii PD-L-UDMR, respectiv grupul minorităţilor".
Marko Bela a adăugat că UDMR doreşte să contribuie la elaborarea şi aplicarea soluţiilor pentru combaterea efectelor crizei şi continuarea reformei în administraţie, învăţământ, descentralizare.
Nu în ultimul rând, liderul Uniunii a ţinut să precizeze că exclude o variantă de guvernare între PSD-PNL-UDMR, în condiţiile climatului politic actual.
• Oprea: Vom susţine un guvern competent
Deputatul Gabriel Oprea, liderul grupului parlamentar al independenţilor, a declarat, ieri, după o rundă de consultări cu preşedintele Traian Băsescu, că parlamentarii independenţi vor susţine un guvern competent.
Gabriel Oprea a precizat: "Noi vom vota fără nicio condiţie un guvern competent, aşa cum am făcut de fiecare dată. Este nevoie, mai mult ca oricând, ca statul român să se întărească iar instituţiile să-şi facă datoria şi să fie eficiente pentru fiecare cetăţean român".
Liderul independenţilor a subliniat necesitatea constituirii unui guvern competent pentru depăşirea perioadei de criză economică, grupul independenţilor declarându-se în acest sens consecvent cu opţiunea afirmată şi anterior.
• Minorităţile vor un guvern cu majoritate parlamentară solidă
Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, sprijină ideea formării unui guvern politic, care să se bazeze pe o majoritate cât mai solidă, a declarat, ieri, deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului, la finalul consultărilor avute la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu.
Varujan Pambuccian a opinat că un guvern politic este necesar în această perioadă de criză.
Deputatul a explicat: "Dacă mergem pe o formulă de tehnicieni poate fi escamotată răspunderea la alegerile din 2012 dacă nu există şi o asumare politică a guvernării. Dacă există o astfel de asumare, în momentul acela, evident, partidele vor face tot ce pot atât din zona guvernamentală cât şi din zona Parlamentului pentru ca lucrurile să iasă cât mai bine".