Băsescu cere partidelor de guvernare să-şi facă inventarul

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 5 noiembrie 2010

Băsescu cere partidelor de guvernare să-şi facă inventarul

"Dacă se consideră incapabili să-şi servească ţara într-un moment dificil, să treacă în opoziţie", spune preşedintele

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că va trebui instalat un nou Guvern, cu un nou prim-ministru, în situaţia în care actualele partide din arcul guvernamental nu-şi vor asuma realizarea programului convenit cu instituţiile financiare internaţionale.

"În cazul în care partidele actuale nu-şi asumă realizarea programului, trebuie căutat un prim-ministru care să-şi asume un program în conformitate cu nevoile României", a declarat Traian Băsescu, la postul public de radio, citat de Agerpres.

Şeful statului a subliniat că, în această situaţie, va fi necesar un nou Guvern şi că noul Executiv va trebui să vină cu un program "prin care să nu fie minţiţi românii". Preşedintele a subliniat, în context, că "sunt partide din opoziţie care vor să vină la putere".

"Dacă se consideră incapabili, să treacă în opoziţie"

Preşedintele a mai apreciat că partidele din coaliţia de guvernare ar trebui să-şi facă inventarul şi să decidă dacă vor să-şi servească ţara într-un moment dificil, sau vor să treacă în opoziţie.

Traian Băsescu a afirmat: "(n.r. partidele) Au două opţiuni: să-şi servească ţara sau, dacă se consideră incapabili să-şi servească ţara într-un moment dificil, să treacă în opoziţie. Eu vorbesc tot mai insistent despre acest lucru".

Şeful statului a mai susţinut că a etichetat "destul de dur" partidele de la putere din cauza neatenţiei la ce votează şi pentru lipsa de consecvenţă în a-şi asigura majorităţile, dar că multe dintre aceste probleme ar fi fost rezolvate în cadrul întrevederii de marţi de la Palatul Cotroceni.

"Problema coaliţiei, indisciplina parlamentarilor"

Traian Băsescu a afirmat: "După discuţia pe care am avut-o marţi cu partidele din arcul guvernamental, părerea mea este că există voinţă la actuala majoritate să realizeze reformele şi să implementeze programul convenit cu instituţiile financiare internaţionale. Marea problemă este disciplina parlamentară".

Preşedintele a mai apreciat, în ceea ce priveşte opoziţia, că partidele politice nu au programe de relansare economică, ci fac doar promisiuni demagogice: "Dacă privesc la ceea ce propun prin program partidele de opoziţie, îmi dau seama că nu există în opoziţie partide care să vizeze un program de redresare a României, ci doar partide care vizează clişee demagogice de păcălire a populaţiei, că pot da, că pot mări, că pot face".

"România trebuie să se împrumute mulţi ani de acum înainte"

Ca să plătească salariile şi pensii în sectorul de stat, ţara noastră va trebui să se împrumute "mulţi ani de acum înainte", mai spune preşedintele în cadrul intervenţiei sale la pos-tul public de radio. Numai în 2011 statul va avea de plătit datorii de circa 4 miliarde de euro, conform preşedintelui..

Potrivit lui Băsescu, pentru 2011, datoria externă a ţării noas-tre este de 1,6 miliarde de euro, iar serviciul datoriei interne şi al datoriei externe, de 1,9 miliarde de euro.

"Deci, avem vreo 4 miliarde (n.r. de euro) de plătit la anul, în afară de sumele pe care le rostogolim, nu le punem la datorie, punem doar serviciul datoriei şi datorie externă brută", a spus Băsescu.

Plata arieratelor, amânată pentru 2011?

Preşedintele a mai anunţat că Guvernul solicită FMI şi Comisiei Europene, prin scrisoarea de intenţie în cadrul acordului stand-by, amânarea până în luna aprilie a anului 2011 a datoriilor statului către firmele private.

Şeful statului a explicat: "Din ce am discutat cu Fondul şi cu Uniunea Europeană, se prefigurează o amâ-nare până în luna aprilie. Deci, în mod categoric, banii pentru lichidarea arieratelor către agenţii economici trebuie să fie în bugetul anului următor".

Băsescu a motivat solicitarea României prin faptul că Guvernul nu a reuşit să realizeze procesul de restructurare a aparatului bugetar şi a sistemului de prestaţii sociale suficient de rapid.

Datoriile statului faţă de mediul privat se ridică, după unele statistici, la circa 2 miliarde de euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Eu stiu conform Constitutiei ca Guvernul este pus de Parlament sa faca ce trebuie pentru Romania.

    Daca am ajuns ca Guvernul sa ignore Parlamentul si sa urmeze ordinele organismelor internationale, atunci suntem vaca de muls! 

    1. Tu, invata prima data sa scri corect: eu stiu ca, conform Constitutiei....... NU - "eu stiu conform Constitutiei ......" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb