Băsescu îi cere lui Ianukovici să nu folosească Armata

V.B.
Internaţional / 20 februarie 2014

Preşedintele Traian Băsescu reia apelul la adresa lui Victor Ianukovici, preşedintele Ucrainei, de a nu folosi Armata împotriva protestatarilor şi să se delimiteze de elementele radicale violente, soluţia fiind satisfacerea revendicărilor opoziţiei şi alegerile anticipate, conform unui comunicat publicat azi pe site-ul Preşedinţiei.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, îşi reafirmă profunda îngrijorare faţă de degradarea continuă a situaţiei din Ucraina, care a dus la pierderi de vieţi omeneşti, sute de răniţi şi la destabilizarea majoră a statului ucrainean. Situaţia actuală poate degenera într-un conflict de proporţii cu consecinţe greu de anticipat pentru poporul ucrainean şi pentru securitatea regională la graniţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi a Uniunii Europene. România condamnă folosirea disproporţionată a forţei împotriva populaţiei şi respinge utilizarea violenţei pentru atingerea obiectivelor politice", se arată în comunicat.

Băsescu reia apelul către Ianukovici, de a nu folosi Armata în reprimarea protestelor din stradă, "iar forţele de poliţie să nu recurgă la utilizarea disproporţionată a forţei împotriva manifestanţilor".

De asemenea, şeful statului român face apel la liderii Opoziţiei democratice (Vitali Kliciko, Arseni Iaţeniuk şi Oleg Tiahnibok) "să se delimiteze de elementele radicale violente şi să nu se asocieze unor acte provocatoare la adresa forţelor de ordine". Băsescu mai face apel la încetarea violenţei din stradă şi la angajarea dialogului dintre Putere şi Opoziţie pentru soluţionarea situaţiei din Ucraina în interesul poporului ucrainean, pentru menţinerea statalităţii, a suveranităţii naţionale, a independenţei şi a integrităţii teritoriale a ţării.

Mai mult, preşedintele "nu consideră oportună aplicarea de sancţiuni cu efecte economice asupra Ucrainei, dar apreciază necesare sancţiuni severe la adresa persoanelor responsabile de utilizarea excesivă a forţei".

"Analizând evoluţiile din ultimele 48 de ore, domnul preşedinte Traian Băsescu consideră că singura soluţie de revenire la un parcurs democratic al Ucrainei este satisfacerea integrală a revendicărilor Opoziţiei şi organizarea de alegeri anticipate la toate nivelurile", se mai arată în comunicat.

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a confirmat, astăzi, că 35 de persoane au fost ucise în violenţele de la Kiev, adăugând că alţi 505 indivizi au fost răniţi, dintre care 292 spitalizaţi, transmite site-ul Russia Today. Portalul susţine că lunetişti ai opoziţiei au ocupat câteva acoperişuri din centrul capitalei ucrainene şi trag în forţele de securitate. Potrivit primelor informaţii, 12 poliţişti ar fi fost capturaţi de manifestanţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb