Preşedintele Traian Băsescu a sugerat, ieri, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul de campanie, că primarul Sibiului, Klaus Joha-nnis, susţinut de PNL şi PSD pentru şefia guvernului, ar putea negocia şi cu alte formaţiuni politice dacă doreşte să devină credibil.
Deşi nu le-a nominalizat, şeful statului a făcut referire, probabil, la PD-L, partid exclus de la masa negocierilor de către liberali şi social-democraţi, într-o posibilă formulă de guvernare ce l-ar avea în frunte pe Johannis, şi la care s-ar ralia şi UDMR.
"Dacă domnul Johannis va înţelege să discute cu toate partidele, putem avea în vedere orice soluţie", a subliniat Traian Băsescu.
Despre primarul Sibiului, Traian Băsescu a afirmat că "este un om amirabil", numai că nu poate accepta "soluţia Grivco", adică o desemnare a sa "în baza unei înţelegeri la care în capul mesei au fost Voiculescu, Ion Iliescu, Hrebenciuc", informează Agerpres.
Întrebat de jurnaliştii prezenţi dacă ar fi posibil să accepte o desemnare a lui Klaus Johannis în situaţia în care acesta s-ar orienta spre PD-L, Traian Băsescu a replicat că este vorba despre o speculaţie şi că singurul lucru pe care a dorit să îl evidenţieze este că nu va accepta un prim-ministru care are în spate o decizie luată de Dan Voiculescu, Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoană.
• Băsescu: Nu am avut niciun fel de probleme cu satisfacerea exigenţelor PD-L
Şeful statului a menţionat că obligaţia lui faţă de ţară este să încerce să dea un şef de Guvern care să nu fie manipulat de diverse interese şi a reiterat că, în campania electorală, îşi propune un parteneriat cu poporul, nu cu partidele politice.
"Nu am negociat pentru turul doi cu nimeni şi nici acum nu intenţionez vreo negociere, pentru simplul motiv că ar însemna să îmi grevez mandatul următor cu obligaţii inacceptabile", a afirmat preşedintele.
Întrebat de jurnalişti dacă susţinerea pe care o primeşte din partea PD-L nu va genera, la rândul ei, anumite obligaţii Traian Băsescu a declarat: "Nu am avut niciun fel de probleme cu acest partid în a satisface exigenţe de-ale lor. Niciunul nu e proprietar nici de rafinărie, nici de post de televiziune. În general, relaţia mea cu partidul care m-a susţinut a fost una corectă şi una care a vizat, în primul rând, soluţiile de reformă".
Băsescu a mai criticat şi ceea ce el numeşte "tranzacţiile cu voturi", cu referire la anunţul public al preşedintelui PNL, Crin Antonescu, care a sugerat electoratului său să îl susţină în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pe Mircea Geoană.
"Aceste dezbateri mă afectează şi personal, pentru că eu nu am făcut niciun gest şi nu am cerut niciunui om politic din niciun partid să îmi acorde voturile pe care le-a primit în ziua de duminică", a încheiat preşedintele.
• Băsescu cere comisie parlamentarăde revizuire a Constituţiei înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că trebuie constituită o comisie parlamentară de revizuire a Constituţiei, imediat după ce Biroul Electoral Central anunţă rezultatele finale ale referendumului. Şeful statului consideră că acest demers trebuie făcut înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, "în semn de respect faţă de votul dat de români". Traian Băsescu a mai apreciat că politicienii nu pot ignora rezultatele referendumului pentru parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maxim 300. "Li se apropie momentul când se prezintă în faţa alegătorilor şi mă tem că ar plăti o factură mult prea mare", a apreciat Băsescu. Preşedintele consideră că rezultatele referendumului arată că românii vor să se pună capăt privilegiilor clasei politice, în sistemele de salariazare sau de pensii, apreciind că semnalul dat la vot îi dă un sentiment de optimism. "România nu are suficienţi bani şi pentru a asigura privilegiile şi pentru a satisface lăcomia domnului Patriciu, a domnului Vântu, a domnului Voiculescu, a domnului Hrebenciuc, a domnului Vanghelie şi a multor altora", a încheiat Traian Băsescu.