• Preşedintele azer Aliyev a dat asigurări că doreşte în continuare diversificarea resurselor de energie pentru partenerii din Uniunea Europeană
Proiectele energetice de transport ale resurselor de la Marea Caspică spre Europa au toate condiţiile să fie continuate în anii următori, a declarat, ieri, la Baku, preşedintele Traian Băsescu, după întrevederea cu omologul său azer, Ilham Aliyev. Şeful statului a mai spus că toate ţările din zonă trebuie să-şi asume responsabilitatea securizării şi stabilizării regiunii Caucazului, precum şi eforturile de dezvoltare a infrastructurii de transport energetic, care este un element-cheie pentru perioada următoare.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că proiectele gazoductului Nabucco şi PEOP (oleoductul Constanţa - Trieste) vor fi, în continuare, un obiectiv pentru România şi al partenerilor din ţările de la Marea Neagră şi din Uniunea Europeană.
"Evenimentele recente din regiune au generat semne de întrebare asupra capacităţii ţărilor din zonă de a genera alternative şi de a construi o piaţă a energiei", a declarat Băsescu, citat de Agerpres. Domnia sa a adăugat că, după ce se va îndeplini condiţia cheie a stabilizării şi a securizării zonei, cooperarea energetică se va dezvolta în continuare.
Preşedintele Aliyev a subliniat importanţa pentru Azerbaidjan a stabilizării situaţiei din Georgia, arătând că toate ţările din regiune trebuie să fie prietene şi să-şi asume responsabilitatea istorică de a avea securitate în regiune. Domnia sa a adăugat că atât Rusia, cât şi Georgia sunt ţări prietene ale Azerbaidjanului, cu ambele având încheiate acorduri de transport energetic. Potrivit lui Aliyev, toate companiile care asigură transportul resurselor energetice azere prin Rusia, Georgia şi Turcia sunt la fel de importante pentru Baku.
Preşedintele azer a apreciat foarte mult poziţia şi paşii întreprinşi de România în ceea ce priveşte conflictele îngheţate din regiune. Domnia sa a subliniat că poziţia de principiu a României reprezintă şi o premisă pentru cooperarea la nivel politic, economic şi energetic între Baku şi Bucureşti.
Aliyev a dat asigurări că ţara sa doreşte în continuare diversificarea resurselor de energie pentru partenerii din Uniunea Europeană. El a spus că Azerbaidjanul rămâne un partener de încredere al acestora.
Preşedintele Băsescu a subliniat totodată că România şi Azerbaidjanul au puncte de vedere care coincid în privinţa securităţii în regiunea extinsă a Mării Negre, plecând de la poziţia de bază că singura soluţie pentru zonele cu conflicte îngheţate este respectarea integrităţii teritoriale a statelor suverane. Şeful statului a evidenţiat importanţa revenirii armatelor georgiană şi rusă pe poziţiile anterioare izbucnirii conflictului şi a respectării acordului negociat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
Potrivit lui Băsescu, responsabilitatea stabilizării şi securizării zonei aparţine tuturor liderilor ţărilor din regiune, indiferent că sunt mai mari sau mai mici, mai influente sau mai puţin influente.
Preşedintele Traian Băsescu a început, miercuri, un turneu diplomatic de două zile, primele deplasări fiind în Ucraina şi Republica Moldova. Joi, după vizita în Azerbaidjan, şeful statului va merge în Georgia şi în Turcia.