Băsescu le cere politicienilor să nu mai facă declaraţii antieuropene iresponsabile

E.V.
Ziarul BURSA #Politică / 19 noiembrie 2012

Băsescu le cere politicienilor să nu mai facă declaraţii antieuropene iresponsabile

Preşedintele Traian Băsescu face un apel la partidele politice să nu implice Uniunea Europeană şi instituţiile sale în jocul politic electoral intern şi acuză "iresponsabilitatea declaraţiilor unor oficiali şi politicieni", potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al şefului statului.

Administraţia Prezidenţială a transmis, ieri, o serie de precizări cu privire "la declaraţiile antieuropene" pe care unii oficiali ai instituţiilor publice le-au exprimat în ultimele zile, inclusiv ale premierului Victor Ponta făcute sâmbătă la Bistriţa, "care pun interesul lor electoral şi personal mai presus de interesul naţional".

"Aceste declaraţii antieuropene nu reprezintă poziţia oficială a României", se arată în comunicatul transmis de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu.

Potrivit sursei citate, preşedintele Băsescu "regretă în mod profund iresponsabilitatea declaraţiilor unor oficiali şi politicieni români, care pun interesul lor electoral şi personal mai presus de interesul naţional".

Preşedintele le cere tuturor politicienilor să nu mai facă declaraţii ires­ponsabile, care vulnerabilizează poziţia ţării noastre în cadrul negocierilor pentru următorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 - 2020, şi care afectează grav imaginea României în plan internaţional, cu efecte, în principal, asupra grupurilor de investitori, potrivit comunicatului.

Şeful statului consideră că cel mai important argument în cadrul oricăror negocieri la nivelul Uniunii Europene îl reprezintă un grad mare de absorbţie a fondurilor europene şi invită instituţiile responsabile să facă toate demersurile pentru a creşte nivelul de absorbţie. Domnia sa le cere reprezentanţilor Guvernului României să pună în aplicare "de îndată" toate măsurile solicitate de Comisia Europeană în vederea deblocării programelor de finanţare care se află, în prezent, în situaţia de pre-suspendare.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, face un apel la partidele politice să nu implice Uniunea Europeană şi instituţiile sale în jocul politic electoral intern", potrivit comunicatului.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că propunerea preşedintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai puţin pentru România, "400 de euro mai puţin pentru fiecare român", iar Traian Băsescu trebuie să voteze împotriva acesteia.

"Propunerea lui Van Rompuy presupune o alocare cu 5 miliarde de euro pe coeziune şi 3 miliarde euro pe politica agricolă, mai puţin decât ceea ce a propus CE", a precizat Victor Ponta.

Domnia sa a adăugat: "Înseamnă 400 de euro mai puţin pe fiecare dintre dumneavoastră din fonduri europene. Dacă votează < da > ne ia 400 de euro de la fiecare, dacă votează < nu > merge pe propunerea CE", a susţinut premierul.

Victor Ponta a mai spus că preşedintele Băsescu ar fi trebuit ca, în loc să facă "glume de doi bani", să explice ce se discută la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Domnia sa a precizat: "Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI şi DNA, noi am intrat ca şi alte ţări, Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru că Uniunea Europeană presupune coeziune şi presupune o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenţie de trei ori mai puţin decât cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim? (...) Dacă ni se spunea în 2007 < nu o să aveţi nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în vest, dar o să vă facem ANI şi DNA >, poate că ne gândeam de mai multe ori. Eu sunt un proeuropean convins şi eu cred că domnul preşedinte Băsescu prin tot ce face inspiră în populaţie un sentiment anti-european".

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a propus, săptămâna trecută, reducerea cu 75 de miliarde de euro a cererii de 1.033 miliarde în credite, reclamată de Comisia Europeană pentru bugetul UE 2014-2020. Herman Van Rompuy vrea să reducă cu 29,5 miliarde creditele de plată pentru politica de coeziune şi cu 25,5 miliarde ajutoarele pentru PAC.

Ponta: "Preşedintele României dezinformează din motive electorale"

Premierul i-a solicitat preşedintelui să se oprească din campania electorală şi să reprezinte România în Consiliul European conform cu interesul naţional, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Domnia sa a precizat că nu intenţionează să intre într-o dispută electorală cu preşedintele României, fiind evident interesul acestuia din urmă de a se implica în campania pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, folosind în acest sens orice pretext pentru a provoca noi conflicte.

Victor Ponta a declarat: "România este îndreptăţită să primească un buget mai consistent, iar Preşedintele României are responsabilitatea de a lupta pentru acest lucru. (...) Preşedintele României trebuie să înţeleagă, totodată, că, dacă este vorba de iresponsabilitate, nimic nu este mai lipsit de responsabilitate din partea unui om politic decât să afirme repetat că ţara pe care o conduce < nu este un stat de drept >, doar pentru a ascunde că cetăţenii nu îl mai doresc şi nu îl mai recunosc drept reprezentant legitim al lor. (...) Preşedintele României dezinformează din motive electorale. Referirile primului-ministru al României la ANI şi DNA au fost făcute într-un context în care s-a precizat că românii au ales să fie parte a proiectului european şi pentru alte lucruri, cum sunt Politica de Coeziune sau Politica Agricolă Comună". (...) Guvernul României susţine propunerile formulate pentru viitorul exerciţiu bugetar al UE de către preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Parlamentului European. Primul-ministru al Guvernului României speră că preşedintele va face totul pentru a apăra interesul ţării noastre la Consiliul European şi îl asigură de întreg sprijinul Executivului în acest sens".

Premierul a mai spus că Politica de coeziune şi Politica Agricolă Comună sunt considerate elemente fundamentale ale proiectului european, iar susţinerea aces­tora este consonantă cu valorile Uniunii Europene. Domnia sa a subliniat că şi alte ţări consideră că un nou buget trebuie să susţină astfel de elemente, cel mai recent exemplu în acest sens venind de la premierul Spaniei, membru al familiei politice la care şi PDL este afiliat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. AVE CAESAR,

    stimate domnule Presedinte, 

    va rog frumos nu mai folositi sintagma declaratii antieuropene iresponsabile deoarece aceasta structura formeaza un pleonasm. Dupa parerea mea de cronicar declaratiile antieuropene sunt iresponsabile. Ce nu inteleg este insa spiritul de gluma care este tratat in mod diferit atunci cand poarta semnatura dumneavoastra si atunci cand este transmis in eter de alti reprezentanti ai esicherului politic. Cel mai bine propun sa se organizeze un concurs de pilde si comisia europeana sa decida care a fost cea mai buna. Trebuie insa sa aveti grija, caci daca cei din tara nu pricep glumele dumneavoastra sa ajungeti sa-l intreceti pe James Bond si sa deveniti 0007, adica 3 proceduri de suspendare esuate pana la varsta de 61 de ani. Trebuie sa iau legatura cu domnul Stallone si cu Mr. Schwarznegger pentru o noua misiune, deoarece se pare ca Mr. Willis nu mai face fata din moment ce puteati sa salvati Titanicul, acest lucru fiind presupus si de Bruce, de aceea nu au vrut sa-i acorde rolul pentru ca nu s-ar mai fi putut realiza un scenariu asemanator realitatii. Si intotdeauna cand vedeti ca cineva se enerveaza cand le spuneti o gluma si fac imediat referire la Constitutie spuneti-le sa apeleze intai la zicala lui Goethe: OAMENII AUD doar ceeea ce INTELEG.

    Al dumneavoastra cronicar de fapte glorioase Vergilius :-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb