Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, că suspendarea şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), programată în aceeaşi zi, a avut mai multe motive, cel mai important fiind că materialele ce urmau să fie analizate nu au fost transmise anticipat tuturor membrilor CSAT. Şeful statului a precizat într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni că nu a dorit să patroneze, în acest fel, o "descărcare de gestiune a ministerelor responsabile".
"Nu era vorba de orice fel de materiale, ci de bugetele instituţiilor care sunt implicate în siguranţa naţională, ceea ce făcea imposibilă aprobarea sumelor din bugetul de stat, fie că este vorba de SRI, SIE, STS sau alte instituţii", a spus Băsescu. Şeful statului a adăugat că nu a vrut ca CSAT să fie o instituţie în care doar 1-2 membri să ştie despre ce este vorba, iar ceilalţi doar să aprobe.
Un alt motiv al suspendării şedinţei a fost că ministerele au transmis foarte multe documente de analiză care nu necesitau o hotărâre a CSAT. "Privind atent aceste materiale, fie că se refereau la MIRA sau la MAp, de fapt erau nişte materiale care s-ar fi vrut validate în CSAT pentru a masca neîndeplinirea programelor de modernizare a structurilor care aveau obligaţia să facă acest lucru. Am considerat că aceste documente nu au ce să caute în CSAT şi că, de fapt, s-a dorit o şedinţă a CSAT de descărcare de gestiune fără prea multe explicaţii din punct de vedere al siguranţei naţionale, lucru pe care nu l-am putut accepta. Fiecare trebuie să aibă responsabilitatea pentru punerea în aplicare a programelor", a subliniat Băsescu.
El a menţionat că foarte multe puncte de pe ordinea de zi a CSAT se introduc cu aprobarea şefului statului la solicitarea ministerelor. În context, el a spus că foarte multe dintre materiale vizau programe viitoare de dotări, preşedintele menţionând că acest lucru l-a făcut să privească atent la documentele referitoare la MIRA.
"Ştiam că zilele trecute MIRA a semnat contracte pentru achiziţia a circa 2.136 de automobile de diverse tipuri. Sunt absolut de acord că MIRA are nevoie de aceste dotări. Sigur că în materialele pentru CSAT, nefiind o instituţie care evaluează comercial acţiunile de achiziţii nu se pomeneşte de preţuri. Mărturisesc că am avut oarecare surprize constatând că s-au semnat contracte pentru achiziţionarea a 392 autoturisme Logan la preţ de 11.700 de euro bucata pentru care s-au contactat echipamente în valoare de 45.000 de euro, de vreo trei ori mai scumpe echipamentele decât însăşi maşina", a arătat Băsescu.
El a arătat că sunt şi alte situaţii în care pe maşini BMW se montează echipamente de peste 60.000 de euro pe fiecare maşină.
"Neconstatând transparenţa informaţiilor am considerat că asemenea documente care vizează dotarea pe viitor a MIRA nu trebuie aprobate azi în CSAT, până la lămurirea diferenţei de preţ între maşină şi dotarea ei", a subliniat Băsescu. El a adăugat că tot în ordinea de zi a CSAT era şi o prezentare cu privire la implementarea programului pentru ca România să poată să intre în Spaţiul Schengen. El a arătat că din păcate informaţiile pe care le-a avut s-au legat de cheltuirea banilor pentru implementarea fazei întâi care trebuie să se termine la 31.12.2009.
"Faza întâi a programului are alocate circa 240 milione de euro. Din câte ştiu banii s-au cheltuit şi nu există nicio evoluţie în sistemul de montare şi punere în funcţiune a echipamentelor la frontierele României care trebuie asigurate prin acest program. Se pare că o mare parte din bani au fost utilizaţi, începând cu 2007, pentru studii şi nu pentru echipamente pentru un sistem care era deja configurat", a precizat şeful statului.
El a subliniat că va sesiza instituţiile statului pentru o analiză foarte serioasă cu privire la cele peste 2.100 de automobile pentru MIRA pentru care s-au semnat contractele, cât şi pentru prima etapă de realizare a obiectivelor, astfel încât România să nu rateze obiectivul de intrare în Spaţiul Schengen. Băsescu a spus, la finalul conferinţei, că una dintre aceste instituţii va fi chiar Ministerul Internelor.
Băsescu a mai spus că a fost "deranjat" de faptul că deşi s-au făcut nişte rapoarte de expertiză ale experţilor UE, ele nu apăreau în documentaţia transmisă CSAT "probabil în dorinţa de a se acoperi oarecum punctele de vedere ale specialiştilor".
Preşedintele a adăugat că şedinţa CSAT va fi reprogramată în momentul în care Guvernul va avea pentru CSAT documente de maximă acurateţe, "pentru că aici nu ne putem juca nici cu obiectivul de intrare în Spaţiul Schengen, nici cu programele de dotare pe ministere sau instituţii care ţin de siguranţa naţională".
Tăriceanu: suspendarea şedinţei CSAT - un joc politicianist al preşedintelui
Premierul Călin Popescu Tăriceanu consideră că suspendarea şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, de marţi, este un "joc politicianist" în care şeful statului "nu face decât să se comporte ca preşedintele unui partid". Tăriceanu a susţinut, într-o declaraţie făcută la Palatul Victoria, că Băsescu "a folosit Preşedinţia şi CSAT ca arme politice pentru a ataca doi membri ai Cabinetului".