Băsescu: "Nici puterea, nici opoziţia nu mai pot sta în acest scandal din Parlament"

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 13 octombrie 2005

Preşedintele Traian Băsescu abdică pas cu pas de la programul pe care, practic, l-a iniţiat în urmă cu mai bine de două luni. Mai nou, domnia sa este de părere că în următoarele zile puterea şi opoziţia vor găsi o soluţie pentru rezolvarea scandalului provocat în Parlament pe marginea regulamentelor celor două camere. "Sînt convins că vor găsi nişte formule zilele aces-tea ca să termine cu regulamentele, să poată lucra în condiţii normale", a declarat Traian Băsescu marţi seara, adăugînd: "Ei trebuie să se înţeleagă. Cred că în momentul de faţă nici coaliţia de la putere şi nici opoziţia nu mai pot sta în acest scandal din Parlament. Trebuie să găsească o ieşire". În schimb, preşedintele a precizat că nu înţelege de ce le este frică, pînă la urmă, parlamentarilor puterii de o decizie a Curţii Constituţionale pe tema noilor regulamente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. "Dacă sîntem într-adevăr serioşi, mi se pare absolut firesc să aşteptăm mai întîi o decizie a Curţii Constituţionale şi abia apoi să trecem la aplicarea noului regulament. Indiferent cum este, Curtea este o instituţie inatacabilă", a explicat şeful statului.

Pe de altă parte, Traian Băses-cu a reiterat faptul că nu doreşte modificarea Legii 215/2001 privind adminis-traţia publică locală astfel încît preşedinţii consiliilor judeţene să poată fi schimbaţi înainte de expirarea mandatului. Domnia sa a menţionat: "Nu vreau să se schimbe legea. Pot fi schimbaţi preşedinţii, dacă sînt îndeplinite condiţiile. N-au decît să îi schimbe, dar pe această lege şi nu pe una care vine la un an şi jumătate de exercitare a mandatului". Băsescu a explicat că o dată cu noua lege va trebui modificat şi regulamentul de funcţionare a consiliilor judeţene şi a atras atenţia că aleşii locali "nu sînt mai puţin inteligenţi decît parlamentarii şi vor bloca procesul de modificare a regulamentului". Băsescu a reamintit de propria sa experienţă la conducerea Capitalei şi îi sfătuieşte pe liderii aflaţi la guvernare să nu facă "ceea ce a făcut PSD". Conform legislaţiei actuale, preşedintele consiliului judeţean este desemnat cu 50% plus unu din voturi şi se schimbă în timpul mandatului cu două treimi din voturi. "Există o propunere care se utilizează ca ameninţare - dacă nu schimbăm şefii Camerelor, vă executăm în teritoriu. Mie, o chestie ca asta nu îmi place. În politică există un mare adevăr - nu eşti veşnic la putere", a spus Traian Băsescu, mărturisind că nu ar vrea ca vreunui om din administraţia locală să i se întîmple ceea ce i s-a întîmplat domniei sale timp de patru ani, "avînd guvernul PSD, care, prin ordonanţe de urgenţă, a modificat de patru ori atribuţiile primarului general şi a destrămat oraşul". Dacă vom continua acest precedent, la următoarea legislatură, cînd este posibil să se producă din nou rotaţia la putere, vom culege ce-am semănat, a mai spus preşedintele. Amintim în acest sens că liderii Coaliţiei de guvernămînt, reuniţi la începutul săptămînii, şi-au menţinut hotărîrea de modificare a legii administraţiei publice locale.

Interesant este că, deşi calcă în picioare temele prioritare pe care le indica nu cu mult timp în urmă, Băsescu susţine că va continua să facă presiuni asupra Guvernului pentru ca acesta să-şi îndeplinească toate angajamentele asumate în campania electorală. "Eu nu vreau să se spună că m-am ascuns la Cotroceni şi nu am făcut nimic. Eu nu voi fi un preşedinte care să doarmă la Cotroceni", le-a transmis şeful statului celor care au comentat în cele zece luni de mandat ieşirile sale şi suprapunerile cu primul ministru Călin Popescu Tăriceanu. În acest sens, Traian Băsescu a spus că ieşirile sale cu mesaje pentru populaţie nu au fost nici multe, nici puţine, precizînd însă că rolul său este de mediere între societate şi instituţiile statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb