Băsescu: Niciodată n-aş risca să sugerez unui procuror anchetarea sau neanchetarea unui om

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 26 septembrie 2007

Băsescu: Niciodată n-aş risca să sugerez unui procuror anchetarea sau neanchetarea unui om

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că niciodată nu ar risca să sugereze unui procuror anchetarea sau neanchetarea unui om, pentru că "lucrurile acestea, mai devreme sau mai târziu, se află". Şeful statului a subliniat că vrea să fie un preşedinte care protejează Justiţia, încercând să îi crească nivelul de performanţă în primul rând prin independenţa ei, dar care îi arată deficienţele atunci când este cazul şi nu se amestecă în actul de justiţie. ""Nu aş vrea să revin la momente neplăcute din viaţa mea, dar îmi aduc aminte că şi eu îi acuzam pe Adrian Năstase şi pe procurori pentru abuz. S-a dovedit însă că, în ceea ce mă priveşte, exista o stenogramă a PSD în care demnitarii social-democraţi de la acea vreme au stabilit să se trimită dosarul la Parchet, ceea ce ar fi foarte greu de susţinut de către actualii miniştri. Nimeni nu a dat nicio instrucţiune nimănui"", a precizat Traian Băsescu. Şeful statului a explicat că miniştrii Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi Muncii, Paul Păcuraru, nu au calitatea de învinuiţi, iar documentele care au venit la Palatul Cotroceni pe numele lor nu arată începerea urmăririi penale. "Documentele care au venit la Cotroceni nu arată începerea urmăririi penale în ceea ce îi priveşte pe miniştrii Chiuariu şi Păcuraru. S-au făcut investigaţii în jurul domniilor lor, sunt declaraţii în dosare ale unor oameni, dar ei nu au fost puşi sub urmărire penală pentru că legea nu permite acest lucru. Ei nu au calitatea de învinuiţi, nu au nicio calitate. Pentru ca cei doi miniştri să dea explicaţii în faţa procurorului, este necesar avizul preşedintelui României în baza unui referat al comisiei", a precizat Traian Băsescu. Şeful statului a reamintit că "orice persoană beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, singura care poate stabili vinovăţia cuiva fiind instanţa de judecată".

"Nici procurorul, nici comisia nu stabilesc vinovaţii, indiferent de funcţia pe care un cetăţean o ocupă. (...) Dosarele care se află la Preşedinţie, parte din ele au venit ca efect al hotărârii Curţii Constituţionale. În toate dosarele pentru foşti miniştri urmărirea penală era începută. Noi am primit dosare cu urmărirea penală începută pentru Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Victor Babiuc", a spus Băsescu.

Preşedintele a reamintit că, în cazul miniştrilor, Comisia nu judecă şi nu stabileşte vinovăţii, ci doar permite ca un ministru să compară în faţa procurorului sau nu, să fie anchetat pentru suspiciunile care există asupra lui. "Miniştrii pentru care s-au făcut solicitări de a se aproba începerea urmăririi penale la acest moment nu sunt sub urmărire penală şi nu au cum să răspundă în faţa procurorului pentru eventuale fapte. Nu avem niciun material prin care vreun ministru să fie acuzat. Ni se dau doar elemente care fac necesară prezenţa ministrului în faţa procurorului"", a spus Băsescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu- l cred pe presedinte . He...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb