Actualizare 16:08 Băsescu, despre Iohannis: "E mai puţin implicat sufleteşte; se rezumă strict la partea de reprezentare"
Traian Băsescu a declarat că, în opinia sa, Klaus Iohannis are o implicare sufletească mai mică decât o avea el ca şef al statului şi că acesta se limitează în activitatea sa strict la partea de reprezentare, pe care, uneori, o tratează cu "superficialitate".
"Este mai puţin implicat sufleteşte. Se face această comparaţie la dinamismul pe care eu îl aveam, bun, rău, acceptat, neacceptat, dar eram prezent, iar domnul Iohannis are cu totul altă abordare. Adică, se limitează strict la partea de reprezentare, fără a se implica foarte mult şi - nu vreau să insinuez ceva foarte rău -, dar, se pare că şi cu oarecare superficialitate în pregătirea chiar a acestor evenimente care ţin de activitatea de politică externă", a afirmat astăzi Traian Băsescu, potrivit Agerpres. Fostul preşedinte a dat ca exemplu, în acest sens, concluziile unui Consiliu European în care s-a discutat despre unificarea pieţei energetice a UE.
"Deşi ne dezavantaja total, domnia sa nu a observat, nu a amendat prevederea, că piaţă unificată, piaţă unificată, dar preţurile de achiziţie rămân secrete. Or, ăsta a fost jocul Germaniei care are un rabat special în relaţiile cu Federaţia Rusă", a arătat Băsescu, într-o emisiune televizată.
El a adăugat că preşedintele Iohannis ar fi putut influenţa decizia luată la acel Consiliu European.
"Cu 48 de ore înainte, preşedintele Consiliului European, în speţă Donald Tusk, trimite tuturor membrilor Consiliului European proiectul de concluzii, deci proiectul deciziilor. (...) Dacă sunt lucruri care nu convin ţării tale se începe o mişcare absolut normală. (...) Pui consilierii să sune la omologii lor de la cabinetul lui Donald Tusk: atenţie - România nu este de acord cu formularea de la articolul 18, paragraful 5, şi propunerea noastră de formulare este asta. Pui consilierii să sune la cabinetul preşedintelui Comisiei Europene. Se produce discuţia preşedintele României cu Jean-Claude Junker sau cu Tusk, care, la rândul lor, înainte să facă modificarea, informează şi statele membre. Şi, în sfârşit, la două cancelarii este bine să-ţi pui consilierii să sune, la cancelaria preşedintelui Hollande, pe care-l avertizezi: nu ne convine formularea, şi la cancelaria lui Merkel, pe care o avertizezi că nu-ţi convine ceva. Cu certitudine, dacă ai declanşat această informaţie că România nu este de acord cu anume formulare, vă asigur că se vor găsi soluţii pentru ca şi România să plece mulţumită de la Consiliu", a explicat Băsescu.
(S.A.)
-----------
Actualizare 16:02 Băsescu: "Cioloş e un om onest, dar ratează în fiecare zi"
Traian Băsescu, fostul preşedinte al ţării, a declarat că, în evaluarea sa, premierul Dacian Cioloş este "un om onest", care a crezut că poate face mai mult după instalarea sa la Guvern, dar "ratează în fiecare zi", dând ca exemplu în acest sens absorbţia fondurilor europene, domeniu de care l-a făcut responsabil şi pe fostul prim-ministru Victor Ponta.
"Un om onest, care face ce poate în condiţiile în care a crezut că poate mult mai mult atunci când s-a instalat la Palatul Victoria, dar care ratează în fiecare zi şi continuu. Iar ceea ce noi toţi simţim şi se vede foarte bine este rateul din absorbţia fondurilor europene. Şi aici trebuie să fim cinstiţi - nu putem să îi cerem unui premier care are un mandat limitat de un an de zile să facă ce n-a făcut predecesorul lui în trei ani şi ceva de mandat, cât a avut domnul Ponta. Sigur, propaganda este una, o să vină domnul Ponta să spună: în timpul meu 50% din banii europeni. O să vină domnul Teodorovici să spună: în timpul meu s-au absorbit bani. Nu este adevărat, nu lor li se datorează. Acei bani au fost absorbiţi pentru că în timpul Guvernului Boc s-au făcut toate contractele pe tronsoane de autostrăzi, s-au făcut toate contractele pe modernizări de căi ferate, s-au făcut contractele mari pe mediu", a precizat Traian Băsescu, într-o emisiune televizată, potrivit Agerpres.
Preşedintele PMP i-a cerut fostului premier Victor Ponta să spună dacă în timpul guvernării sale s-a contractat vreun kilometru de autostradă sau dacă s-a organizat licitaţie pentru modernizarea de cale ferată.
"Eu las, aici, public, o întrebare la care să răspundă domnul Ponta, prima dată când va fi hotărât să fie sincer. Să spună dacă în timpul domniei sale s-a contractat măcar un kilometru de autostradă sau dacă s-a organizat licitaţie şi s-a contractat un kilometru de cale ferată la modernizare. Deci, nici Guvernul Ponta nu a făcut nimic pentru creşterea absorbţiei, aveţi inerţia contractelor din timpul Guvernului Boc şi aici suntem. De aceea nu aş fi atât de exigent cu Cioloş, cât cu Ponta", a mai afirmat Băsescu.
(I.S.)
---------
Actualizare 15:55
Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat astăzi că nu exclude o candidatură la alegerile parlamentare din toamnă, dacă se va ajunge la concluzia că astfel ar putea ajuta partidul să obţină mai multe voturi.
"De regulă, în politică am cam făcut ce a trebuit, nu neapărat ce am vrut întotdeauna. Dacă vreţi să fiu foarte sincer, nu mă tentează activitatea de parlamentar, dar, dacă vom ajunge la concluzia că o candidatură a mea ar ajuta partidul, probabil voi candida. (...) Nu exclud această posibilitate", a declarat Traian Băsescu, la Digi 24, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă l-ar interesa o funcţie la nivel guvernamental, acesta a susţinut că ar fi, probabil, cel mai bun premier pe care l-a avut România după 1989, dar aceasta nu înseamnă că îşi doreşte acest lucru.
"Aş fi, probabil, cel mai bun premier pe care l-a avut România de la Revoluţie încoace, datorită bunei cunoaşteri a instituţiilor statului. După ce ai fost două mandate deputat, în cinci guverne ministru al Transporturilor, două mandate ales ca primar general, două mandate de preşedinte, e imposibil să nu cunoşti foarte bine statul, nu mai vorbim de politica externă. În mod categoric acesta este profilul de premier care ne-ar trebui acum. Adică, ne trebuie un premier cu experienţă, cu bună cunoaştere a statului, a politicii externe, a instituţiilor internaţionale. La asta m-am referit când am vorbit de profil de premier. Profilul meu e cel mai bun pentru funcţia de premier. Ceea ce nu înseamnă că îmi doresc sau că acesta este obiectivul meu. Obiectivul meu este să construiesc un partid nou, iar PMP este un partid nou", a spus preşedintele PMP.
Întrebat dacă există posibilitatea să fie propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru această funcţie, Băsescu a răspuns: "Nu, nu cred, dar asta nu înseamnă că nu recunosc faptul că aş fi cel mai bun premier".
(S.A.)
-----------
Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că legea votului prin corespondenţă va fi "un mare eşec" şi precizează, pe Facebook, că soluţia pentru autorităţi de a preveni "un dezastru previzibil" la alegerile legislative este aceea de a crea 1.500 - 2.000 de secţii de votare în străinătate.
"Guvernanţi, preveniţi un dezastru la legislative! Este evident că legea votului prin corespondenţă va fi un mare eşec. Românii din străinătate nu se înscriu pe listele electorale. Am discutat cu mulţi dintre cei care lucrează în străinătate şi explicaţia lor este simplă: pe de o parte neîncrederea în sistemul propus, iar, pe de altă parte, teama că declarându-şi datele de rezidenţă, la un moment dat, s-ar putea trezi cu cine ştie ce taxe pe venit din partea statului român. În plus, sunt destui care lucrează la negru, dar asta nu le poate lua dreptul la vot. În concluzie, sistemul nu va funcţiona, iar responsabilitatea politică se va sparge în capul celor care au promis votul prin corespondenţă. Soluţia pentru a preveni un dezastru previzibil este cea clasică - şi anume stabilirea a circa 1.500 la 2.000 secţii de votare", a scris astăzi fostul şef de stat, pe pagina sa de Facebook.
Băsescu a mai afirmat că "la MAE există informaţia legată de toate comunităţile româneşti din UE" şi, "la nevoie, printr-o simplă corespondenţă cu celelalte state membre, informaţia poate fi adusă la zi".
''Pentru a nu crea controverse, şi legea votului prin corespondenţă trebuie să rămână în vigoare, dându-se şansa opţiunii modalităţii de vot, iar Autoritatea Electorală Permanentă să verifice eventualul vot dublu, dat prin ambele sisteme. Altfel, pe bună dreptate, românii din diaspora vor considera că statul român le-a îngrădit dreptul la vot. Repetarea dezastrului democratic şi mediatic din 2014 trebuie prevenit. Măsurile trebuie luate repede'', a precizat Băsescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2016, 22:06)
Domnule din Pcr lasa-ne in pace!
2. Javra spurcata nu se lasa
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 24.07.2016, 22:50)
(...) s-a agatat de turul romanilor si nu pare a fi chip ca ei sa scapa de ea.