Fostul preşedinte Traian Băsescu participă, în această seară, la premiera de gală a filmului "De ce eu?", regizat de Tudor Giurgiu, un lungmetraj inspirat din cazul procurorului Cristian Panait, scriu surse din presă.
Fostul preşedinte, prezent la eveniment alături de soţia sa, Maria Băsescu, a declarat că nu a mai văzut un film de zece ani.
Printre personalităţile care participă la premiera de gală, se numără preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, fostul deputat PDL Sever Voinescu, fostul procuror Alexandru Lele, precum şi vedete din industria filmului, printre care actriţa Oana Pellea şi echipa lungmetrajului "De ce eu?".
Alături de Băsescu, la film este prezent şi Daniel Morar, fost procuror-şef al DNA, actualmente judecător al CCR.
Regizorul Tudor Giurgiu a spus că nu l-a invitat şi pe premierul Victor Ponta, dar îi va trimite un DVD cu pelicula.
Întrebat dacă aspecte din sistemul juridic al anului 2002 se regăsesc în prezent, Augustin Zegrean a răspuns: "Sigur că s-au schimbat lucrurile, pentru că lucrurile se schimbă, vrem nu vrem. Lumea merge înainte. Chiar dacă ne-am pune noi de-a curmezişul, ea tot se schimbă. Dar ceea ce s-a întâmplat atunci nu ştiu dacă se mai poate repeta. E o chestie personală şi oamenii oricând pot să decadă psihic, în orice sistem".
Zegrean s-a declarat impresionat de cazul lui Cristian Panait, precizând că acesta a fost motivul pentru care a aşteptat filmul, pentru că Panait "voia să ştie, dar se pare că nici ei nu au aflat mai mult decât se ştia atunci".
Filmul (un thriller politic) a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2015. Scenariul, scris de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu, este inspirat din cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, şi a presiunilor exercitate asupra lui Panait.
Tudor Giurgiu, regizorul lungmetrajului, a declarat: "Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eşecul unei generaţii din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărţirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot şi corupt. În 2002 (anul morţii lui Panait), dar şi în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofiţeri şi activişti din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci şi poziţii importante în politică".