Băsescu, promovat electoral de "grupul de interese" care i-a penetrat guvernul

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Politică / 10 august 2005

Primăria a pierdut milioane de dolari din contractul cu "Beta Cons"

Una din concluziile raportului prezentat de corpul de control al primului ministru, după celebra anchetă din 2002, soldată cu dizolvarea Consiliului General al Capitalei, se referă la contractul privind publicitatea stradală:

"În anul 1999, Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Străzilor, a organizat o licitaţie pentru concesionarea construcţiilor de afişaj.

Analizînd această acţiune au rezultat următoarele aspecte:

- cîştigătoare a licitaţiei a fost desemnată SC Beta Cons SRL;

- licitaţia a fost organizată de Administraţia Străzilor care nu avea competenţă în domeniu, întrucît această sarcină revenea, conform Hotărîrii CGMB nr. 40/1997, Direcţiei de Publicitate, special înfiinţată;

- licitaţia a fost formală, două din cele trei firme participante- Alfa General Construct SRL şi Beta Cons SRL- avînd acelaşi sediu, acelaşi acţionar cu 50% participare, fiind înfiinţate în aceeaşi zi (25.01.1999);

- cele două autorizaţii de construcţie, emise de domnul Adrian Bold - director al Direcţiei Urbanism din PMB, cuprind peste 450 de locaţii care nu sînt definite precis, aşa cum prevede Legea nr. 50/1991;

- tariful pentru un panou cesionat către SC Beta Cons SRL este ridicol, de numai 3 USD/lună, dacă ţinem seama că în mod curent, aceasta are contracte cu diverşi beneficiari (Philip Morris, Romtelecom etc) la un preţ de cca. 300-500 USD/lună; în acest fel încasările viitoare la bugetul local sînt diminuate cu sume substanţiale de ordinul milioanelor de USD (conform unei estimări fundamentate pe diferenţa de preţ arătată mai sus, numărul de panouri şi durata contractului)

- domnul Traian Băsescu - Primar General al Primăriei Municipiului Bucureşti, în loc să pună capăt ilegalităţilor generate de licitaţia menţionată mai sus, a acceptat prelungirea contractului pe o durată de 20 de ani, încheiat printr-un act adiţional, la data de 14.06.2000".

Afacerea "Beta Cons", care deţine mare parte din panourile stradale, are un contract important cu Primăria Capitalei, de aproape şase ani

În spatele afacerii au stat aceleaşi persoane care acum sînt incriminate de preşedintele Traian Băsescu că l-ar influenţa pe premierul Tăriceanu

Concluziile raportului corpului de control al primului ministru, din ianuarie 2002, arată că Primăria Capitalei s-a lăsat păgubită de milioane de dolari, anual, în urma acestei afaceri

Culmea ironiei: Traian Băsescu a fost promovat electoral pe panourile stradale exact de grupurile de interese de care se plînge acum că i-au penetrat Guvernul şi au influenţat deciziile politice ale premierului Tăriceanu!

Preşedintele Traian Băsescu a relatat, luni, cum că premierul Tăriceanu s-ar fi răzgîndit în privinţa alegerilor anticipate, drept urmare a unei discuţii cu un om de afaceri şi un ziarist. Premierul Tăriceanu a recunoscut că persoanele la care se referă şeful statului sînt omul de afaceri Dinu Patriciu şi ziaristul Sorin Roşca Stănescu, dar a negat că cei doi l-ar fi influenţat să nu-şi mai prezinte demisia. Tot luni, preşedintele a afirmat că a fost ameninţat telefonic de un important ziarist cînd omul de afaceri era în cercetări la Parchet, lăsînd astfel să se înţeleagă că ar fi vorba de aceleaşi persoane. Traian Băsescu a mai menţionat că ziaristul respectiv avea trecere la el de mai multă vreme. Ce a uitat însă să pomenească preşedintele a fost dacă a avut şi el relaţii la un anumit moment cu acelaşi "grup de interese".

Iar anumite informaţii arată că Traian Băsescu a fost cel puţin îngăduitor cu afacerile "grupului de interese", cît timp a fost primarul general al Capitalei.

Este vorba de afacerea "Beta Cons", care, în 1999, a cîştigat o licitaţie pentru "concesionarea construcţiilor de afişaj", aşa numitul panotaj stradal. Corpul de control al primului-ministru a dezvăluit, în ianuarie 2002, că municipalitatea pierde milioane de dolari în urma contractului cu firma "Beta Cons". Ce nu a menţionat corpul de control atunci a fost cine se află în spatele afacerii la acel moment. Potrivit datelor noastre, firma "Beta Cons" era controlată la acel moment de două firme "off-shore" din Cipru, respectiv "Lakeline Limited" şi "Borney Holdings Limited", şi de un anume Marius Badea. Firma "Lakeline" era asociată şi în firma "Administrator INT", prin care omul de afaceri Dinu Patriciu a încercat să preia, în anul 2000, compania de asigurare "Astra". Cunoscutul jurnalist Robert Turcescu a publicat în decembrie 2002 un articol referitor la scandalul izbucnit între Marius Badea şi ceilalţi acţionari ai firmei "Beta Cons". În acea ocazie, Marius Badea afirma că ar fi deţinut 40% din afacere, restul participaţiilor fiind deţinute de firmele "off-shore". Supărat că fusese înlocuit din funcţia de administrator la "Beta Cons", Marius Badea ameninţa atunci că va dezvălui curînd numele celor care se ascund în spatele firmelor "off-shore". Între timp, probabil, că s-a răzgîndit, căci nu am găsit să mai fi făcut public acest lucru.

În schimb, în martie 2003, şi-a cesionat pachetul de acţiuni (40%) către George Gaiţă, asociat, la acea vreme, cu Sorin Roşca Stănescu şi Dinu Patriciu în trustul de presă "Ziua".

Surse din piaţa publicităţii susţin că Sorin Roşca Stănescu, directorul ziarului "Ziua", ar fi fost unul dintre principalii asociaţi în această afacere, încă de la începuturile ei. Directorul "Ziua" susţine însă că a fost într-adevăr asociat direct în firma "Beta Cons", dar abia din 2003, deţinînd un pachet de 20%, pe care l-a vîndut un an mai tîrziu.

Victor Ponta, fostul şef al corpului de control al primului ministru, în 2002, îşi aminteşte destul de bine de acest contract, părînd să fie la curent şi cu cine se afla în spatele afacerii la momentul controlului. Ponta ne-a declarat că verificările au arătat că Primăria pierdea foarte mulţi bani de pe urma asocierii cu firma "Beta Cons". Victor Ponta spune că după ce i-a prezentat premierului Adrian Năstase raportul privind contractele încheiate de Primăria Capitalei, întreaga documentaţie a fost trimisă instituţiilor abilitate: "În funcţie de diversele contracte încheiate de Primărie, unele au ajuns fie la Parchet, fie la Garda Financiară, însă nu ştiu ce s-a mai întîmplat după aceea". Prezentăm alăturat concluziile corpului de control referitor la panotajul stradal.

Surse din piaţa publicităţii mai susţin că firma "Beta Cons", care mai are 15 ani de contract cu Primăria Capitalei, ar fi fost preluată, spre sfîrşitul anului trecut, de către o firmă afiliată companiei "Euromedia", liderul publicităţii stradale.

Traian Băsescu nu a fost deloc deranjat de concluziile corpului de control, ba dimpotrivă, s-a lăsat lipit, în 2004, pe panourile deţinute de "Beta Cons", atît în alegerile pentru Primăria Capitalei, cît şi la alegerile prezidenţiale. Reprezentanţii firmei "GMP-MAP România", firma care a gestionat campania electorală a candidatului Băsescu, ne-au precizat că peste un sfert din publicitatea stradală a actualului preşedinte a fost făcută prin "Beta Cons"...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb