Băsescu: Reconcilierea clasei politice este obligatorie

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 10 decembrie 2009

Băsescu: Reconcilierea clasei politice este obligatorie

Preşedintele Traian Băsescu consideră că este necesar ca în interiorul clasei politice să înceapă un proces de reconciliere, argumentând, ieri, într-o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, că perioada competiţiei s-a încheiat.

Şeful statului a apreciat că a venit momentul ca întreaga clasă politică să revină la priorităţile cetăţenilor şi să iasă din temperatura înaltă a competiţiei electorale.

Traian Băsescu a declarat: "Cred că perioada competiţiei s-a încheiat şi acum a venit timpul să revenim la priorităţi, dacă le-am uitat cumva, la priorităţile ţării şi ale cetăţenilor. Este obligatoriu ca în interiorul clasei politice să aibă loc un proces de reconciliere, dacă acest proces este necesar. Eu îl consider necesar, deoarece numai o clasă politică reconciliată poate să ducă înainte mesajele pe care noi toţi le-am primit de la cetăţeni, cu ocazia referendumului şi alegerilor prezidenţiale".

Băsescu a ţinut să precizeze că a făcut această declaraţie în calitate de şef al statului, şi nu de candidat la la preşedinţie.

PD-L invită PNL la guvernare

Prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, a anunţat, ieri, că preşedintele partidului Emil Boc i-a transmis omologului său liberal, Crin Antonescu, o invitaţie scrisă în care îi solicită începerea negocierilor pentru formarea unei majorităţi care să suţină o formulă de guvernare. Adriean Videanu a precizat că, momentan, pentru PD-L este importantă validarea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României, discuţiile privind programul de guvernare urmând să aibă loc după aceasta. Democrat-liberalii, îndeosebi cei din teritoriu, consideră că un guvern trebuie constituit cât mai repede, ca să înceapă să gestioneze problemele economice ale ţării.

Mai mulţi lideri locali ai PD-L au apreciat că este preferabilă o guvernare de dreapta, alături de PNL, şi totodată că organizarea unor alegeri anticipate nu ar fi oportună deoarece ar duce la radicalizarea electoratului.

Antonescu: Excludem participarea într-un guvern marionetă a lui Băsescu

Preşedintele PNL, Crin Antones-cu, a declarat, ieri, la finalul unei şedinţe a Biroului Politic Central al partidului, că până la pronunţarea Curţii Constituţionale a României (CCR) liberalii nu recunosc un câ-ş-tigător al alegerilor prezidenţiale.

Crin Antonescu, care a precizat că a obţinut din partea partidului un vot de încredere, a apreciat că alegerile sunt contestate şi contestabile.

Totodată, liderul PNL a menţionat că a fost mandatat să conducă negocierile cu partidele poltiice şi au sub-liniat că este exclusă orice participare a partidului într-un "Guvern-marionetă a lui Traian Băsescu" şi, totodată, orice colaborare cu "liderii politici care se comportă cu dictatura după bunul plac". Crin Antonescu a ţinut, însă, să precizeze că PNL analizează toate posibilităţile pentru identificarea unei soluţii care să ducă la terminarea crizei politice.

Ilie Sârbu: PSD ar putea susţine un guvern minoritar PD-L

Vicepreşedintele PSD, Ilie Sârbu, a declarat, ieri, într-un interviu acordat unui post de radio, că partidul ar putea susţine un guvern minoritar PD-L. Sârbu a sub-liniat că un eventual guvern cu PD-L este exclus şi a menţionat că dacă Traian Băsescu nu va accepta o formulă de guvernare între PSD, PNL şi UDMR, partidul ar putea acorda, în cele din urmă, sprijinul unui guvern minoritar PD-L.

La rândul său, liderul PSD, Mircea Geoană, a precizat că în ultimă instanţă partidul va lua o decizie, adăugând: "Deocamdată, avem de câştigat alegerile pe care le-am câştigat".

Viorel Hrebenciuc nu a dorit să comenteze ideea susţinerii unui guvern minoritar PD-L, precizând că, momentan, nu are opinii în legătură cu formulele de guvernare.

UDMR vrea cu liberalii la guvernare

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, pentru NewsIn că Uniunea ar putea să se alăture PD-L într-un guvern minoritar, precizând, însă, că obţinuea UDMR este să continue parteneriatul cu liberalii. Marko Bela a explicat: "Noi plecăm de la ideea că avem nevoie cât mai repede de un Guvern stabil şi din acest punct de vedere UDMR, bineînţeles, vrea să contribuie la formarea grabnică a unui astfel de Guvern. După părerea noastră, punctul de plecare ar trebui să fie constituirea unei majorităţi parlamentare, transparente, care să susţină un astfel de Guvern. De aceea am spus că, şi din acest punct de vedere, vrem să colaborăm cu PNL. Un Guvern minoritar este posibil, dar ar fi o soluţie mult mai fragilă, un fel de soluţie de avarie".

Liderul UDMR a mai precizat că Uniunea îşi doreşte să colaboreze cât mai strâns cu PNL şi să participe alături de liberali într-o formulă de guvernare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ..nici nu s-au incheiat bine alegerile si Base isi inseala sustinatorii ! Toti cei care l-au votat pe Basescu a facut-o dintr-un singur motiv: demagogia acestuia ca va face curatenie printre "politicienii anti-PDL" si deci "corupti.

    Dar apare si surpriza (pt sustinatorii lu' Base) cum ca acesta din urma uita promisiunile electorale si isi doreste o prietenie pe viata cu toti politicieni... 

    Rusine ! Poporul asta s-a lasat din nou prostit de Base.

    Sa speram ca peste 5 ani romanii se vor trezi la realitate... 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb