Băsescu respinge ordonanţa prin care Parlamentul poate numi directori la SRR şi SRTv

V.B.
Media-Advertising / 12 mai 2014

Preşedintele Traian Băsescu cere reexaminarea legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) prin care preşedinţii interimari ai Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi ai Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pot fi numiţi şi de Birourile Permanente (BP) ale Parlamentului, dacă plenul nu are cvorum, şeful statului criticând faptul că nu se specifică numărul maxim de interimate care se pot vota astfel.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul preşedinţiei, Băsescu i-a trimis preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, o cerere de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 110/2013 pentru completarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv.

Şeful statului menţioneză că legea are ca obiect aprobarea OUG a Guvernului 110/2013 pentru completarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

"Potrivit acestei reglementări, în situaţia în care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se întruneşte din lipsă de cvorum legal, birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc un director general interimar al societăţii pe o perioadă de 60 de zile. Atrag atenţia asupra faptului că numirea unui interimar pentru conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune de către birourile permanente ale celor două Camere fără menţionarea expresă a numărului maxim de interimate care pot fi votate este de natură să afecteze independenţa editorială a preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune şi, respectiv, al Societăţii Române de Televiziune", se arată în cererea de reexaminare.

În îndeplinirea atribuţiilor pe care le au, SRR şi SRTv "trebuie să respecte principiile ordinii constituţionale din România şi, de aceea, pentru a-şi îndeplini aceste atribuţii televiziunea şi radioul public necesită un management stabil şi independent. Or, prin aceste modificări legislative, se creează premisele unei instabilităţi şi ale unei lipse de independenţă a preşedintelui-director general", susţine Traian Băsescu.

Conducerea Parlamentului va putea numi directorul general interimar al SRTv şi pe cel al SRR dacă Parlamentul nu se va putea întruni din lipsă de cvorum, au declarat, recent, senatorii, ei adoptând, în acest sens, o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. Ordonanţa de Urgenţă 110/2013 pentru completarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune prevede că, în situaţia în care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se întruneşte din lipsă de cvorum legal, Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc un director general interimar al SRR şi SRTv, pe o perioadă de 60 de zile.

Conform legii, conducerea SRTv este asigurată de un Consiliu de Administraţie, respectiv de un director general, numiţi în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă argumentând că Legea nu reglementează în prezent situaţia de excepţie în care, din diferite motive, plenul camerelor reunite ale Parlamentului nu se poate întruni în cvorumul prevăzut de lege pentru numirea conducerii SRR şi SRTv, ceea ce poate avea ca efect blocarea numirii conducerii celor două instituţii, cu consecinţe deosebit de grave asupra funcţionării acestora.

Ordonanţa a fost adoptată de Guvern pe 18 decembrie 2013, înainte de numirea lui Stelian Tănase în funcţia de director general interimar al SRTV în Camerele reunite ale Parlamentului. Ordonanţa a primit un raport favorabil, fără amendamente, din partea Comisiei pentru cultură. Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat acest proiect, cu 88 de voturi pentru, 35 împotrivă şi trei abţineri. OUG a fost adoptată de Guvern la finele anului trecut, în contextul în care nominalizarea lui Rareş Bogdan, propus de PNL la conducerea SRTv, nu a fost validată de Parlament din lipsă de cvorum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb