Băsescu: "Se prefigurează o criză alimentară"

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 26 martie 2009

"Într-adevăr, agricultura are nevoie de o bancă specializată, să vedem ce putem face cu CEC Bank", a spus Băsescu.

"Într-adevăr, agricultura are nevoie de o bancă specializată, să vedem ce putem face cu CEC Bank", a spus Băsescu.

Şeful statului anunţă că agricultura necesită o strategie pe termen lung, similară celei din Educaţie

Fermierii avertizează că până la finele anului agricultura ar putea intra în colaps

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat, ieri, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii producătorilor agricoli (organizată de FNPAR), că ţara noastră s-ar putea confrunta, în scurt timp, cu o criză alimentară, pentru prevenirea sa sugerând realizarea unui pact naţional pentru agricultură, similar celui din Educaţie.

După o scurtă radiografie a principalelor probleme ale agriculturii naţionale, printre care cele legate de creditare sau slaba subvenţionare, la insistenţele agricultorilor, şeful statului a promis că va discuta cu toate partidele politice, pentru susţinerea în Parlament a unui set de măsuri pe termen lung pentru agricultură, care vor fi aplicate indiferent de structura Guvernului.

Traian Băsescu a declarat: "România trebuie să se pregătească fără rezerve! Probabil va veni o criză alimentară, iar şansa noastră este dezvoltarea agriculturii şi a turismului. Avem 3,5 milioane de hectare de teren nelucrate şi 4 milioane de teren ecologic. Trebuie să profităm de potenţialul nostru".

Preşedintele a arătat că, faţă de alte sectoare ale economiei, agricultura nu se poate reloca, susţinând, astfel, necesitatea pregătirii sectorului de producţie pentru depăşirea posibilei crize alimentare.

"Dacă spre exemplu, Dacia s-ar putea produce, în viitor, în Kazahstan, în situaţia în care constructorul va găsi condiţii mai bune de dezvoltare, agricultura nu se va relocaliza", a spus şeful statului.

Reprezentanţii producătorilor agricoli i-au cerut preşedintelui să-şi exercite mai eficient func­ţia de mediator între sector şi Guvern, subliniind că, în şapte-opt luni, există riscul ca agricultura să intre în colaps.

Una din principalele nemulţumiri ale producătorilor agricoli este cea legată de creditare. Fermierii i-au reclamat şefului statului că sunt nevoiţi să se împrumute doar la băncile străine, la dobânzi care au crescut cu 100%, a căror valoare este de peste 20% din suma împrumutată.

Agricultorii au arătat că aceleaşi bănci sprijină fermierii în ţările de origine cu credite pentru care percep dobânzi de 5%, şi au solicitat, în acest sens, finanţarea substanţială prin CEC Bank, la dobânzi de 8%-9%.

"În plus, băncile străine sunt extrem de reticente faţă de agricultură, considerând sectorul nostru foarte riscant", au spus fermierii.

"Într-adevăr, agricultura are nevoie de o bancă specializată, să vedem ce putem face cu CEC Bank", le-a răspuns Băsescu.

Agricultorii s-au mai plâns şefului statului şi de bugetul de 1,37% din PIB, alocat de către Parlament, susţinând că dacă ţara noastră îşi propune într-adevăr să atragă fondurile comunitare pentru sector este necesar un buget de minim 4%.

"La ora actuală nu rentează să depunem proiecte pentru fondurile comunitare, dacă ne împrumutăm la dobânzi aşa de mari", au declarat reprezentanţii agricultorilor.

În schimb, Băsescu a precizat că până la aderarea la zona euro, ţării noastre îi va fi dificil să beneficieze de dobânzi similare celor acordate în Occident.

Fermierii prezenţi i-au sugerat şefului statului că "are o şansă foarte mare" dacă va sta alături de ei, sugerând că ar putea conta pe voturile acestora "şi a celor 47% din populaţie din mediul rural" la viitoarea campanie prezindenţială, dacă va acorda mai multă atenţie agri­culturii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. dACA urmariti seful statului, in aparitiile televizate , veti obs. ca de fiecare data da cu leuca in balta,eu cred ca acest om este un negativist convins pt. tara si acaparator de putere pt.persoana sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb