Băsescu: "Soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România"

Ziarul BURSA #Politică / 12 august 2015

Băsescu: "Soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România"

Soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România, a declarat ieri Traian Băsescu, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, susţinând că ţara vecină "nu este ferită de surpriza intenţiilor Rusiei cu privire la menţinerea acesteia în sfera de influenţă a Moscovei".

Fostul preşedinte a susţinut: "Realitatea este că eu - ca preşedinte - i-am spus-o şi preşedintelui Voronin şi preşedintelui interimar Ghimpu şi preşedintelui Timofti, că soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România. Este o soluţie de viitor de egal interes şi pentru România şi pentru Republica Moldova. Sigur, ar fi necinstit să spunem că o astfel de unire se poate face neţinând cont că există o Transnistrie şi că va fi imposibil de importat un conflict îngheţat în interiorul Uniunii Europene, pe de-o parte. Pe de altă parte, trebuie recunoscut că Transnistria nu a fost pământ al României în istoria lui. A încerca să ascundem realităţile istorice şi geopolitice este o greşeală, iar o construcţie de reunificare a României cu Republica Moldova nu poate fi bazată decât pe realism, iar realismul ne spune că în Uniunea Europeană nu va putea fi importat un conflict îngheţat".

El a mai spus că "mulţi cred că România ar face o favoare Republicii Moldova dacă unirea s-ar produce", însă această abordare este greşită.

Traian Băsescu a menţionat: "România nu face nicio favoare Republicii Moldova dorind să realizeze unirea, dacă acest obiectiv va fi oficial declarat de statul român. Sigur, oficial declarat în momentul în care acest lucru ar fi bine primit şi de autorităţile de la Chişinău. Adevărul este că şi România în mod egal are nevoie de Republica Moldova. Cu cât un stat este mai mare în interiorul Uniunii Europene ca populaţie, suprafaţă şi resurse, cu atât este mai important şi are greutate mai mare. Foarte mulţi spun: dar bani, cât ne costă? Aici nu este o problemă de bani, ci una de viitor. Viitorul României, un viitor temeinic, se poate baza şi pe procesul de reunificare cu Republica Moldova".

El a precizat că în prezent Republica Moldova este frământată între două opţiuni - opţiunea independenţei şi opţiunea unirii cu România, adăugând că "lucrurile s-au echilibrat în ultimii ani din acest punct de vedere".

El a menţionat că acum este momentul realizării unirii României cu Republica Moldova, întrucât frământările din regiune "arată că acolo unde nu există solidaritate se poate întâmpla orice".

În opinia fostului preşedinte Traian Băsescu, Republica Moldova nu este ferită de surpriza intenţiilor Federaţiei Ruse cu privire la menţinerea ei în sfera de influenţă a Moscovei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cu toate bubele lui, Basescu a ramas singurul politician roman care stie cu ce se mananca politica externa!

    De ce se doreste ceva cu de-a sila!? Daca poporul de dincolo de Prut ar fi dorit acest lucru, ar fi facut demult ce a facut Crimea de curind!

    1. ce e aia sfera de influienta,sa ne vedem uniti,indiferent in ce sfera.apoi,om videa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb