Băsescu: "Susţin ideea finanţării campaniilor electorale de la bugetul de stat"

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 19 ianuarie 2011

Băsescu: "Susţin ideea finanţării campaniilor electorale de la bugetul de stat"

Preşedintele Traian Băsescu susţine ideea finanţării campaniilor electorale de la bugetul de stat sau de la bugetele locale. Preşedintele Traian Băsescu a arătat că această idee trebuie explicată cetăţenilor şi că ar putea fi introdusă începând din 2012.

Traian Băsescu a declarat, citat de Mediafax: "Trebuie să avem forţă să întrerupem mita electorală şi să curăţăm alegerile. Nu se poate face decât într-un singur fel: asumându-ne standarde de cost pe fiecare candidat şi dându-i banii din bugetul de stat sau din bugetul local. Este singura soluţie să terminăm cu clientela din afara clasei politice şi vă asigur că este infinit mai ieftin aşa decât ceea ce se întâmplă acum. Dacă lăsăm la liber finanţarea partidelor, nu vom face mare lucru în curăţarea clasei politice. Vă asigur că o să dispară şi din partide ideea < aoleu, trebuie să găsim candidat care are bani să-şi sus-ţină campania >".

Şeful statului a adăugat că "ar fi foarte sănătos" pentru clasa politică introducerea acestui tip de finanţare: "Va trebui să explicăm românilor că atunci când reducem salarii nemernicii ăştia de politicienii au decis să finanţeze campaniile din buget. Trebuie să le explicăm că pierd mult mai mult altfel".

Şeful statului a mai spus că, în situaţia în care candidatul va avea bani de la bugetul de stat, atunci el va trebui să justifice prin facturi banii cheltuiţi.

"Trebuie să avem forţă să ne asumăm acest lucru, explicând românilor că pierd mult mai mult altfel, cu finanţarea netransparentă a cumpărării de găleţi, şepcuţe, de kilograme de ulei şi zahăr duse la poartă şi aşa mai departe", a adăugat Băsescu.

Preşedintele a mai precizat că noul tip de finanţare poate fi introdus începând cu alegerile din 2012, fiind doar o chestie de alocare de resurse. "Nu va fi mai mare de 10% decât sunt costurile în sistemul actual, deşi aparent acum nu sunt", a mai spus preşedintele.

"Statul oferă cetăţenilor săi servicii de proastă calitate"

În altă ordine de idei, preşedintele Traian Băsescu, cu prilejul unui eveniment intitulat "Reforma instituţională a Statului Român. Statul asis-tenţial, statul minimal sau statul eficient?" a mai spus că statul oferă cetăţenilor săi servicii de proastă calitate pentru prezentul şi viitorul naţiunii.

Traian Băsescu a declarat: "Ce oferă statul cetăţenilor săi? (...) Trebuie să recunoaştem că România oferă cetăţenilor săi servicii de proastă calitate şi mă refer la două care sunt esenţiale pentru prezentul şi viitorul naţiunii - sănătatea şi educaţia - două servicii fundamentale pe care un stat trebuie să le ofere".

Preşedintele a susţinut că promovarea noii legislaţii a avut o opoziţie extraodinară, chiar şi în condiţiile în care, conform spuselor sale, "cei care se opuneau ştiau că şi educaţia şi sănătatea îngroapă naţiunea în anii următori".

"Guvernul s-a aflat în a doua situaţie, după război, ca grad de dificultate"

Traian Băsescu a mai adăugat că actualul Guvern şi prezenta majoritate parlamentară "la limită" s-au aflat într-o dificultate extraordinară.

Şeful statului a afirmat: "Un Guvern în perioadă de recesiune profundă, cu resurse tot mai puţine, un Guvern aflat într-o situaţie de criză economică profundă este un Guvern aflat în a doua situaţie după cea de război, ca dificultate, şi totuşi cea mai mare desconsiderare a acţiunilor Guvernului de a reduce cheltuielile, de a găsi soluţii de modernizare, a venit chiar din interior. N-a existat niciun fel de sprijin public, decât foarte rar, pentru ca acest Guvern să-şi ducă la capăt măcar acţiunile bune. Cine poa-te spune că avem un sistem de educaţie performant? Nimeni. Arătaţi-mi un singur post de televiziune care a susţintut reforma educaţiei, decât aşa, printre dinţi, pe ici pe colo era o undă de susţinere, în rest totul era un dezastru în această lege".

"Nimeni nu vrea să spună la televizor adevărul"

Şeful statului a mai dat ca exemplu reformarea şi modernizarea sis-temului de sănătate: "Parcă funcţionează o lege a tăceri. Nimeni nu vrea să spună la televizor adevărul. Impresia este că Guvernul acesta este împotriva propriului popor şi a preşedintelui şi mai şi, ceea ce este o mare minciună. În această criză, trebuie să recunoaştem că dincolo de inamicul care a fost criza economică, de statul nefuncţional, (...) atmos-fera creată a fost una prin care s-a dorit un colaps. E, uite că nu s-a întâmplat, şi nu se va întâmpla. Au fost interese ale unor oameni de afaceri, care ar fi dorit ca statul român să intre în colaps, să vină ei să ne spună de la Realitatea şi Antena 3, cum e cu România... luată de ei, că au avut-o până în 2004. Asta e realitatea noastră, am avut o ostilitate formidabilă a trusturilor media într-o situaţie extrem de grea pentru fiecare român".

Băsescu: "Nu vom mai plăti alocaţii dacă părinţii nu îşi trimit copiii la şcoală

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, ieri, pe Înaltul comisar pentru minorităţi naţionale al OSCE, Knut Vollebaek, căruia i-a spus că cea mai sensibilă problemă este cea a romilor şi că autorităţile vor fi mai dure şi nu vor mai plăti alocaţiile dacă părinţii nu îşi trimit copiii la şcoală. Şeful statului a avertizat: "Vom începe să fim ceva mai duri, de exemplu să nu mai plătim alocaţiile dacă părinţii nu îşi trimit copiii la şcoală. Până acum am fost foarte flexibili, dar trebuie să facem ceva". Preşedintele a mai arătat că orice sugestie pentru rezolvarea problemei romilor este binevenită.

"Avem 4 miliarde de euro din fonduri europene angajate, dar neutilizate"

Preşedintele Traian Băsescu consideră că ţara noastră ar trebui să se axeze pe programele finanţate de către UE, nu să realizeze noi strategii naţionale.

Traian Băsescu a afirmat: "România are un singur program finanţat, cel convenit cu UE pe cele şapte programe operaţionale.

Decât să batem câmpii să creăm noi strategii, mai bine am pune mâna să aplicăm programele convenite cu UE care sunt finanţate. Dacă vrem, putem să luăm lista de credite angajate de România şi mai găsim vreo patru miliarde de euro angajaţi şi neutilizaţi pentru sectoare unde este nevoie de aceşti bani, în afară de cele şapte programe operaţionale, că este vorba de sănătate, transporturi, dezvoltare regională".

"Au fost interese ale unor oameni de afaceri, care ar fi dorit ca statul român să intre în colaps"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb