Promovarea de către ministrul Cătălin Predoiu a unui nou proiect legislativ privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în condiţiile în care în Senat - camera decizională - se află deja un proiect iniţiat de fostul ministru al justiţiei, este "fie o intenţie clară de încălcare a legii, fie o promisiune deşartă şi o tactică de tergiversare", a declarat, ieri, Stelian Ion, fostul şef al ministerului de resort în guvernul Cîţu.
"Anul acesta avem o fereastră de oportunitate extraordinară pentru a se ridica MCV şi pentru a intra în Schengen, dar pentru asta trebuie continuate reformele din justiţie. Ministrul Cătălin Predoiu, în loc să tureze motoarele, nu face altceva decât, la îndemnul preşedintelui Iohannis, să tragă frâna de mână şi este foarte posibil că va rata acest obiectiv. Este foarte important să ne concentrăm pe acest obiectiv de ţară. (...) Am văzut că unora le convine situaţia actuală, le convine să mai ţină SIIJ pe aparate o perioadă lungă de timp şi caută cu disperare soluţii pentru a înlocui această Secţie specială cu alt fel de Secţie specială din care să lipsească contribuţia şi anchetele făcute de DNA cu privire la faptele de corupţie din magistratură. (...) Avem la Senat acum, în cameră decizională, un proiect de lege de desfiinţare a SIIJ. Acest proiect de lege a trecut prin toate filtrele procedurale. A trecut prin dezbateri publice, a trecut prin acea procedură de transparenţă decizională care a durat destul de mult. Acest proiect a obţinut, în urma demersurilor pe care le-am făcut ca ministru, şi avizul favorabil al Comisiei de la Veneţia. În ultimul raport MCV, acest proiect este considerat ca fiind în conformitate cu recomandările Comisiei Europene, cu avizele Comisiei de la Veneţia şi cu recomandările GRECO. Există aşadar absolut toate argumentele pentru a promova mai departe acest proiect de lege", a mai spus Stelian Ion.
Mai mult, vicepreşedintele USR îl ameninţă cu o moţiune simplă pe Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, dacă nu va continua reformele sau dacă va tergiversa luarea măsurilor solicitate de Comisia Europeană.
Ce uită să menţioneze fostul deţinător al portofoliului din fruntea Ministerului Justiţiei este că proiectul legislativ aflat în Senat a fost avizat negativ, în 11 ianuarie 2021 de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii, adică exact de instituţia care, în rapoartele MCV, se precizează că ar trebui să aibă un rol mai important cu privire la asfel de proiecte legislative.
Amintim că la finalul săptămânii trecute Cătălin Predoiu a publicat Planul de acţiuni imediate ale Ministerului Justiţiei în direcţia realizării obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Documentul citat a apărut după ce comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders a declarat pentru Financial Times că autorităţile de la Bucureşti riscă să fie sancţionate, dacă nu vor transpune în legislaţia internă normele europene şi dacă supremaţia dreptului european nu va fi recunoscută sau consfinţită pe plan intern, în cadrul Constituţiei României.
Conform planului Ministerului Justiţiei, proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ ar urma să fie aprobat de Guvern şi înaintat Parlamentului, în prima parte a lunii februarie, după reluarea lucrărilor Parlamentului şi începerea sesiunii parlamentare februarie - iunie 2022. Ministrul Cătălin Predoiu speră ca actul normativ respectiv să treacă de Parlament până la finalul lunii martie.
În ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei, proiectele de acte normative vor intra pe circuitul de avizare interministerială cel mai târziu în 15 februarie, după care vor fi trimise, până la 1 martie, spre aprobare la CSM, astfel încât iniţiativele să poată fi transmis Guvernului spre aprobare şi Parlamentului spre adoptare, până cel târziu la data de 31 martie 2022. Tot la finalul lunii martie, ar urma să fie înaintate Guvernului şi Parlamentului spre aprobare, proiectele de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală.
Referitor la modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, Stelian Ion susţine că proiectul legislativ a fost întocmit anul trecut de funcţionarii Ministerului Justiţiei şi a trecut chiar şi de faza transparenţei decizionale, aşa încât el ar trebui trimis CSM spre avizare şi nu amânat de ministrul Cătălin Predoiu.
1. Nici ei
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2022, 15:55)
..n - au făcut ce CRITICĂ !!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2022, 18:17)
Asa zice Simion?