Reprezentantul care prezidează comitetul personalului BCE a dat Banca Centrală Europeană în judecată în legătură cu angajarea celui mai apropiat consilier al preşedintelui Mario Draghi, ducând la un conflict referitor la presupusul favoritism în partea superioară a celei mai puternice instituţii din zona euro, potrivit Reuters.
Reprezentantul personalului Carlos Bowles a afirmat în plângere că Biroul Executiv BCE a acţionat ilegal fiindcă nu a publicat locul, nedând altora o şansa de a aplica.
Consilierul, economistul Roland Straub, numit în februarie, joacă un rol-cheie în formularea propunerilor de politică şi coordonează adjuncţii celor cinci directori BCE.
Recursul reprezentantului Carlos Bowles marchează prima dată când o numire a BCE la acest nivel înalt a fost contestată. Pretenţiile consilierului Roland Straub nu sunt contestate în recurs, care se focusează asupra modului de angajare pentru rolul dual de consilier al lui Draghi şi respectiv de coordonator al celorlalţi adjuncţi.
Bowles, care a obţinut anularea a cinci angajări în ultimul an, a declarat că numirile directe riscă să facă personalul BCE să caute favorurile superiorilor lor ca mijloc de a obţine promovări: "Deciziile contestate încalcă principiile publicităţii, transparenţei, accesului egal şi nediscriminării". Straub nu a fost disponibil pentru comentarii.
Un purtător de cuvânt al BCE, întrebat în legătură cu mutarea lui Bowles, a spus: "Băncii nu i s-a comunicat nicio plângere. Vom saluta posibilitatea de a confirma că această numire a fost făcută în deplină conformitate cu regulile BCE".
Biroul BCE a respins apelul intern al lui Bowles împotriva numirii lui Straub în mai, pe motiv că el nu l-a afectat personal pe reprezentantul personalului şi a fost conformă cu regulile şi practicile de angajare ale băncii. Cazul va fi investigat de Tribunalul UE, cea mai înaltă autoritate în cauzele împotriva BCE şi a celorlalte instituţii ale UE.
Reprezentanţii angajaţilor s-au plâns anul trecut în faţa Parlamentului European, care supraveghează BCE, că disidenţa a fost descurajată de bancă, îngrădind capacitatea sa de a detecta următoarea criză financiară. BCE se află sub controlul comisiei europene de supraveghere a eticii care vizează participarea lui Draghi şi a oficialilor de rang înalt la un forum cu uşi închise cu bancheri şi manageri de fonduri.
Bowles a afirmat că selectarea lui Straub, anterior consilier al directorului Benoit Coeure, a indicat o tendinţă a BCE de a promova angajaţii apropiaţi de membrii consiliului de administraţie. Normele BCE permit ca anumite posturi, inclusiv cel de consilier al unui membru al consiliului de administraţie, să fie ocupate prin numire directă şi nu printr-un proces de recrutare deschisă. Bowles susţine însă că regulile nu permit ca Straub să fie selectat ca coordonator. Un sondaj al personalului BCE, realizat în 2015, a arătat că 65% dintre respondenţi au ales să "cunoască persoanele potrivite" ca modalitate de a avansa la BCE, maniera fiind cea mai răspândită.