BCE a injectat în sistemul bancar peste 500 de miliarde de dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 decembrie 2007

BCE a injectat în sistemul bancar peste 500 de miliarde de dolari

Banca Centrală Europeană (BCE) a oferit, ieri, lichidităţi sistemului bancar din regiune, propunând instituţiilor financiare afectate de criza creditelor ipotecare cu risc ridicat să se refinanţeze cu sume acordate la o dobândă inferioa­ră celei de pe piaţă şi la un volum nelimitat. BCE a injectat în sistem, pentru două săptămâni, 348,6 miliarde de euro (501,5 miliarde de dolari), la o dobândă de 4,21%, inferioară dobânzii de pe piaţă pentru acest tip de operaţiuni şi care a atins, zilele trecute, 4,9%. BCE a precizat că va satisface toate cererile de refinanţare venite din partea băncilor comericale. BCE a primit solicitări de la 390 de bănci.

Potrivit Wall Street Journal, BCE recurge pentru a doua oară în cei nouă ani de existenţă la o operaţiune cu dobândă fixă pentru o sumă nelimitată. Prima dată s-a întâmplat în august 2007 (95 miliarde de euro), atunci când pieţele financiare au fost afectate prima dată de reducerea lichidităţilor din cauza crizei de pe piaţa creditelor ipotecare din SUA.

Această a doua operaţiune survine iniţiativei comune din 12 decembrie a mai multor bănci centrale de a oferi lichidităţi pieţelor financiare, la dobânzi favorabile. BCE, Fed - banca centrală a SUA, Banca Centrală a Elveţiei, Bank of England şi Banca Centrală Canadiană s-au asociat acestei acţiuni.

Fed a emis lichidităţi în valoare de 20 de miliarde de dolari, oferind băncilor în impas financiar fondurile de care au nevoie.

Pieţele financiare s-au arătat extrem de neliniştite zilele trecute de amplificarea dificultăţilor financiare ale băncilor ce asistă la devalorizarea activelor pe care le-au investit în pieţele creditelor ipotecare cu risc ridicat.

Băncile centrale sunt deranjate de accelerarea inflaţiei în SUA şi zona euro, ceea ce le împiedică să scadă dobânzile. Drept urmare, acestea au recurs la o serie de instrumente de politică monetară rareori utilizate, ce le permit să ofere pe piaţă lichidităţi fără să scadă dobânda, riscând însă să amplifice presiunile inflaţioniste.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb