Banca Centrală Europeană a câştigat ieri un proces important după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că programul de achiziţii de obligaţiuni în valoare de 2.600 miliarde euro demarat de BCE este conform cu dreptul european, respingând astfel o plângere formulată de un grup de eurosceptici germani, transmite Reuters.
Decizia CJUE, care era una aşteptată, pune capăt unei dispute juridice care timp de mai mulţi ani a aruncat o umbră de îndoială asupra stimulentelor BCE şi totodată a fixat un precedent pentru deciziile viitoare.
CJUE a respins argumentele celor care susţineau că BCE a împrumutat practic guvernele europene cu programul său PSPP (Public Sector Purchase Programme), care ar urma să se încheie la finele acestei luni, potrivit Agerpres.
"Curtea a decis că programul PSPP pentru achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale de pe piaţa secundară nu încalcă legislaţia UE. Programul nu depăşeşte mandatul BCE şi nu contravine prevederilor care interzic finanţarea monetară", se arată în decizia emisă ieri de judecătorii de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Decizia CJUE deschide calea pentru Consiliul guvernatorilor BCE să menţină în funcţiune stimulentele şi măsurile de sprijinire a economiei zonei euro pe fondul încetinirii ritmului de creştere. Joi, gardienii euro se vor reuni pentru a decide, aşa cum se aşteaptă, că achiziţiile de active vor înceta la finele acestei luni, însă decidenţii intenţionează să reinvestească profiturile generate de pe urma obligaţiunilor care ajung la maturitate pentru o perioadă lungă de timp. De la debutul programului PSPP, în luna martie 2015, BCE a cumpărat obligaţiuni în valoare de aproximativ 2.600 miliarde euro.