BCE face presiuni asupra Greciei

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 februarie 2015

BCE face presiuni asupra Greciei

Actualizare 08:13 Germanii, tot mai favorabili privind rămânerea Greciei în zona euro

Sprijinul în rândurile germanilor pentru ca Grecia să rămână în zona euro a crescut în ultimii trei ani, chiar dacă noul guvern de la Atena respinge planul de salvare convenit cu creditorii internaţionali, potrivit unui sondaj pentru televiziunea germană ARD, scrie Reuters.

Astfel, 51% dintre respondenţi vor ca statul elen să rămână în uniunea monetară a celor 19 ţări, arată cercetarea efectuată, marţi şi miercuri, de către agenţia Infratest, pe un eşantion de 1.023 de persoane.

În jur de 41% dintre subiecţi vor ca Grecia să iasă din euro, în scădere de la 65% care susţineau această idee acum trei ani, în perioada de vârf a crizei datoriilor în regiune.

(V.B.)

---

Actualizare 07:46 Tsipras: "Grecia nu acceptă şantajul"

Grecia "nu acceptă şantajul", a declarat ieri premierul elen Alexis Tsipras, pe fondul dificultăţii negocierilor dintre Atena şi ţările din zona euro privind continuarea programului de ajutor pentru Grecia, informează AFP.

Reuniunea de miercuri a miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogrupul) s-a derulat pe baza unui "scenariu de intimidare" asupra riscurilor de faliment dacă Grecia nu acceptă propunerea partenerilor săi, a acuzat Tsipras, adăugând: "Nu am semnat şi nu a avut loc nicio catastrofă".

Potrivit spuselor lui Tsipras, "singurul obiectiv" al discuţiilor şi al următoarei şedinţe a Eurogrupului de luni va fi "tranziţia" între programul actual (memorandum), ce expiră pe 28 februarie, şi "noul program grec" .

Prim-ministrul a adăugat: "Uitaţi memorandumul, el nu mai există. Şi nici troica" creditorilor.

Ieri, Grecia şi ţările din zona euro şi-au reluat legăturile, după o reuniune agitată în ziua precedentă. Statele au hotărât să înceapă, astăzi, la Bruxelles, o activitate tehnică, pentru a facilita reuniunea programată luni.

"Dacă există un acord tehnic, asta înseamnă că există un acord politic. Întreaga discuţie şi evoluţia de astăzi (ieri - n.r.) denotă o dispoziţie pentru un acord politic. S-a dovedit că nimeni nu urmăreşte să creeze condiţii de ruptură", în beneficiul coeziunii zonei euro, a menţionat Alexis Tsipras.

(Valentin Busuioc)

---

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a amplificat, ieri, presiunile asupra Greciei, în condiţiile în care autorităţile de la Atena păreau că nu vor extinderea pachetului internaţional de salvare.

Miercuri, miniştrii de finanţe din zona euro s-au reunit la Bruxelles pentru discuţii privind finanţarea Greciei, însă evenimentul nu a condus la niciun acord, întrucât oficialii de la Atena nu au acceptat prelungirea programului actual de asistenţă, susţinut de creditori. Unele surse citate de presa străină au spus: "Reuniunea Eurogrup nu a condus la un acord. Prelungirea memorandumului nu a fost acceptată. Negocierile vor continua în vederea unui acord reciproc benefic pentru cele două părţi asupra viitorului finanţării, reformelor şi datoriei Greciei".

În aceste condiţii, consiliul guvernatorilor BCE au susţinut ieri o scurtă teleconferinţă în cadrul căreia au discutat cât timp mai pot continua să ţină băncile din Grecia pe linia de plutire. Oficialii BCE nu au făcut declaraţii cu privire la cele discutate în teleconferinţă, dar unele surse citate de presa străină au afirmat că există temeri cu privire la continuarea programului care le asigură instituţiilor elene de credit lichidităţi de urgenţă (Emergency Liquidity Assistance - ELA), prin intermediul băncii centrale de la Atena, cu aprobarea BCE.

Premierul elen Alexis Tsipras este, însă, încrezător că va ajunge la un acord cu partenerii europeni. Ieri, înaintea unui summit al Uniunii Europene, oficialul elen a declarat: "Sunt foarte încrezător că, împreună, putem găsi o soluţie reciproc viabilă, care să vindece rănile austerităţii, să rezolve criza umanitară din UE şi să ducă Europa înapoi pe calea creşterii şi a coeziunii sociale".

Europenii vor să convingă Atena să prelungească programului actual de finanţare, înainte să examineze soluţii pentru reducerea datoriei Greciei, care depăşeşte 175% din PIB-ul ţării şi depăşeşte 320 miliarde de euro. Decizia privind finanţarea Greciei trebuie luată cel mai târziu la un summit al zonei euro programat în data de 16 februarie, întrucât trebuie să primească aprobarea mai multor parlamente din regiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb