Băncile centrale nu trebuie să ezite în a acţiona şi a majora ratele dobânzilor de referinţă, ca să asigure stabilitatea preţurilor, a declarat, ieri, Lorenzo Bini Smaghi, şeful comitetului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit Agerpres.
"Unul dintre riscurile principale ale crizei pe care o traversăm este să uităm cauzele care au provocat-o şi să ne găsim, în câţiva ani, în situaţia să repetăm aceleaşi greşeli", a avertizat Smaghi, într-un interviu pentru publicaţia Corriere della Sera.
"O politică monetară prea expansivă creează un exces de lichidităţi", a apreciat Smaghi, adăugând: "Majorarea preţurilor materiilor prime energetice şi agricole este un fenomen permanent, ce rezultă din condiţiile mai bune de viaţă din ţările emergente. Preţurile produselor acestor ţări vor fi, aşadar, majorate".
Oficialul BCE a precizat: "Având în vedere creşterea numărului de produse importate, obiectivul de menţinere a ratei inflaţiei în jur de 2% presupune ca preţurile bunurilor şi serviciilor produse în ţările indus-trializate să crească într-un ritm mai apropiat de 1% decât de 2%".
În plus, după mai multe etape de recesiune, "potenţialul de creştere economică rămâne slab pentru o perioadă, iar presiunile inflaţiei interne tind să se manifeste mai devreme", a observat Smaghi.
Dacă în momentul de vârf al crizei, scăderea dobânzilor s-a dovedit oportună, acum, când economia şi-a reluat creşterea, riscurile unei deflaţii sunt mai mici, însă cresc riscurile de inflaţie. Faţă de previziunile de anul trecut, estimările pentru zona euro (în 2011) au fost revizuite în creştere.
"În aceste condiţii, menţinerea ratelor dobânzilor la nivelul din ultimii doi ani (...) nu ar face decât să crească ulterior nivelul de expansiune monetară", a apreciat Bini Smaghi, subliniind: "Cu cât aşteptăm mai mult adaptarea ratelor dobânzilor la noile condiţii ale economiei europene, cu atât va fi mai mare dimensiunea reajustării, existând un risc major de destabilizare a pieţelor".