BCE îndeamnă băncile centrale să majoreze dobânzile

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 martie 2011

BCE îndeamnă băncile centrale să majoreze dobânzile

Băncile centrale nu trebuie să ezite în a acţiona şi a majora ratele dobânzilor de referinţă, ca să asigure stabilitatea preţurilor, a declarat, ieri, Lorenzo Bini Smaghi, şeful comitetului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit Agerpres.

"Unul dintre riscurile principale ale crizei pe care o traversăm este să uităm cauzele care au provocat-o şi să ne găsim, în câţiva ani, în situaţia să repetăm aceleaşi greşeli", a avertizat Smaghi, într-un interviu pentru publicaţia Corriere della Sera.

"O politică monetară prea expansivă creează un exces de lichidităţi", a apreciat Smaghi, adăugând: "Majorarea preţurilor materiilor prime energetice şi agricole este un fenomen permanent, ce rezultă din condiţiile mai bune de viaţă din ţările emergente. Preţurile produselor acestor ţări vor fi, aşadar, majorate".

Oficialul BCE a precizat: "Având în vedere creşterea numărului de produse importate, obiectivul de menţinere a ratei inflaţiei în jur de 2% presupune ca preţurile bunurilor şi serviciilor produse în ţările indus-trializate să crească într-un ritm mai apropiat de 1% decât de 2%".

În plus, după mai multe etape de recesiune, "potenţialul de creştere economică rămâne slab pentru o perioadă, iar presiunile inflaţiei interne tind să se manifeste mai devreme", a observat Smaghi.

Dacă în momentul de vârf al crizei, scăderea dobânzilor s-a dovedit oportună, acum, când economia şi-a reluat creşterea, riscurile unei deflaţii sunt mai mici, însă cresc riscurile de inflaţie. Faţă de previziunile de anul trecut, estimările pentru zona euro (în 2011) au fost revizuite în creştere.

"În aceste condiţii, menţinerea ratelor dobânzilor la nivelul din ultimii doi ani (...) nu ar face decât să crească ulterior nivelul de expansiune monetară", a apreciat Bini Smaghi, subliniind: "Cu cât aşteptăm mai mult adaptarea ratelor dobânzilor la noile condiţii ale economiei europene, cu atât va fi mai mare dimensiunea reajustării, existând un risc major de destabilizare a pieţelor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb