BCE va menţine dobânzile ridicate până când rata inflaţiei va scădea la 2%

F.D.
Bănci-Asigurări / 4 octombrie 2023

BCE va menţine dobânzile ridicate până când rata inflaţiei va scădea la 2%

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a reafirmat că ratele dobânzilor în zona euro vor rămâne la un nivel ridicat până când rata inflaţiei va scădea la 2% pe termen mediu, relatează Agerpres.

Conform datelor preliminare ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la 4,3% în septembrie - cel mai redus nivel din ultimii doi ani - analiştii apreciind că politica monetară a Băncii Centrale Europene a avut succes în reducerea preţurilor, deşi a fost afectată creşterea economică.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus la 4,5% în septembrie, de la 5,3% în august. Este cel mai semnificativ declin din august 2020.

La viitoarele decizii de politică monetară "BCE se va asigura că dobânzile vor fi la un nivel suficient de restrictiv atât timp cât este necesar", a declarat miercuri Lagarde la o conferinţă în Frankfurt.

Deciziile de politică monetară depind de perspectivele privind inflaţia, de evoluţia inflaţiei de bază şi de forţa cu care majorarea dobânzilor ajunge în economie, a explicat şeful BCE.

"Considerăm acum dobânzile au ajuns la un nivel care, menţinut suficient de mult timp, va contribui substanţial la readucerea inflaţiei la ţinta noastră 2% până la finalul lui 2025", a afirmat Lagarde.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a decis o nouă majorare a dobânzii de referinţă, cea de-a zecea majorare consecutivă, care a urcat costul creditului la cel mai ridicat nivel din istoria instituţiei, dar a semnalat că a ajuns probabil la sfârşitul ciclului său de înăsprire a politicii monetare.

"Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4,00% începând cu data de 20 septembrie 2023", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Conform proiecţiilor macroeconomice pentru zona euro, publicate în septembrie de BCE, rata medie a inflaţiei se va situa la 5,6% în 2023, la 3,2% în 2024 şi la 2,1% în 2025, faţă de 5,4% în 2023 şi 3% în 2024, cât estima anterior. Noile prognoze arată un progres lent al inflaţiei spre ţinta de 2% avută în vedere de BCE, în pofida faptului că gardienii euro au adoptat cel mai rapid ciclu de înăsprire a politicii monetare din istoria de 25 de ani a BCE.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. peneuropea … moneda euro… nu vad inflatie la 2%…

    banca europeana ori minte intentionat ori nu stie ce vorbeste economic pe gura / in scris: 

    nunpot sa mai ai inflatie de 2% cu npluri in spalare si somaj spre minime. 

    s c c r e t 

    1. sa vorbim de 2% tre sa am explozie npluri (ceea ce nu vad in unele state europene deja deflate sau revenire din deflatie) si explozie somaj sa poata rupe cocoasa CPIuluiala “declarat”….

      un exemplu: nu ai cum sa ii mai dai italiei iar deflatie sau inflatie de 2% asa rapid can deja ea e deflata si isi revine schopateate. 

      s c c r e t  

      De ce să n-ai cum? Politica BCE urmărește evoluția din Germania.

      Italia n-a învățat nimic din experiența Spaniei din 2008, dar va învăța. 

      germania in in crash active in pret real ( cel declarat pe deflare cpi; nu cel nedeclarat pe aur care tot trend de depresie arata - cat si indexul germaniei de productivitate plat de 14 ani) deci presiune de deflatie pe euro…

      italia e deflata in active pret real si revenire…  

      spaia e deflata si se afla in revenire… 

      cipru deflat si se afla in expansiune 

      grecia deflat si se afla in expansiune.. 

      fanta in specula … 

      monaco in specula pret active in bani reali (adica in cantitate aur) fata de trendul istoric al regiunii de peste 150 de ani… (sa nu uitam ca cele mai mari crize se declanseaza in pietele cu pret marfuri in cantitate abani reali)!! 

      china se defleaza… 

      hong kong se defleaza… 

      japonia deflata e in revenire… 

      s c c r e t

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb