BCE vine cu decizii irelevante în momente de disperare

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie 2024

BCE vine cu decizii irelevante în momente de disperare
Călin Rechea

Banca Centrală Europeană a anunţat decizia de politică monetară pe fondul unor presiuni enorme, poate fără precedent în istoria instituţiei monetare a zonei euro.

"Este aşteptată o reducere a dobânzilor înaintea Federal Reserve pentru prima dată în istorie", scria Bloomberg cu puţin timp înaintea conferinţei de presă.

Şi a venit anunţul reducerii dobânzilor de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, în ciuda accentuării presiunilor inflaţioniste din zona euro, care au fost incluse şi în noile prognoze ale BCE. Astfel, rata dobânzii pentru operaţiunile principale de refinanţare a fost redusă la 4,25%, în timp ce ratele dobânzilor pentru facilitatea de creditare şi cea de depozit au fost reduse la 4,50%, respectiv 3,75%, cu efect de la 12 iunie 2024.

"Oficialii BCE au semnalat creşterea încrederii în prognozele de inflaţie, deşi au eşuat în prognozarea creşterii accelerate a preţurilor din 2021 şi 2022", a mai subliniat Bloomberg înaintea publicării deciziei BCE.

De ce ar fi acum altfel, mai ales pe fondul creşterii explozive a deficitelor bugetare şi datoriilor publice din zona euro şi a noilor tendinţe de accentuare a fragmentării comerţului global, în numele reducerii dependenţei de China?

În comunicatul de presă al BCE se arată că prognozele de inflaţie au fost revizuire în creştere pentru 2024 şi 2025. Noua prognoză a inflaţiei pentru 2024 este de 2,5%, în creştere de la estimarea de 2,3% publicată în martie 2024, şi de 2,2% pentru 2025, în creştere de la 2%. Prognoza inflaţiei pentru 2026 a fost menţinută la 1,9%.

"Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare în funcţie de date şi în funcţie de fiecare şedinţă pentru a determina nivelul şi durata adecvată a restricţiilor de politică monetară", se mai arată în comunicatul BCE, iar "Consiliul guvernatorilor nu se angajează în prealabil faţă de o anumită traiectorie a dobânzilor".

În ceea ce priveşte portofoliul de obligaţiuni cumpărate prin tipărire în cadrul programelor sale de relaxare cantitativă, BCE a anunţat că valoarea lor din cadrul PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) se va reduce cu o medie lunară de 7,5 miliarde de euro în a doua jumătate a anului.

Din păcate, decizia este ruptă complet de realitatea economică şi are ca scop, probabil, doar forţarea scăderii costurilor pentru guvernele falimentare din zona euro, care au ajuns aici cu "sprijinul" lui Mario Draghi, după promisiunea acestuia că va face totul pentru salvarea monedei unice europene, inclusiv prin dobânzi negative şi pornirea tiparniţei.

O serie de analişti promovează inclusiv ideea că reducerea dobânzii BCE are ca scop deprecierea euro şi susţinerea dolarului, cu efecte pozitive asupra fluxurilor de capital către SUA, care ar trebui să ducă la creşterea indicilor bursieri până la alegerile din noiembrie 2024 şi să menţină iluzia "prosperităţii" create de administraţia Biden.

Un nou ciclu de reducere a costurilor de finanţare nu va rezolva nici gravele deficienţe structurale ale economiei zonei euro, nu va deschide calea către creşterea competitivităţii şi, cu atât mai puţin, nu poate atenua efectele dramatice ale politicilor energetice iresponsabile.

Christine Lagarde, preşedintele BCE: "Riscurile la adresa creşterii economice sunt echilibrate pe termen scurt, dar rămân înclinate spre scădere pe termen mediu. O economie mondială mai slabă sau o escaladare a tensiunilor comerciale între marile economii ar afecta creşterea zonei euro. (...) Dacă economia mondială creşte mai puternic decât se aştepta, inflaţia s-ar putea dovedi mai mare decât se anticipa, iar riscurile de creştere a inflaţiei se extind şi din cauza tensiunilor geopolitice crescute. Conform aşteptărilor, inflaţia va fluctua în jurul nivelurilor actuale în restul anului, inclusiv din cauza efectelor de bază legate de energie, iar apoi va scădea spre ţinta noastră, în a doua jumătate a anului viitor. Inflaţia internă rămâne ridicată. Salariile continuă să crească într-un ritm alert, compensând avansul inflaţiei din trecut".

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Fed nu a gresit in 2021 cand a spus ca inflatia adusa de redeschiderea economiei este tranzitorie. Nici BCE nu a gresit prognoza de inflatie in 2021 si 2022, ci Putin a indus doua puseuri inflationiste neasteptate.

    Primul puseu inflationist, hai sa-i spunem Putin1, a inceput in septembrie 2021 cand Rusia inchis gazele pentru Europa si Germania. Al doilea puseu inflationist, Putin2, a inceput in februarie 2022 odata cu agresiunea din Ucraina.  

    Iar decuplarea economica a Occidentului de China va fi un proces foarte lent asa ca nu va avea un caracter inflationist. Ba chiar mai mult, problemele economice ale Chinei au un efect global dezinflationist pentru ca scade cererea de materii prime in China. 

    Desigur nu putem exclude 100% o aventura militara a Chinei. Putin ne-a aratat clar ca dictatorii sunt imprevizibili, mai ales daca se simt puternici. Putin a fost convins ca are Europa in buzunarul lui mic.  

    Dar nu putem sa facem prognoze despre inflatie asteptand un nou razboi. Asteptarile BCE si Fed despre inflatie includ doar aspectele rationale si nu si cele irationale.

     

    1. China 100% va ataca Taiwanul. Ideea lor este ca razboiul din Ucraina sa nu se opreasca inca 2 ani in speranta ca Rusia nu va pierde si ca Putin nu va fi eliminat de serviciile lui pe model Ceaausescu. Cetatenii europeni se vor convinge ca filonul "suveranist" nu are nici o solutie, ce poate sa aduca bun un popa Terfeles olandez sa zicem sau un Sosoc francez? Europei i se canta prohodul de 500 de ani iar Americii de vreo 200

      Pai Ceausescu nu a fost eliminat de "serviciile lui" ci de tradatorii de tara aflati in slujba imperialismului... Filonul suveranist cu siguranta va aduna cele mai multe voturi din istorie si e corect sa fie asa intrucat votul este oglinda nivelului de trai.

      Cu cat avem cetateni mai dolofani cu atat suntem mai liberari si mai toleranti cu minoritatile sexuale, eu asa cred.  

      Copile, eshti prost informat. Ceau' a fost eliminat de gorbaciovishti. De fapt Gorby i-a shi zis, preventiv, dar agramatul a tzinut-o pe-a lui cu comunismul stalinist.

      Pai da... dar s-a facut cu stirea si binecuvantarea Americii, vezi de drum...

      In anturajul lui Ion Iliescu erau doar agenti sovietici? Vezi de treaba... 

      ...

      Nu ai habar de economie. Ma si minunez ce cauti pe acest site, eventual esti de la SRI platit sa dezinformeze. "Invazia" nu are NIMIC de-a face cu inflatia. Iar Rusia nu a oprit niciodata gazele spre Europa, ci SUA care a aruncat inn aer NS, iar mai apoi europenii si-au impus singur sanctiuni si cumpara petrol rusesc la mana a doua din... India. Inflatia este ca urmare a aruncarii cu bani pe piata in timpul COVID, cand toti stateam acasa si eram platiti degeaba. Punct.

      ...

      Putler a încercat să închidă economia UE, dar a dat șah la boșcheții din jurul kremlinului. :

      Haosul din energie a determinat bună parte din inflația globală, care ține acum de domeniul trecutului. : 

      Corect si succint.

      Corect ar fi fost dacă spunea că Putler folosea gazul pentru șantaj. Acum ar fi bucuros să-l vândă, dar e un pic sancționat, succint. :

      America a trimis avion pentru Ceașcă, prieteni...

    Se zice ca e o decizie cu iz electoral (marca Ciolacu) aruncata fix inainte de alegeri, existand informatiic a populatia Europei e profund nemultumita de preturi, costul vietii, chiriile enorme, nepasarea autoritatilor europene.

    Masura se doreste a fi un semna (desigur fals) din partea BCE ca inflatia e pe sfarsite.  

    1. Inflatia va bubui!!!! Asculta la băiatu!

      Ori vom avea război...alta soluție nu exista pt datoriile planetei 

      Azi ai bani de pâine?!? :

    BCE inca se lupta sa duca somajul spre minime in Italia si alte parti... in rest sa tot vb...dupa ce se depaseste "pick-ul"....

    oricum europe "somaj" e cu doata viteza inainte spre minime... a depasit minimul din 2007... doar ca in acest "pick" va incepe fragmentarea pe europa in cine va reusii sa tina somajul inca spre minime (cei ce nu au consumat de urcat din slumpul trecut spre varful actual/viitor) si cine va inceme sa cedeze.... 

    Am o "banuiala"... ca din spre belgia germania elvetia...bate un vant al fragmentarilor timpurii... in timp ce din spre italia spania portugalia.... nu vad inca fisuri... chiar daca spania si portugalia au deja bule de inaccesibilitati credit (adica bula de credit) in zonele turistice... ce pune presiune grava descendenta pe "familii" si costuri... din cauza "permisivitatii" de deplasare /creeare "capital/credit" speculativ. 

    In Germania stim... o arata datele... atat din banci cand si economice... bula a plesnic...costurile elevate au fost / sunt livrate... deci cu o mana a dat cu alta aluat... ce nu vedem inca in germaniuta... e explozia masiva de NPLuri... "extende and pretend"... inca merge de minune pe la ei...si la Chinezi si uk si usa... 

    s c c r e t 

    s c c r e t 

    Si mai muta inflatie pe termen mai lung.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb