BCR: Agricultura ar trebui să devină o prioritate pentru Guvern

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 septembrie 2009

Statul ar trebui să încurajeze comasarea suprafeţelor agricole, printr-o serie de măsuri şi programe fiscale, în contextul în care ţara noas­tră are un potenţial uriaş să devină, în timp, exportator net, consideră Lucian Anghel, economistul-şef al Băncii Comerciale Române.

"În condiţiile în care există 1,8 milioane de hectare de teren arabil necultivat în România, iar randamentul pe hectar este la jumătate faţă de media europeană, potenţialul agriculturii este enorm", ne-a mai spus domnul Anghel, subliniind că Guvernul ar trebui să elaboreze în cel mai scurt timp un plan de încurajare a comasării terenurilor agricole în mari exploataţii, în special în sectorul cerealier. Domnia sa consideră că, în condiţii normale, preţul produselor agroalimentare ar trebui să crească pe termen lung.

Potrivit celui mai recent raport BCR asupra agriculturii din ţara noastră, orice măsură fiscală care ar putea să încurajeze formarea de asociaţii în acest domeniu ar fi bine venită, cu atât mai mult cu cât competiţia din partea ţărilor Uniunii Europene va rămâne ridicată.

"Primii 50 de jucători din domeniul agricol lucrează numai 4% din suprafaţa arabilă totală, respectiv circa 430.000 hectare", ne-a mai explicat Lucian Anghel, care este de părere că agricultura autohtonă ar trebui să devină o prioritate pentru investitorii străini, printre atuurile sale numărându-se preţul relativ scăzut al terenurilor, întinderea vas­tă a suprafeţelor arabile şi solul de calitate.

"Dacă statul va continua să întârzie procesul de restructurare al agriculturii, acest lucru va avea efecte nefaste asupra economiei autohtone şi asta se va vedea pe termen lung", a mai adăugat economistul şef al BCR.

Agricultura va avea o contribuţie negativă la PIB-ul de anul acesta

Potrivit lui Lucian Anghel, în acest an, agricultura va avea o contribuţie uşor negativă la formarea produsului intern brut, care este estimat să scadă, potrivit prognozelor oficiale, cu 8 - 8,5%.

"Agricultura poate sprijini creşterea economică, doar dacă poate acoperi în totalitate consumul intern. În condiţii de recesiune, consumul se orientează către zona produselor alimentare, în special către cele de bază, în ultimele luni vânzările de alimente scăzând mai lent decât cele de produse nealimentare", se mai arată în raportul de cercetare realizat de BCR.

Agricultura în ţara noastră nu a înregistrat modificări structurale importante faţă de precedentul raport BNR despre agricultură, situaţia acesteia rămânând relativ constantă, fiind puternic influenţată de condiţiile meteorologice.

În cadrul Programului de Dezvoltare Rurală au fost depuse până în prezent circa 15.000 de proiecte cu o valoare totală de nouă miliarde de euro, potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii, dintre acestea fiind aprobate numai 3.000 de proiecte, în sumă de 1,6 mi­liarde de euro

Producţia de cereale de anul acesta, mai slabă decât în 2008

Recolta de cereale, cu excepţia porumbului, s-ar putea diminua anul acesta cu 25-30% comparativ cu 2008, în principal din cauza rezultatelor slabe consemnate de recolta de grâu, care are o pondere de peste 60% în totalul producţiei de cereale recoltate, potrivit raportului BCR.

"Producţia de cereale a fost mai slabă decât în 2008 însă mai bună faţă de 2007, depinde la ce an ne raportăm", ne-a explicat domnul Anghel.

Estimările oficiale situează producţia de grâu la 5,3 milioane tone în 2009, în timp ce consumul intern este de aproximativ 3 milioane de tone anual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb