BCR CERCETARE: "Avansul economic din trimestrul al patrulea poate avea un efect de inerţie negativ asupra evoluţiei din 2022"

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 decembrie 2021

"Avansul economic din trimestrul al patrulea poate avea un efect de inerţie negativ asupra evoluţiei din 2022"

Avansul economic din trimestrul al patrulea al acestui an poate avea un efect de inerţie negativ asupra evoluţiei din 2022, arată analiştii BCR Cercetare, care au o estimare de creştere a produsului intern brut (PIB) de 4% pentru 2022. Aceştia arată că dinamica economiei în 2022 prezintă riscuri de natură negativă şi că PIB-ul, excluzând agricultura, a stagnat în trimestrul trei comparativ cu trimestrul doi.

"Creşterea PIB real pentru trimestrul al treilea a fost revizuită în sus cu 0,1 puncte procentuale la +0,4% trimestru/trimestru. Prin urmare, creşterea anuală a fost revizuită cu 0,2 puncte procentuale în sus la +7,4%. Pe partea de cerere, consumul gospodăriilor a constituit principalul motor de creştere, în timp ce investiţiile au contribuit marginal negativ la creşterea economică anuală. Pentru primele trei trimestre ale anului, creşterea PIB a avansat cu +7,1% an/an faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020. Menţinem neschimbată prognoza privind creşterea PIB la +6,4% în 2021 şi +4,0% în 2022, cu riscuri în jos pentru cea din urmă. Avansul economic din trimestrul patru al acestui an poate avea un efect de inerţie negativ asupra evoluţiei din 2022", arată analiştii BCR.

Totodată, potrivit acestora, indicele BCR cu frecvenţă zilnică arată că activitatea economică în luna noiembrie s-a situat la 106% din media unei luni prepandemie, în încetinire uşoară de la 108% în octombrie.

"Mobilitatea către locurile de muncă a crescut după redeschiderea şcolilor şi a reîntoarcerii angajaţilor la birouri ca rezultat a scăderii incidenţei infectărilor. Consumul de energie electrică în Germania a crescut spre sfârşitul lunii indicând o uşoară revenire a cererii externe. Tranzacţiile cu cardurile BCR au crescut puternic de Black Friday, ca mai apoi să scadă. Poluarea aerului cu NO2 a crescut treptat în noiembrie faţă de octombrie. Ultimele date privind poluarea, care nu au fost incluse în actualizarea curentă din motive legate de disponibilitatea altor serii de date incluse în indice, sugerează o reducere semnificativă a poluării cu NO2 în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie", notează analiştii.

De asemenea, aceştia mai arată că principalele monede din regiune au cunoscut aprecieri semnificative în raport cu moneda euro, aprecieri ce au la bază cel mai probabil aşteptările privind continuarea majorării ratelor de dobândă de politică monetară de către băncile centrale din regiune ca răspuns la presiunile exercitate de inflaţie, care nu dă semne de decelerare pe termen scurt. Leul nu a înregistrat modificări în raport cu euro săptămâna aceasta şi cea trecută, iar de la începutul acestui an leul românesc a înregistrat o depreciere de -1,8% faţă de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb