Creştere a profitului OTP Bank, susţinută de dezvoltarea afacerilor sale în Rusia

S.B.
Bănci-Asigurări / 9 martie

Creştere a profitului OTP Bank, susţinută de dezvoltarea afacerilor sale în Rusia

Cea mai mare bancă din Ungaria, OTP Bank, şi-a extins anul trecut activitatea în Rusia, ceea ce a contribuit semnificativ la creşterea profitului său, în timp ce alte bănci europene s-au confruntat cu presiuni pentru a-şi reduce legăturile cu Moscova din cauza războiului din Ucraina, potrivit news.ro.

Profitul net al OTP Bank a crescut cu aproape 10%, depăşind 1.000 de miliarde de forinţi (2,9 miliarde de dolari) în 2024. O mare parte din această creştere a fost determinată de o majorare cu peste 40% a profitului unităţii sale din Rusia, care a ajuns la 137 de miliarde de forinţi (372 milioane de dolari), potrivit datelor publicate de bancă.

Creditele acordate clienţilor din Rusia au crescut cu peste 80%, ajungând la 1.053 trilioane de forinţi, în timp ce depozitele totale ale clienţilor, în mare parte companii, au urcat cu peste 70%, atingând 1.882 trilioane de forinţi.

Legăturile economice strânse dintre Ungaria şi Rusia

În segmentul său principal de afaceri din Ungaria, profitul net al OTP, excluzând elementele excepţionale, a crescut cu aproximativ 16%, ajungând la 270 de miliarde de forinţi în 2024.

Expansiunea OTP Bank în Rusia reflectă relaţiile economice puternice dintre Ungaria şi Moscova. Ungaria îşi asigură cea mai mare parte a gazului şi petrolului din Rusia, iar guvernul premierului Viktor Orban a menţinut relaţii apropiate cu Kremlinul, în ciuda războiului din Ucraina.

Spre deosebire de alte mari bănci europene, OTP nu se află sub supravegherea Băncii Centrale Europene, care a exercitat presiuni asupra băncii austriece Raiffeisen Bank International şi a băncii italiene UniCredit pentru a-şi reduce expunerea pe piaţa rusă.

Autorităţile americane de sancţiuni au încercat, de asemenea, să descurajeze băncile europene să continue relaţiile cu Rusia. Totuşi, această presiune pare să se reducă sub administraţia preşedintelui american Donald Trump, care a suspendat ajutorul militar pentru Ucraina.

Clienţi europeni mută depozite din băncile ruseşti către OTP

Pe lângă creditele acordate clienţilor ruşi pentru achiziţionarea de televizoare şi alte bunuri de consum, directorul adjunct al OTP Bank, Laszlo Bencsik, a semnalat o creştere a depozitelor din partea companiilor europene care încă operează în Rusia.

"Multe dintre aceste companii îşi mută fondurile din băncile ruseşti, care sunt din ce în ce mai afectate de sancţiuni, şi le transferă la noi. Atunci când plasăm aceste depozite la banca centrală, obţinem o marjă substanţială", a declarat Bencsik pentru Reuters.

La începutul anului trecut, banca centrală a Ungariei a avertizat OTP cu privire la riscurile expunerii sale în Rusia, în contextul sancţiunilor occidentale impuse Moscovei.

Bencsik a subliniat că OTP respectă sancţiunile impuse de Occident, oprind creditarea corporativă, refuzând procesarea tranzacţiilor în dolari şi luând măsuri de precauţie pentru plăţile în euro.

"Strategia corectă este să respecţi regulile şi să scoţi cât mai mulţi bani posibil", a spus el, referindu-se la cele 42 de miliarde de ruble (471 milioane de dolari) pe care OTP le-a retras sub formă de dividende din Rusia din 2022 până în prezent.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. acolo în Ruzzia va fi randamentul, pe MOEX !

    Profitul e sfant,

    restul texte ptr. cei neinitiati 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BURSA

Dosar BURSA - America azi: Izolare, Polarizare, Reconfigurare Globală

Această ediţie specială, publicată sub egida ziarului BURSA, reuneşte într-un volum coerent o analiză aprofundată şi stratificată a celei mai spectaculoase reveniri politice din istoria Statelor Unite ale Americii: al doilea mandat al lui Donald J. Trump

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5061
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3426
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7999
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.7054

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb