Românii alocă, în medie, 800 de lei pentru masa şi pregătirile de Paşte, conform unui studiu realizat de Raiffeisen Bank în parteneriat cu Appinio. Studiul relevă că pentru 8 din 10 români, petrecerea timpului în familie este cea mai importantă tradiţie în această perioadă. Bugetul alocat sărbătorilor pascale este mai mare pentru familiile cu copii şi pentru cei cu venituri lunare de peste 1.000 euro, aceştia depăşind suma medie de 900 de lei, conform unui comunicat transmis redacţiei.
În acelaşi timp, 4 din 10 români care cheltuie mai mult de 1.000 de lei preferă să petreacă Paştele la restaurant, în vacanţă în ţară sau în străinătate. 55% dintre respondenţi au declarat că bugetul alocat pentru cumpărăturile de Paşte este mai mare decât anul trecut.
8 din 10 participanţii la studiu declară că alegerea produselor este influenţată de dorinţa de a susţine producătorii locali, comportament observat în mai mare măsură în cazul persoanelor din mediul rural sau cu vârsta de peste 55 de ani. Carnea, produsele tradiţionale precum pasca şi ouăle roşii şi băuturile specifice sezonului sunt în topul preferinţelor.
Datorită importanţei sale, Paştele reprezintă şi o cheltuială importantă pentru bugetele multor români. Astfel, cheltuielile de Paşte sunt suportate preponderent din venitul lunar disponibil, dar şi din economiile existente. Totuşi, 3 din 10 români apelează la un credit bancar, în special cei singuri. De asemenea, persoanele care folosesc un card de credit sunt mai înclinate să cheltuie peste 1.000 de lei, în special dacă aleg să plece în vacanţă în această perioadă.
În acest context, 77% dintre respondenţi au declarat că folosesc produse sau servicii bancare pentru cheltuielile de Paşte, iar peste jumătate dintre aceştia sunt interesaţi de oferte speciale, precum rate fără dobândă, reduceri directe la comercianţi sau cashback.
"Paştele este o sărbătoare importantă în viaţa românilor, iar noi vedem în fiecare an care este comportamentul financiar în această perioadă. Prin produse financiare adaptate, cum ar fi ratele fără dobândă, reducerile sau cashback-ul, îi sprijinim să-şi gestioneze cât mai bine bugetul. Aceste produse îi ajută să păstreze controlul finanţelor proprii şi totodată să folosească planificarea financiară ca pe un pilon esenţial al unei vieţi echilibrate. Pentru astfel de cheltuieli sau pentru planuri pe termen mai lung, rămânem alături de ei şi le oferim soluţii personalizate, uşor de înţeles şi de aplicat.", declară Mihail Ion, Vicepreşedinte, Divizia Pieţe de Capital, Servicii Bancare de Investiţii şi Planificare Financiară Personală, Raiffeisen Bank România.
5 sfaturi simple pentru bugetarea eficientă a sărbătorilor de Paşte:
⦁Stabileşte clar suma totală pe care o poţi aloca.
⦁Pregăteşte o listă detaliată a cumpărăturilor necesare şi respect-o. Evită risipa alimentară.
⦁Profită de oferte şi reduceri, precum rate fără dobândă şi cashback.
⦁Susţine producătorii locali pentru a beneficia de calitate şi prospeţime.
⦁Evită cheltuielile impulsive şi alocă buget suplimentar pentru eventuale cheltuieli neprevăzute.
Studiul Raiffeisen Bank România, în colaborare cu Appinio, de tip CAWI, a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 750 de persoane, cu studii medii sau superioare şi un venit mediu al gospodăriei de aproximativ 7.000 de lei. Cercetarea a fost realizată în luna aprilie 2025.
Acesta este al patrulea studiu din seria DESPRE BANI 1:1, pe care Raiffeisen Bank o va realiza lunar pe subiecte care ţin de comportamentul financiar al românilor şi impactul banilor asupra deciziilor de zi cu zi.