Tanczos Barna: "Acum nu e nevoie de majorări de taxe"

S.B.
Politică / 10 aprilie

Tanczos Barna: "Acum nu e nevoie de majorări de taxe"

Ministrul Finanţelor anunţă că în momentul de faţă în România nu este nevoie de majorări de taxe, dar că despre o reformă fiscală se va discuta în a doua parte a anului, în condiţiile în care ţara noastră s-a angajat să facă acest lucru, potrivit news.ro.

Tanczos Barna afirmă că la nivel global "măsurile sunt fluide", iar acum pentru întreaga lume este neobişnuită viteza cu care se modifică anumite lucruri anunţate şi puse în practică şi ulterior revocate şi suspendate. Potrivit ministrului, unii specialişti prognozează inclusiv o reducere a preţurilor la bunurile aduse din China, dacă piaţa americană se închide.

"Nu putem prognoza în niciun caz o recesiune, pentru că am văzut şi ieri cât de fluid este totul, cât de mişcătoare sunt aceste măsuri, aceste tendinţe. Pentru că Statele Unite ale Americi au făcut un pas înapoi, lucrurile sunt într-o evoluţie foarte rapidă şi ce este, cred, neobişnuit acum, pentru întreaga lume, este viteza cu care se schimbă, se modifică anumite lucruri anunţate, puse în practică, revocate, suspendate. Centrul de greutate s-a mutat acum pe China, deci lucrurile sunt în plină evoluţie", a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, la Digi 24.

Ministrul spune că această "fluiditate de măsuri şi de tendinţe" nu avantajează România, dar trebuie ca autorităţile să fie atente la ceea ce pot ţine sub control.

"Trebuie să fim foarte atenti pe termen scurt ce putem noi, cu forţele noastre, să tinem sub control. Nu suntem aproape de majorări de taxe, reforma fiscală se va discuta în a doua parte a anului, aşa cum am spus de mai multe ori, România s-a angajat să facă o reformă fiscală. De ani de zile lucrurile sunt cunoscute şi sunt asumate în PNRR, dar în momentul de faţă nu este nevoie de majorări de taxe", a afirmat ministrul.

Tanczos Barna afirmă că pe termem scurt nu sunt de aşteptat "scumpiri imediate".

"Pe termen mediu şi lung, nu ştim cum se va termina această dispută între China şi America, dar anumiţi specialişti prognozează inclusiv o reducere a preţurilor la bunurile aduse din China, dacă piaţa americană se închide acolo, iar China trebuie să se reorienteze, de exemplu, spre pieţele din Europa.

Ministrul Finanţelor a mai explicat că impactul celor cel puţin două majorări de salarii şi două majorări de pensii din anul 2024 se răsfrânge asupra anului 2025.

"Poţi să ai pretenţia să reduci cheltuielile, dar în niciun caz nu poţ avea, de pe o lună pe cealaltă, acel impact visat de unii. Trebuie, într-adevăr, să ţinem sub control aceste cheltuieli şi în primul rând să ţinem sub control angajările la stat. Acest lucru se întâmplă, pentru că avem deja în luna februarie primul semnal faţă de ianuarie, începe să stagneze şi să scadă numărul de angajaţi în sectorul public, dar tendinţa trebuie continuată. În acelaşi timp trebuie avut in vedere că au fost lansate concursuri de ocupare de funcţii în decembrie, in noîembrie anul trecut, care s-au terminat anul acesta. Concret, numărul de angajaţi a scăzut prin plecări naturale şi neangajări noi. Aceasta este tendinţa care trebuie păstrată la toate instituţiile statului, aşa încât până la sfârşitul anului să ne putem încadra în acea reducere de 5% pe cheltuieli de personal şi pe cheltuieli de funcţionare", a explicat Tanczos Barna.

Ministrul afirmă că acesta este un "trend asumat" prin bugetarea cheltuielilor lunare şi trimestriale şi că instituţiile trebuie să respecte aceste limite lunare şi trimestriale.

"Avem o creştere pe încasările pe impozite şi pe contributii sociale, care vine, desigur, şi în urma majorărilor salariale de anul trecut, creşterilor economice de anul trecut şi creşterii salariului minim de anul trecut. Este un semnal pozitiv din acest punct de vedere, dar pentru a ne încadra în deficit avem în continuare nevoie de absorbtia fondurilor europene", a mai spus ministrul Finanţelor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Romania are experienta trista ,deprimanta a politicilor americane din anii 1970 1990 cand regimul Ceausescu a fost supus politicilor de tarifare inalta ,chiar si de boicot al comertului in America ,si atunci chiar aveam industrie de otel ,de aluminiu (integrata vertical) ,aveam agricultura importanta ,zootehnie etc . Dar tiparul politicii din Congresul american este a tinti o tara pe care o supune sanctiunilor ca sa ia pozitie diferite personalitati in Congres si sa ...accentueze asupra necesitatilor de a sanctiona dumpingul etc . Deci vedem acum ,integrati in capitalism si dupa ce industria romaneasca a fost demolata organizat ,ca astfel de politici supravietuiesc presedintilor americani ,pot dura 80 de ani ( vezi Cuba ) si pot submina complet o tara chiar daca are resurse interne si piata proprie ( exact cum a fost cazul cu Romania). Asa ca principalul este sa nu ajungem noi in punctul in care Romania sa fie aleasa ca sa exemplifice SUA catre colegi europeni cat de devastatoare pot fi politicile economice globale ( adica ceea ce proverbul romanesc puncteaza : se bate seaua ca sa priceapa iapa !) . Trebuie moderatie in declaratii ,evitarea pozitiilor singulare ( ca a lui Negrescu in PE : pe noi nu ne stingheresc tarifele lui Trump) ,mai ales ca la ministerul de externe avem un emanat de la Radio Europa libera ( inchis de Trump recent ca era populat cu pro Biden) cu limba bifurcata ca la vipere si absolut anti roman .

    Ce misto,

    UDMR-ul salveaza Romania, 

    de taxele marite, 

    oare nu ar trebui sa punem,un Presedinte de la UDMR ??!!

    ca un plan de rezerva,daca iarasi nu iese cine trebuie la alegeri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb