BCR CERCETARE: "BNR ar putea opera o primă majorare a ratei-cheie în noiembrie"

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 august 2021

"BNR ar putea opera o primă majorare a ratei-cheie în noiembrie"

Banca Naţională a României (BNR) ar putea opera o primă majorare de 25 de puncte de bază a ratei de politică monetară în luna noiembrie, consideră Ciprian Dascălu, economist-şef la BCR Cercetare. Acesta notează într-un raport că actualizarea prognozei de inflaţie de către BNR a fost însoţită de un discurs ferm din partea guvernatorului Mugur Isărescu.

Ciprian Dascălu notează: "Schimbarea prognozei a trebuit să fie însoţită de un discurs ferm din partea guvernatorului BNR, Isărescu. Deciziile pe termen scurt privind rata dobânzii vor depinde de răspândirea noii variante Covid, perspectivele de politică monetară ale principalelor bănci centrale, deciziile băncii naţionale din Polonia dintre cele din regiunea ECE şi evoluţia cursului de schimb, în timp ce ritmul ajustării fiscale rămâne principala incertitudine pentru perspectivele asupra ratei dobânzii pe un orizont de timp mediu/lung. Prin urmare, având în vedere profilul prognozei de inflaţie actualizat al BNR, vedem prima majorare a ratei cheie în noiembrie cu 25 puncte de bază, urmată de alte creşteri totalizând 25-50 puncte de bază în 2022, în funcţie de conduita politicii fiscale".

Isărescu a afirmat, luni, că ciclul de scădere al dobânzilor, în România, s-a oprit, iar despre înăsprirea politicii monetare guvernatorul a spus că aceasta a început şi are loc cu o anumită secvenţialitate: mai întâi se opresc cumpărările de active, apoi urmează operaţiuni de sterilizare a excedentului de lichiditate şi un control mai strict al lichidităţilor din piaţă. BNR nu a mai cumpărat titluri de stat din aprilie, iar operaţiunile de sterilizare a surplusului de lichiditate au ajuns să fie realizate regulat.

În raportul BCR se mai notează de altfel că BNR a continuat să sterilizeze, în debutul săptămânii, surplusul de lichiditate din piaţa interbancară printr-o nouă operaţiune de atragere de depozite. Luni, 14 bănci au plasat 4,8 miliarde lei la banca centrală, cu scadenţa la o săptămână, la rata dobânzii de politică monetară de 1,25%.

"Dacă noul val Covid este ţinut sub control în România şi în Europa în general, BNR ar putea aştepta până după decizia de dobândă din Polonia ce urmează să fie luată pe 3 noiembrie. Dacă call-ul Erste pentru o majorare de 15 puncte de bază din partea băncii centrale din Polonia se materializează, BNR ar putea să opereze prima sa majorare de 25 de puncte de bază în noiembrie", potrivit analistului BCR.

În raportul asupra inflaţiei pe luna august, BNR şi-a revizuit semnificativ în sus prognoza de inflaţie pentru sfârşitul anului, la 5,6% de la 4,1%, în timp ce profilul inflaţiei pe termen mediu a fost majorat marginal. Noua estimare a dus la vânzări de titluri de stat în piaţa secundară ce au împins în sus yield-urile suverane ale României.

Ciprian Dascălu mai arată că obligaţiunile guvernamentale ale României au fost supuse unor presiuni la vânzare în şedinţa de tranzacţionare de luni, randamentul pe 10 ani urcând circa 10 puncte de bază. Ieri, costul de finanţare pe 10 ani al României a continuat să urce, încet, la 3,825% după ce luni a urcat la 3,8%.

Per total, perioada liniştită de vară şi includerea în preţ a noii perspective asupra inflaţiei au stat probabil la baza licitaţiei eşuate de titluri de stat cu scadenţa 2034 care a atras o cerere foarte scăzută din partea investitorilor, doar 68 de milioane de lei, arată analistul. Licitaţia de luni a fost respinsă de Ministerul Finanţelor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 2 - 2.5 % dobanda de referinta la anul.... mai apoi mai sus, va bate spre 5% pana in 2024

    saltareata inflatie de 7-10 % va chema o dobanda de minim 5%  

    BNR tremura de frica lui Citu și a lui Iohanis. BNR lupta pentru a menține imaginea falsa a economiei lansata de guvernul mincinos al României. Nu au curaj sa majoreze dobânzile. Sunt paralizați de frica. Țin tare de scaun și nu vor sa se pună rău cu guvernanții.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb