BCR CERCETARE: "Estimăm o inflaţie în scădere în noiembrie, la o rată anuală de 2,15"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 decembrie 2020

"Estimăm o inflaţie în scădere în noiembrie, la o rată anuală de 2,15"

Analiştii BCR estimează o rată anuală a inflaţiei în scădere pentru luna noiembrie, la 2,15%, minimul ultimilor trei ani, se arată într-un raport de analiză. Mediana sondajului Bloomberg pentru rata inflaţiei din noiembrie indică de asemenea o probabilă scădere a inflaţiei în penultima lună din an.

"Calendarul economic al acestei săptămâni include rata inflaţiei pe luna noiembrie, pe care o estimăm la 2,15%, faţă de 2,20% mediana sondajului Bloomberg, în scădere marginală de la 2,24% în octombrie, ceea ce permite băncii centrale să menţină o politică monetară relaxată", arată analiştii BCR. Datele vor fi publicate vineri, 11 decembrie

Rata anuală a inflaţiei a continuat tendinţa de decelerare în ultimele luni, preţurile de consum crescând în octombrie cu un ritm lunar de doar 0,22%, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, rata anuală a inflaţiei a fost împinsă în jos spre punctul central al ţintei BNR, de la 2,45% în septembrie la 2,24% în octombrie, cel mai redus nivel din septembrie 2017. O inflaţie de 2% este considerată "optimă" de oficialii BNR.

Evoluţia inflaţiei din octombrie a fost în linie cu mediana estimărilor dintr-un sondaj Bloomberg (inflaţie de 2,5%) şi a fost influenţată de încorporarea a recoltei agricole din acest an, dar şi de consecinţele incidenţei pandemiei la nivelul economiei reale şi în sfera cotaţiilor internaţionale la materii prime, după cum puncta Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania.

Principalii factori inflaţionişti din octombrie au fost deprecierea leului faţă de euro de 0,3% în medie şi scumpirea carburanţilor auto, mai arătau analiştii BCR Cercetare.

O inflaţie în scădere favorizează politica monetară relaxată a băncii naţionale, ceea ce l-a împins pe ministrul acum interimar al Finanţelor Florin Cîţu să solicite în mai multe rânduri BNR scăderea suplimentară a ratei de politică monetară pentru susţinerea creditării şi a economiei. Aşteptările din piaţă sunt totuşi ca BNR să menţină neschimbate dobânzile de politică monetară până la mijlocul lui 2021 în condiţiile în care spaţiul de manevră al politicii monetare devine şi el gradual din ce în ce mai limitat.

Valentin Tătaru de la ING nota recent, la rândul său, că profilul inflaţiei s-a schimbat spre o tendinţă descendentă, cu o inflaţie estimată pentru luna decembrie 2020 la 2,1% de la 2,5% iniţial şi de 2,5% pentru 2021.

"Următorii paşi în direcţia relaxării politicii monetare vor fi făcuţi prin scăderea rezervelor minime obligatorii", arată recent Tătaru. La şedinţa de politică din noiembrie BNR a decis eliberarea a circa 350 de milioane de euro prin reducerea cu 1 punct procentual a rezervelor minime obligatorii.

Scăderea din acest an a inflaţiei, determinată de pandemie şi de consecinţele economice ale acestui şoc, ar putea fi însă urmată de o reaccelerare în 2021 în contextul redinamizării economiei reale şi perspectivelor de majorare pentru cotaţiile internaţionale la ţiţei.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2,1% la sfârşitul acestui an, în scădere cu 0,6 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară, şi de 2% în trimestrul trei din 2022, potrivit Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat în noiembrie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ce inflatie in cadere mai?

    Uleiul a sarit de la 3,5 la 5,5 ( cel mai ieftin), painea de la 1,3 la 1,7lei, zaharul de le la 2,2 la 2,5 ... untul nu mai zic, smantana, mezelul de la 13-14 lei la 19-20 lei, morcovul de ma 1 leu kg la 1,7 lei, mere de la 2,9 kg la 4 lei, oua carton 30 media de la 12-13 lei la 15-16 lei, conserve fasole de la 2 lei la 2,2-2,4 lei, mazarea a devenit lux, pastaile nu mai zic, cascavalul de la 6,5 (300 gr cel mai ieftin) la 8 lei, branza... 

    Faceti voi totalul procentual in cosul de consum! 

    100 lei nu mai umple acelasi volum; prin generare deficit exagerat in crize economice se fura real din puterea banilor; unde cel mai mult au de suferit cei cu venituri exprimate in salarii; salarii ce scad real in asemenea comportamente ciclice de taiere din puterea banilor. 

    Inflatia nu are cum sa fie 2%... depinde la ce inflatie se refera domnul Mugurel si investitorii lui. 

    Masa de craciun este real mai scumpa anul asta cu minim 20% daca raportam exact aceleasi produse si acelasi volum fixic de cumparaturi; in timp ce veniturile populatiei au suferit o elasticitate descendenta. 

    Nu au crescut veniturile in 2020! cu 20%! 

    A crescut / stagnat / mentinut doar colectarea banilor din piata directionati in etc forme de active financiare!

    Dar asta e ultima rasuflare caci rezervele acumulate de avansuri achititii active incep sa se termine pe acest ciclu descendent de lunga durata! 

    in urmatorii ani somajul se duce in tavan!

    Relatiile de cauzalitate tocmai se propaga in piata, rabdare acest indicator va urca! 

    1. da, apare si automatizarea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb