BCR: "Ne aşteptăm ca ratingul suveran al României să fie păstrat neschimbat la finalul acestui an"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 octombrie 2020

BCR: "Ne aşteptăm ca ratingul suveran al României să fie păstrat neschimbat la finalul acestui an"

Ratingul suveran al României va fi păstrat neschimbat la finalul acestui an de către cele trei mari agenţii de rating, consideră analiştii BCR Cercetare. Într-un raport de analiză, aceştia punctează faptul că astăzi, 23 octombrie, este aşteptată revizuirea periodică a ratingului de ţară al Ro­mâniei operată de agenţia Moody's.

Analiştii notează: "Moody's are în calendar o revizuire periodică a ratingului de ţară al României pentru vineri, 23 octombrie. În prezent România are ratingul Baa3 cu perspectivă negativă. Credem că ratingul va fi păstrat pe cea mai de jos treaptă recomandată investiţiilor iar Moody's va nota din nou poziţia fiscală fragilă a României şi deficitul de cont curent mare. Ne aşteptăm ca ratingul suveran să fie păstrat neschimbat la finalul acestui an de către cele trei mari agenţii de rating. După Moody's urmează Fitch cu o revizuire periodică a ratingului suveran pe 30 octombrie şi S&P pe 4 decembrie".

Specialiştii BCR mai evidenţiază opinia agenţiei de rating S&P, care se aşteaptă ca Guvernul să facă tot posibilul pentru a amâna majorarea pensiilor cu 40% după alegerile generale.

Ciprian Dascălu, economistul şef al BCR, spunea recent că există perspectiva ca ratingul să fie menţinut şi perspectivele îmbunătăţite dacă România va avea o ajustare fiscală credibilă şi graduală.

"Având în vedere că următoarele evaluări sunt Fitch şi Moody's spre finalul acestei luni şi S&P înaintea datei alegerilor, cred că vor amâna orice decizie privind ratingul. Cred în schimb că în decursul anului 2021 agenţiile de rating vor aştepta de la guvernul României, indiferent care va fi compoziţia, culoarea politică, să vadă un plan credibil de ajustare fiscală pe termen mediu şi lung, cu o ţintă precisă pentru a ţine sub control cheltuielile rigide şi a inversa la un moment dat tendinţa de creştere a datoriei publice ca nivel din PIB pentru a menţine ratingul neschimbat pe termen mediu şi lung. (...) Nu cred că se vor precipita să ia o decizie până nu vor vedea instalat un nou guvern după alegeri. După care este discutabil sau se discută despre cum vor arăta perspectivele fiscale pe termen mediu şi lung. Pentru că dacă se menţin deficite ridicate şi datoria publică ajunge undeva la 60-65% din PIB, care este mediana ţărilor cu un rating similar, atunci ne putem aştepta la o downgradare. Dacă în schimb se porneşte pe un plan pe termen mediu de consolidare fiscală, astfel încât undeva peste doi ani datoria publică să aibă un vârf, undeva spre 50% din PIB, după care să revină pe un trend descendent, nu văd motive de downgrade. Mai ales că dacă ne uităm la ţările din aceeaşi categorie de risc, din multe perspective arată mult mai rău decât România care din fericire beneficiază şi de această ancoră fiind membru UE. Dacă vă uitaţi prin regiune... Ne comparăm economic cu ţările din regiune. În schimb, când vorbim de rating, toate ţările din regiune au un rating cel puţin cu o treaptă, două (mai sus). Ratingul Poloniei şi Cehiei începe cu A. Nu ne putem compara cu ţările din regiune când vorbim de rating. Situaţia ţărilor cu rating similar (cu al României)... Sunt multe din America Latină sau din Asia de Sud-Est. Din perspectiva politicilor şi din perspectiva indicatorilor soft, calitativi, din perspectiva comparativă, România este avantajată. Inclusiv din perspectiva datoriei publice. De aceea aş spune că nu vom vedea o decizie imediată de rating şi există perspectiva ca ratingul să fie men­ţinut şi chiar perspectivele îmbu­nătăţite dacă vom avea o ajustare fiscală credibilă şi graduală", a afirmat Ciprian Dascălu.

România se află pe ultima treaptă a ratingului recomandat pentru investiţii acordat de agenţiile internaţionale, iar o retrogradare ar trimite obligaţiunile României în categoria junk.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Spre neșansa voastră, a băncilor, noul guvern PSD care va urma alegerilor, va majora pensiile la 40 la sută, ca doar deaia ii vom vota.

    Afirm in asentimentul tuturor pensionarilor.

    Capisci? 

    Ne așteptăm si noi să mai majorati "ratingul" dobânzilor la depozite, nu doar cele in folosul vostru.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb