BCR, cea mai mare bancă din România în funcţie de active, nu va acorda în acest an dividende, pentru prima dată de la privatizarea instituţiei de credit, iar cea mai mare parte din profitul realizat anul trecut va fi utilizat pentru majorarea capitalului social, anunţă Mediafax.
"Prin excepţie de la regula stabilită (...) întregul profit net al băncii, determinat conform Ordinului Băncii Naţionale a României nr. 13/2008, aferent exerciţiului financiar 2009, nu va fi distribuit ca dividende, ci va fi încorporat în capitalul social al băncii, cu excepţia unui procent de cel mult 1% din acest profit care va fi inclus în contul de rezultat reportat", se arată în convocatorul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor.
Conducerea băncii a convocat acţionarii, la 22 aprilie, pentru două şedinţe extraordinare, respectiv pentru completarea actului constitutiv al BCR astfel încât să nu se acorde dividende şi pentru aprobarea majorării capitalului social cu 237,74 milioane de lei, de la 792,47 milioane de lei la 1,03 miliarde de lei.
Surse din acţionariat, citate de agenţia de presă, au declarat în luna ianuarie că BCR intenţionează să nu distribuie dividende din profitul obţinut în 2009, de circa 240 milioane de lei, instituţia de credit optând pentru capitalizarea câştigului.
Potrivit condiţiilor prevăzute în contractul de privatizare, banca este obligată să acorde, în primii trei ani de la privatizare, dividende reprezentând 40% din profitul calculat conform standardelor IFRS. Clauzele contractuale stabilesc, însă, că dividendele nu pot depăşi nivelul profitului calculat după standardele româneşti de contabilitate.
Profitul net după impozitare şi interesele minoritare al grupului BCR a scăzut anul trecut de 2,3 ori faţă de 2008, de la 2,03 miliarde lei la 871 milioane de lei (206 milioane euro), potrivit IFRS, din cauza majorării cheltuielilor cu provizioanele, diminuării veniturilor din comisioane şi faptului că în 2008 au fost obţinute unele venituri extraordinare din vânzarea unor active.
Erste Bank a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR.
În prezent, o societate deţinută 100% de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding GmbH, deţine 69,3% din capitalul BCR, iar participaţii de circa 6% sunt deţinute de cele cinci societăţi de investiţii financiare.