BCR: "Redresarea economică s-a oprit în martie pe fondul semnalelor privind valul trei al pandemiei"

M. GONGOROI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 martie 2021

"Redresarea economică s-a oprit în martie pe fondul semnalelor privind valul trei al pandemiei"

Redresarea economică s-a oprit în martie pe fondul semnelor privind valul trei al pandemiei, arată analiştii BCR într-o notă notă de cercetare. Conform indicelui BCR cu frecvenţă ridicată, activitatea economică s-a situat la 95% din media unei luni pre-criză în primele trei săptămâni din martie faţă de 96% în februarie.

Analiştii notează: "Indicele BCR cu frecvenţă zilnică privind evoluţia economiei arată că redresarea s-a oprit în martie pe fondul semnelor privind valul trei al pandemiei. În primele trei săptămâni din luna martie, activitatea economică s-a situat la 95% din media unei luni pre-criză faţă de 96% în februarie. Datele istorice sunt revizuite. Mobilitatea spre locurile de muncă a scăzut uşor iar poluarea aerului cu NO2 s-a redus mult, cu toate că aceasta este influenţată şi de condiţiile meteo. Datele provizorii în afara eşantionului analizat - intervalul 21-27 martie, în condiţiile în care indicele nostru se opreşte pe 19 martie - arată o creştere a căutărilor «ajutor şomaj» pe Google ca urmare a pesimismului celor care vor avea activitatea afectată de noile restricţii".

Noile restricţii pentru combaterea epidemiei de Covid, aprobate în şedinţa de joi seară a guvernului, au început să se aplice în mod oficial de ieri. Acestea includ închiderea magazinelor la ora 18:00 şi interzicerea circulaţiei după 20:00 pe toată durata săptămânii în zonele unde incidenţa depăşeşte 7,5 cazuri la mia de locuitori. Aplicarea doar în weekend (vineri, sâmbătă şi duminică) a acestor restricţii se face acolo unde incidenţa cazurilor este de sub 4 la mie. Bucureştiul a avut vineri o incidenţă de 6,5 cazuri la mia de locuitori.

În privinţa activităţii economice, minuta celei mai recente şedinţe de politică monetară a BNR arată că, în perspectiva apropiată, redresarea activităţii economice va decelera probabil puternic în semestrul întâi din acest după ritmul mult peste aşteptări din trimestrul al patrulea din 2020. BNR arată că există posibilitatea ca PIB-ul ar putea reveni la nivelul pre-pandemie la jumătatea anului curent.

"În ceea ce priveşte perspectiva apropiată, s-a convenit (în cadrul şedinţei BNR - n.r.) că redresarea activităţii economice va decelera probabil puternic în semestrul I 2021, după ritmul mult peste aşteptări din trimestrul IV 2020, încetinind vizibil şi în raport cu prognoza precedentă, dar în condiţiile unor dinamici anuale superioare celor anticipate anterior. Pe acest fond, la mijlocul anului curent este posibilă recuperarea într-o mare măsură a pierderii de PIB provocată de pandemie, dar şi închiderea completă a gap-ului negativ al PIB", se arată în minuta şedinţei BNR.

Totuşi, potrivit BNR, evaluările de mai sus sunt caracterizate de un grad înalt de incertitudine, în contextul celui de-al treilea val al pandemiei ce s-a extins pe plan intern şi al dificultăţilor de colectare a datelor statistice.

"Referitor la viitorul poziţiei ciclice a economiei, membrii Consiliului au arătat că economia va creşte probabil mai alert în 2021 decât s-a anticipat anterior, datorită redresării ei mult peste aşteptări în trimestrul IV 2020, pentru ca în 2022 să revină la o dinamică mai temperată, în condiţiile unor ritmuri trimestriale care se intensifică din a doua parte a anului curent - pe fondul progresului vaccinării şi al relaxării măsurilor restrictive -, dar rămân inferioare celor din anii pre-pandemie. S-a observat că evoluţia face probabilă reinversarea poziţiei ciclice a economiei chiar din trimestrul III 2021, semnificativ mai devreme decât în proiecţia precedentă, dar şi o creştere ulterioară lentă a excedentului de cerere agregată", se mai precizează în minuta şedinţei BNR.

Indicele BCR privind activitatea economică zilnică cuprinde şase indicatori: starea pieţei muncii (utilizând datele pe contractele de muncă suspendate/încheiate completate cu datele căutate despre ajutorul de şomaj de pe Google Trends), indicele activităţii pentru economia germană (pe baza consumului de electricitate), consumul de electricitate din România, nivelul poluării aerului, indicele tranzacţiilor cu carduri BCR (volumul) şi mobilitatea către locurile de muncă (date Google).

BCR a revizuit pozitiv în februarie estimarea de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) al României din acest an la +4,2% după publicarea "surprizei" de creştere trimestrială de 4,8% din ultimele trei luni ale lui 2020, creştere care este aşteptată să aibă un efect de antrenare în 2021.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb