• BCR a obţinut un profit brut de aproape 750 milioane de dolari în ultimii patru ani
Acţionarii "Băncii Comerciale Române" au aprobat, la finele lunii ianuarie 2004, strategia şi planul de afaceri pentru perioada 2004 - 2007. Noile documente, ce constituie baza dezvoltării în următorii ani a Grupului "Banca Comercială Română", reflectă o continuare a strategiei şi planului de afaceri ale BCR pentru perioada 2000 - 2004, fixînd ţinte financiare în creştere de la an la an. "Continuăm astfel să vizăm obiectivul nostru strategic de a adăuga valoare pentru acţionari şi de a ne proteja clienţii", a declarat preşedintele BCR, Nicolae Dănilă. "Acum avem, pentru prima dată, o strategie consolidată la nivelul întregului Grup, cu o abordare unitară a managementului riscurilor", a adăugat Nicolae Dănilă.
BCR va continua să se dezvolte ca bancă universală, dedicată tuturor segmentelor de clientelă, cu accent pe o evoluţie mereu ascendentă a indicatorilor de eficienţă şi profitabilitate şi cu o cadenţă bună de creştere a bilanţului Grupului, de peste 7% în fiecare an. "Facem o schimbare calitativă, de la cea mai bună bancă la cel mai puternic Grup financiar din România. Este o strategie realis-tă, elaborată într-o muncă de echipă, care se sprijină solid pe rezultatele aplicării strategiei 2000 - 2004. Banca a avut un parcurs constant crescător şi o profitabilitate ridicată, rezultatele financiare confirmînd corectitudinea prevederilor noas-tre", a subliniat preşedintele "Băncii Comerciale Române".
BCR şi-a consolidat poziţia de lider al sistemului bancar, la 31 decembrie 2003 avînd o pondere de aproape o treime din totalul activelor şi de aproximativ 30% din piaţa creditului şi a resurselor atrase de băncile din România, precum şi de peste 44% din totalul activelor bilanţiere.
În perioada 2000 - 2003, BCR a înregistrat un profit brut de aproape 750 milioane de dolari şi a încheiat anul 2003 cu un profit net la valoarea aşteptată, de peste 160 milioane de dolari. Trebuie menţionat că în ultimii patru ani banca a desfăşurat un amplu program de inves-tiţii, de peste 50 milioane de dolari, pentru dezvoltarea şi modernizarea reţelei de unităţi şi a sistemelor informatice (inclusiv în domeniul cardurilor) şi pentru diversificarea gamei de produse şi servicii. Totodată, în perioada 2000 - 2003, BCR a contribuit la Fondul de Garantare a Depozitelor cu aproximativ 53 milioane de dolari pentru acoperirea pagubelor produse de activitatea altor bănci. Consolidarea profitului net la peste 160 milioane de dolari este urmarea creşterii puternice a volumului şi eficienţei activităţii băncii şi subsidiarelor sale. Soldul creditului neguvernamental a crescut de aproape cinci ori în perioada 2000 - 2003, anul trecut creşterea fiind cu peste 60%, cu un sold la 31 decembrie 2003, de 81.400 miliarde de lei. Au sporit substanţial resursele atrase de la clientelă, cu aproximativ 20% în 2003 şi de aproape patru ori în intervalul 2000 - 2003. Numărul clienţilor BCR a urcat de la 1,9 milioane în decembrie 1999, la peste 3,9 milioane la finele anului trecut.
Viabilitatea prevederilor strategiei 2000 - 2004 este confirmată şi de analişti reputaţi şi de agenţiile internaţionale de rating care remarcă foarte bună capitalizarea BCR-ului, gradul ridicat de lichiditate, managementul prudent, nivelul bun al indicatorului cost/venituri, precum şi consolidarea structurii de Grup care asigură un management mai bun al riscurilor şi o folosire eficientă a oportunităţilor de afaceri.
(Corneliu Cojocaru, purtător de cuvînt al BCR)