Banca Comercială Română şi Erste Group Bank AG au acordat 107,23 milioane de euro către Enery, un jucător cheie pe piaţa energiei regenerabile din Europa Centrală şi de Est. Finanţarea face parte dintr-un credit sindicalizat, în valoare totală de 214,45 milioane de euro, unde Banca Comercială Română, Erste Group Bank AG şi UniCredit Bank au acţionat în calitate de Aranjori Principali Mandaţi şi Creditori Iniţiali, conform unui comunicat transmis redacţiei.
BCR şi UniCredit Bank au rol şi de Coordonatori şi Bookrunneri. De asemenea, BCR acţionează şi din rol de Coordonator ESG, Agent de Securitate şi Agent de Facilitate, sprijinind implementarea unor standarde ridicate de sustenabilitate, dar şi optimizarea structurii financiare a proiectului, iar UniCredit Bank este şi Agent de Documentaţie.
Facilitatea de împrumut este alocată strategic pentru refinanţarea portofoliului Enery existent de energie regenerabilă şi pentru finanţarea de noi capacităţi de producţie în România, oferind stabilitate financiară şi eficienţă operaţională.
Enery este o companie complet dedicată sectorului energiei regenerabile din România, care promovează tranziţia spre un viitor sustenabil, cu emisii reduse de carbon. Prin investiţiile strategice în energie solară şi eoliană, precum şi în soluţiile de stocare a energiei, Enery contribuie la obiectivul naţional de creştere a ponderii energiei regenerabile în mixul energetic, potrivit comunicatului.
Fondurile vor fi folosite pentru construirea unui nou proiect fotovoltaic de 64,5 MW, dar şi pentru integrarea sistemelor de stocare a energiei cu baterii (BESS) în toate centralele operaţionale şi greenfield, pentru a îmbunătăţi stabilitatea reţelei şi capacităţile de stocare.
Clifford Chance Badea a acţionat în calitate de consilier juridic exclusiv al creditorilor, în timp ce Schönherr a fost consilierul juridic al Enery.
"Pentru BCR, finanţarea proiectelor energetice a fost şi rămâne o prioritate strategică. Expertiza noastră în structurarea finanţărilor complexe din energie, alături de dialogul constant cu toţi jucătorii din industrie, dar şi de înţelegerea profundă a dinamicii pieţei, ne permite să sprijinim în mod real tranziţia verde şi securitatea energetică a României. Ne bucurăm că suntem un partener financiar solid pentru Enery şi că prin această tranzacţie susţinem consolidarea şi extinderea proiectelor lor, dar şi rolul strategic al României ca hub de diversitate climatică şi energetică în Europa Centrală şi de Est", a declarat Manuela Trisnevschi, Head of Energy and Utilities, Corporate Coverage, BCR.
Finanţarea de 107,23 milioane de euro este a doua tranzacţie majoră între BCR, Erste Group Bank AG şi Enery, după finanţarea acordată în februarie 2023, când cele două bănci au sprijinit compania în achiziţia unui portofoliu de 81 MW, deţinut de Jade Power Trust în România.
"BCR este un pionier al finanţării energiei regenerabile în România, care investeşte constant în sprijinirea tranziţiei către o economie Net Zero şi care a făcut din finanţarea proiectelor de energie curată o prioritate a strategiei de creditare corporate. Suntem unul dintre primii parteneri ai investiţiilor Enery în România şi ne bucurăm că prin această tranzacţie continuăm să le susţinem planurile de dezvoltare pe piaţa locală, creând astfel o platformă pentru creştere şi diversificare viitoare", a adăugat Anca Ilin, Head of Project Finance BCR.
"Finalizarea unei noi finanţări cu Enery în România reprezintă o dovadă a angajamentului nostru faţă de soluţiile de energie durabilă. Mai departe de obţinerea de fonduri, discutăm despre un parteneriat cu o echipă vizionară, dedicată viitorului energiei curate. Iar, împreună, putem să susţinem progresul şi inovaţia", a spus Wolfgang Hargassner, Head of Corporate Finance, Erste Group Bank AG.
"Acest tip de finanţare de portofoliu, adaptată portofoliului şi planurilor Enery pentru România, sprijină compania să devină un IPP complet verde în România, oferind în acelaşi timp creditorilor o bază diversificată de active, cu un mix adecvat de PPA-uri şi baterii pentru a acoperi echilibrarea, puterea şi captarea. Le mulţumim în mod special băncilor pentru structurarea acestei finanţări, deoarece finanţarea tradiţională nu oferă o soluţie intermediară între finanţarea proiectelor şi finanţarea corporativă, pentru IPP-uri RES în creştere, astfel că acum ne putem concentra pe furnizarea de proiecte inovatoare de energie regenerabilă care generează sustenabilitate şi valoare economică pe termen lung", a declarat Sebastian Staicu, VP Financing Enery, conform comunicatului.