BEI acordă un împrumut de 25 milioane euro companiei Antibiotice, pentru realizarea unei capacităţi de producţie

T.B.
Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2023

Comisarul European pentru Economie, Paolo GENTILONI şi Vicepresedinta BEI Teresa CZERWINSKA

Comisarul European pentru Economie, Paolo GENTILONI şi Vicepresedinta BEI Teresa CZERWINSKA

Împrumutul BEI are scopul de a intensifica producţia locală de medicamente

Acordul de finanţare promovează inovaţia într-o regiune de coeziune, subliniind angajamentul BEI pentru creşterea economică echitabilă

Acest acord este sprijinit de programul InvestEU, care urmăreşte să mobilizeze peste 372 de miliarde de euro pentru investiţii suplimentare în perioada 2021-2027

Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Antibiotice S.A., principalul producător român de produse farmaceutice, şi-au unit forţele în vederea dezvoltării producţiei locale de medicamente, informează bvb.ro. Acordul de împrumut în valoare de 25 de milioane de euro va sprijini finanţarea realizării pe amplasamentul companiei Antibiotice Iaşi, a unei capacităţi de producţie, ambalare şi depozitare de ultima generaţie, facilitând astfel dezvoltarea de noi linii de producţie, a digitalizarii, precum şi de capacităţi de cercetare-dezvoltare. Împrumutul BEI reprezintă un sfert din costul total al investiţiei de 95,4 de milioane de euro, potrivit sursei menţionate.

Prezentul acord a fost posibil graţie sprijinului oferit de programul InvestEU, care îşi propune să mobilizeze peste 372 de miliarde de euro în perioada 2021-2027, transmite sursa citată.

Acest parteneriat marchează un eveniment semnificativ pentru sectorul medical românesc, fiind prima operaţiune InvestEU aprobată în România, în urmă deciziei Comitetului de Investiţii din luna octombrie, conform bvb. Parteneriatul contribuie la consolidarea obiectivelor incluse în Strategia UE în domeniul farmaceutic (the EU Pharmaceutical Strategy) şi Comunicarea Comisiei pe tema rezolvării lipsei de medicamente în UE (the Commission Communication on addressing medicine shortages în the EU,) care urmăresc să abordeze problema deficitului de medicamente şi să întărească securitatea sistemului de aprovizionare în cadrul UE, relatează sursa indicată.

Proiectul sprijină crearea unei capacităţi avansate de producţie farmaceutică într-o regiune de coeziune din România, potrivit sursei menţionate. Prin reducerea dependenţei de importuri şi prin promovarea accesului la serviciile de sănătate în întreagă UE, iniţiativa sporeşte competitivitatea şi rezilienţa industriei farmaceutice europene şi evidenţiază rolul esenţial al capacităţilor moderne de producţie în sprijinirea autonomiei strategice a Uniunii, în special în domeniul sănătăţii, menţionează bvb.

Sprijinirea echipei de cercetare şi dezvoltare a companiei în crearea de noi medicamente şi procese de producţie va conduce la angajarea a aproximativ 100 de persoane cu normă întreagă în cercetare şi producţie pe parcursul a patru ani, transmite bvb. Antibiotice S.A. lucrează în strânsă colaborare cu diferite universităţi şi institute de cercetare, şi prin urmare, acest proiect va îmbogăţi piaţă muncii cu personal cu înalta calificare, informează sursa.

Conform sursei precizate, Vicepreşedintă BEI Teresa CZERWINSKA a declarat: "Această colaborare arată angajamentul nostru de a cultivă inovarea, de a crea locuri de muncă şi de a sprijini soluţiile pentru domeniul sănătăţii din România. Sprijinul BEI permite Antibiotice S.A. să-şi extindă capacităţile de producţie, contribuind în mod semnificativ la bunăstarea populaţiei europene şi la extinderea cercetării şi dezvoltării în regiunile de coeziune. Mă bucur să salut acest prim proiect InvestEU în România."

Potrivit bvb, Comisarul European pentru Economie, Paolo GENTILONI, a zis: "Pandemia de COVID-19 ne-a arătat importantă întăririi capacităţii industriale a Europei în domeniul producţiei de medicamente. Sunt încântat că InvestEU joacă un rol crucial în oferirea finanţării necesare industriei medicale europeane pentru a rămâne competitivă şi inovatoare, răspunzând în acelaşi timp nevoilor pacienţilor şi ale celor din sistemele noastre de sănătate. Acest proiect din România va stimula producţia de antibiotice şi simultan, va aduce beneficii economiei locale şi în domeniul creării de locuri de muncă înalt specializate."

"Acest parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii consolidează planul nostru de afaceri "The Future Together 2030" şi, în acelaşi timp, întăreşte capacitatea de răspuns a companiei la nevoile şi solicitările pieţei farmaceutice europene. Investim în cercetare, transfer tehnologic şi noi site-uri de fabricaţie pentru a aduce plus valoare industriei farmaceutice şi pentru a consolida indicatorii economico-finaciari ai companiei până în anul 2030.", a declarat Ioan NANI, directorul general al Antibiotice S.A, informează sursa precizată.

Parteneriatul dintre BEI şi Antibiotice S.A. este un pas către construirea unei industrii farmaceutice româneşti independente şi competitive, relatează bvb. Investind în talentele locale, promovând inovarea şi sporind accesibilitatea serviciilor de sănătate, această iniţiativa pune bazele pentru un viitor mai sănătos atât pentru România, cât şi pentru întreagă Uniune Europeană, transmite sursa citată.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. 2 lei actiunea prinul target

    1. peste 5 ani

      Si nu e bine?

      ATB,va urca mai intai la 1,5-1,75 lei,acolo va corecta la 1,45-1,35 lei,dupe care va testa 2 lei prin Febr-martie 2024,dar acum dupe raportarile la 9luni va urca repede la 1,35lei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb