Ben Bernanke, succesorul lui Alan Greenspan în fruntea Fed

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 octombrie 2005

Ben Bernanke a acceptat, la începutul acestei săptămîni, cel mai important post din economia mondială, cel de preşedinte al Rezervei Federale (Fed, banca centrală a SUA). Bernanke, 51 de ani, profesor de economie, a fost desemnat de preşedintele SUA, George W. Bush, drept viitorul şef al Fed, în condiţiile în care mandatul lui Alan Greenspan expiră la finele lunii ianuarie 2006. Greenspan, 79 de ani, a deţinut funcţia de preşedinte al Fed timp de 18 ani. Propunerea lui George W. Bush trebuie aprobată de Senat.

"Ben Bernanke a făcut o adevărată muncă de pionierat în domeniul politicii monetare, a predat ştiinţele economice la cîteva din cele mai prestigioase universităţi şi a fost apreciat pentru munca sa în Consiliul Guvernatorilor Fed", a declarat George W. Bush la Casa Albă, în cadrul unei ceremonii la care au participat atît Ben Bernanake, cît şi Alan Greenspan. "Bernanke şi-a cîştigat o solidă reputaţie pentru rigoare intelectuală şi integritate, bucurîndu-se de un respect deplin în comunitatea financiară mondială", a mai adăugat Bush.

La rîndul său, Alan Greenspan consideră opţiunea lui Bush "o nominalizare excelentă". Acesta arată că Ben Bernanke are acreditări academice şi aprecieri importante cu privire la modul în care funcţionează economia SUA.

Aşadar, Bush îl alege pe Ben Bernanke pentru a treia oară într-o poziţie economică importantă în administraţia sa. În 2002, Bush l-a desemnat pe Bernanke în board-ul Fed, iar la începutul acestui an l-a numit în funcţia de preşedinte al grupului de consilieri economici de la Casa Albă.

Nominalizarea viitorului preşedinte al Fed intervine într-o perioadă dificilă pentru Bush, dat fiind că popularitatea sa a început să scadă în sondajele de opinie. Totuşi, reacţia la nominalizarea lui Bernanke a fost una pozitivă. Atît mediul academic, cel politic, cît şi pieţele de pe Wall Street au apreciat că acesta are acreditările şi experienţa necesare pentru postul de şef al Fed. Bernanke a promis că, în situaţia în care numirea sa pentru un mandat de patru ani în fruntea Fed va fi aprobată de Senat, prioritatea sa va fi menţinerea continuităţii impusă prin politicile şi strategiile din "era Greenspan".

De menţionat că Fed determină nivelul dobînzii de referinţă în SUA, un instrument care îi priveşte pe toţi cei care împrumută bani. Deciziile aces-tei instituţii, însoţite de comentariile celui care ocupă funcţia de preşedinte al Fed, au o influenţă semnificativă asupra pieţelor financiare din întreaga lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb