Bendei şi Dragomir, actorii dosarului "Sala de bal", traşi pe linie moartă

O.D.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 21 noiembrie 2013

Bendei şi Dragomir, actorii dosarului "Sala de bal", traşi pe linie moartă

Dosarul "şantajul", în care au fost implicaţi mai mulţi oameni din cadrul Antena Group şi administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei, a ţinut capul de afiş al presei în această vară. Dan Voiculescu, fiica sa Camelia, directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, fostul şef ANAF, Şerban Pop şi George Matiescu, director general Intact Publishing, au fost trimişi în judecată în dosarul privind şantajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a persoanelor menţionate mai sus, dar şi a persoanelor juridice Antena 3, Antena TV Group şi Intact Publishing sub acuzaţia de folosire a unor instituţii media (televiziuni, publicaţii on line şi scrise) pentru şantaj cu scopul obţinerii de foloase materiale ilicite însemnate.

Din acest dosar, în urma unor dezvăluiri a apărut un altul cu ramificaţii în lumea fotbalului, mai exact în legătură cu vânzarea drepturilor TV ale meciurilor din Liga 1. Procurorii DNA au demarat procedurile de verificare a contractului prin care firma Bodu SRL deţinută de Dumitru Dragomir a primit 3.500.000 euro de la RCS&RDS, şi în acest dosar fiind pomenit numele lui Ioan Bendei.

Ulterior, ambii actori ai acestui nou dosar, care poate fi denumit generic "sala de bal" au ajuns pe "linie moartă", cei doi părăsind, într-un mod sau altul, posturile pe care se aflau în momentul în care a explodat dosarul "şantajul" . În urma alegerilor de la Liga Profesionistă de Fotbal, preşedinţii de club din Liga 1 au hotărât, prin vot, ca acest for să fie condus în următorii 4 ani de fostul internaţional Gino Iorgulescu. Astfel, după 17 ani, Dumitru Dragomir nu mai este şeful Ligii, fiind posibil ca în următoarea perioadă să iasă la lumină mai multe amănunte "picante" legate de modul în care au fost vândute drepturile TV şi de afacerile conexe.

Potrivit Monitorului Oficial din data de 14.11.2013, Consiliul de administraţie al S.C. RCS&RDS S.A. a luat act de demisia lui Ioan Bendei, înaintată în data de 07.08.2013, în locul acestuia fiind numit administrator interimar, pentru o perioadă "de cel mult două luni" Emil Jugaru.

În urma unor informaţii lansate pe piaţă de Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, preluate ulterior de toată presa, opinia publică a aflat că între preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, şi grupul RCS & RDS există un contract foarte profitabil pentru ambele părţi. Compania de cablu a finanţat, începând cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir, Crystal Palace Ballrooms, un complex de săli de evenimente. Complexul se află în proprietatea SC Bodu SRL, firmă deţinută în totalitate de Dumitru Dragomir. Conform unui pasaj din extrasul referatului procurorilor DNA, realizat în dosarul de şantaj, Sorin Alexandrescu considera acest contract ca o formă de mită pe filiera RCS&RDS - Dumitru Dragomir: "În accepţiunea inculpatului (n.r. Sorin Alexandrescu), contractul respectiv reprezintă, în realitate, o modalitate de a acoperi primirea cu titlu de mită a sumei de 3,5 milioane euro, în schimbul căreia acesta din urmă (n.r .Dumitru Dragomir) a întreprins demersuri în a susţine compania în câştigarea licitaţiei organizate privind transmiterea TV a meciurilor de fotbal disputate în cadrul Ligii 1". Firma de cablu a dat un comunicat de presă, imediat după izbucnirea scandalului, susţinând că a încheiat un contract de asociere cu una din firmele şefului Ligii Profesioniste de Fotbal la mai bine de un an distanţă după ce RCS&RDS câştigase licitaţia pentru Liga 1: "În ceea ce priveşte contractul legal dintre compania noastră şi Bodu SRL, este vorba de un contract de asociere în participaţiune pentru construcţia, amenajarea şi exploatarea unui complex de clădiri, cu o capacitate totală de peste 3.000 de locuri, destinate organizării de evenimente, care nu are nicio legatură cu LPF şi difuzarea meciurilor de fotbal. Acest contract de asociere a fost încheiat conform prevederilor Codului comercial din România. Toate operaţiunile privitoare la acest contract sunt evidenţiate în documentele financiar contabile, iar toate plăţile s-au realizat prin intermediul conturilor bancare cu respectarea legislaţiei aplicabile. Menţionăm că drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal au fost adjudecate de RCS&RDS împreună cu Antena 1, printr-o liciţatie publică desfăşurată cu 16 luni înainte de încheierea acestui contract, iar suma oferită în licitaţie a fost cu mai bine de cinci ori mai mare decât în contractul anterior". Şi Dumitru Dragomir considera că afacerea este perfect legală: "A fost o asociere între două firme: firma mea şi firma RCS &RDS. Pentru asta RCS lua 15 % din profit pe aproape 10 ani şi în ultimii ani lua întregul câştig al asocierii, şi atunci unde e neregula. Păi unde e neregula? Eu n-am voie nici măcar să mă uit la RDS&RCS pe cablu, dacă-s şef la Ligă?". Faptul că această afacere a ieşit la lumină a contribuit decisiv la debarcarea lui Dumitru Dragomir din fruntea LPF, preşedinţii unor cluburi din Liga 1 considerându-se prejudiciaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb