Guvernul a aprobat 6 hotărâri pentru exproprierea a 2,3 milioane de mp care înseamnă aproximativ 40 de kilometri de autostradă , totalizând 50 milioane de lei, către 10.000 de persoane fizice şi juridice, a declarat ieri după şedinţa de guvern ministrul transporturilor şi infrastructurii, Radu Berceanu.
"Am aprobat în guvern şase hotărâri de guvern privind exproprieri. Este vorba de exproprieri decise în anii 2007-2008, pentru autostrada Transilvania, sectorul Câmpia Turzii-Gilău şi sectorul Suplacu de Barcău-Mihăileşti, este vorba de porţiuni din autostrada Bucureşti-Ploieşti, e vorba de exproprieri necesare pentru lărgirea la patru benzi a centurii, partea de nord a Bucureştiului şi lărgirea la patru benzi a centurii Vest Ploieşti. Aceste hotărâri de guvern sunt primele, mai există vreo şase pe circuitul de avizare care se referă la exproprieri pentru Cernavodă- Constanţa şi centura ocolitoare a Constanţei şi pentru începutul Coridorul 4, Arad-Timişoara-Lugoj", a spus Berceanu.
Berceanu a precizat că preţul mediu, pentru că sunt diferenţe mari, în funcţie de unde se află terenul, este de 21 de lei pe metrul pătrat, adică 5 euro pe metru pătrat. "Sigur că sunt şi zone, de exemplu, în apropierea Bucureştiului, unde preţurile au fost mult mai mari, dar şi zone unde preţurile sunt mai mici" a declarat ministrul transporturilor şi infrastructurii", a declarat Berceanu.
Ministrul transporturilor a precizat că evaluările sunt realizate la momentul plăţilor. Totodată, el a menţionat că există o listă de persoane cu suprafeţele, cu numărul cadastral şi nişte cifre globale care s-au acordat prin aceste hotărâri de guvern, după care plata către fiecare persoană este făcută în funcţie de o negociere care a avut loc: "Sigur că în unele cazuri persoanele nu sunt mulţumite şi merg în instanţă, asta este procedura. Noi, evaluările, în general, le avem mult mai mici decât se aşteaptă cei care au în posesie aceste terenuri şi uneori, prin mecanismul în care evaluările noastre sunt comparate cu evaluări făcute de evaluatorii aduşi de persoanele respective se ajunge la o negociere. Dacă nu se poate ajunge, e calea instanţei".