Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat, ieri, că a adăugat India pe lista statelor membre, la doi ani după ce China s-a alăturat şi ea instituţiei financiare, informează Reuters.
India va deveni al 69-lea acţionar al BERD, instituţie care în ultimii ani s-a extins semnificativ.
"Acesta este un pas important în relaţia dintre BERD şi India, care ne permite să consolidăm şi mai mult legăturile deja strânse", a declarat preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, după ce actualii acţionari ai băncii au sprijinit propunerea de aderare a Indiei.
BERD cooperează deja cu mai multe firme din India precum Tata, SREI şi Jindal la o serie de proiecte comune, în valoare de aproape un miliard de euro, potrivit Agerpres.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În prezent BERD investeşte în peste 35 de ţări, printre care şi Mongolia, Turcia, Maroc, Egipt, Tunisia şi Iordania, precum şi în Grecia şi Cipru, ţări din zona euro afectate însă de criza datoriilor.
În calitate de stat membru al BERD, India, la fel ca şi China, mai degrabă va furniza bani BERD decât să primească. Însă calitatea de membru permite Indiei să beneficieze, în mod indirect, de proiectele BERD sau în cazul în care companii din India vor face investiţii alături de BERD.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, cu investiţii de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte. Instituţia a susţinut în 2017 un număr de 29 de proiecte de investiţii în valoare de 546 milioane de euro. Din această finanţare, 93% au fost acordate sectorului privat.