• În piaţă, s-a zvonit că "Franklin Templeton" ar fi în spatele tranzacţiei
• Grzegorz Konieczny nu a dorit să comenteze
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a lichidat, ieri, deţinerea de 4,99% la "BRD Groupe Societe Generale" (BRD), în urma a opt tranzacţii speciale încheiate pe piaţa "Deal", în valoare de 454 de milioane de lei.
Nick Tesseyman, Managing Director al sectorului "Financial Institutions" din cadrul BERD a declarat că vânzarea participaţiei la BRD, a survenit ca urmare a creşterii interesului investitorilor instituţionali pentru ţara noas-tră. Domnia sa a declarat: "Exitul nostru de la BRD vine ca urmare a faptului că atractivitatea României pentru investitorii instituţionali a crescut. Suntem mândri că am contribuit la succesul BRD, care a devenit astăzi o instituţie financiară puternică şi atractivă".
În piaţă, au circulat zvonuri potrivit cărora un fond al "Franklin Templeton", administratorul Fondului Proprietatea, ar fi cumpărat acţiunile BRD vândute de BERD.
Contactat de ziarul "BURSA", Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele executiv al "Franklin Templeton", nu a dorit să confirme sau să infirme zvonurile din piaţă privind achiziţia acţiunilor BRD, spunând că "politica FT este să nu comenteze".
Andrei Ciubotaru, broker la "Tradeville", este de părere că "Franklin Templeton ar putea să fie implicat în tranzacţia cu titluri BRD, întrucât acesta cunoaşte deja piaţa româneas-că şi şi-a arătat intenţia de a face noi achiziţii".
BERD a intrat în acţionariatul BRD în noiembrie 1999, cu o deţinere de 5%.
Din acţionariatul băncii, mai fac parte cele cinci societăţi de investiţii financiare, cu o deţinere de circa 22%. Anul trecut, SIF "Moldova" (SIF2) şi SIF "Muntenia" (SIF4) au vândut 0,9% şi respectiv 1,1% din acţiunile BRD, în timp ce SIF "Transilvania" (SIF3) şi-a diminuat expunerea cu 0,6% din capitalul social al băncii.
"BRD Groupe Societe Generale" a raportat pentru 2010 un profit net de 501 milioane de lei (119 milioane de euro), cu circa 37% mai mic faţă de 2009 şi semnificativ sub profitul de 1,12 miliarde lei înregistrat în 2008.