Economia României ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 4%, a estimat miercuri Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, faţă de o expansiune de 3,7% previzionată în noiembrie de BERD.
Este cel mai ridicat nivel de creştere din rândul statelor europene în care activează BERD.
Anul viitor, creşterea PIB-ului României va încetini la 3,5%, prognozează instituţia financiară internaţională.
"După un avans de 3,9% în 2015, economia României a crescut cu 4,8% în 2016, sprijinită de cererea internă solidă. Principalul motor de creştere a economiei în această perioadă a fost consumul privat, pe fondul unui venit disponibil mai ridicat (sprijinit de reducerea TVA şi de majorarea salariilor), îmbunătăţirii pieţei forţei de muncă şi al inflaţiei scăzute. Consumul va continua să stimuleze creşterea în 2017 şi în 2018, sprijinit de o nouă creştere a salariului minim şi a salariilor din sectorul public, care fac parte din promisiunile electorale ale formaţiunii politice aflată la guvernare - PSD", apreciază BERD, conform Agerpres.
Potrivit sursei citate, în urma majorării salariilor, cheltuielile guvernamentale vor rămâne probabil la un nivel ridicat în 2017, existând riscul depăşirii limitei de deficit bugetar de 3% din PIB, avertizează instituţia financiară internaţională.
Investiţiile private vor fi sprijinite de anularea taxei pe construcţii şi de costul scăzut record al finanţării.
Pe de altă parte, perspectivele mai bune de creştere ale partenerilor economici ai României vor dor duce la o uşoară îmbunătăţire a exporturilor nete, deşi consumul intern va compensa o parte din aceste evoluţii, apreciază BERD.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a şasea ţară în topul principalilor beneficiari de investiţii BERD.
În previziunile de primăvară, publicate în aprilie, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a păstrat estimarea de creştere economică pentru acest an la 5,2%.
La rândul său, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere, de la 3,8% la 4,2%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat recent de instituţia financiară internaţională.
Ministrul român al Finanţelor, Viorel Ştefan, arăta, în 12 aprilie, că România ar putea înregistra în 2017 o creştere economică mai mare decât cea estimată, de 5,2% din PIB, o contribuţie importantă la acest lucru urmând să aibă agricultura.