BERD a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României pentru 2014

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 noiembrie 2013

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României pentru anul următor de la 2,2%, nivel anticipat în luna mai, la 2,4%, dar a avertizat că perspectivele pe termen scurt sunt limitate în continuare de evoluţia slabă a zonei euro.

Pentru anul în curs, banca anticipează un avans al PIB de 2,2%, faţă de estimarea de 1,4% din mai, se arată într-un raport al BERD privind perspectivele economice ale ţărilor în care operează.

"În prima jumătate a anului, activitatea economică din România s-a îmbunătăţit. PIB a crescut cu 2,1% anual în primul trimestru, în principal de pe urma evoluţiei bune a exporturilor, şi cu 1,3% în trimestrul al doilea. Inflaţia a revenit în intervalul ţintit de banca centrală şi a continuat să încetinească în septembrie până la 1,9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatele fiscale au fost, de asemenea, bune, iar România a ieşit din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene în acest an. Totuşi, perspectivele de creştere pe termen scurt continuă să fie limitate de de problemele din zona euro", se arată în raportul BERD, potrivit Mediafax.

Prognoza BERD pentru evoluţia economiei României anul următor este mai optimistă decât aşteptările Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Astfel, Comisia Europeană a estimat, săptămâna trecută, că economia României va creşte cu 2,1% anul viitor şi cu 2,4% în 2015, cu o contribuţie mai semnificativă din partea cererii interne.

FMI estimează pentru România, în 2014, o creştere a PIB de 2,2%, nivel anticipat şi pentru acest an, dar se aşteaptă ca evoluţia să fie influenţată decisiv de cererea internă, cu accent pe investiţii, nu pe exporturi, ca în prezent.

Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte şi România, BERD a îmbunătăţit estimarea de creştere economică pentru anul acesta, de la 1,4% la 1,6%, în timp ce prognoza pentru anul următor a fost menţinută la 2,2%.

Astfel, Kosovo va înregistra anul următor cea mai mare creştere din regiune, de 3,5%, urmată de Macedonia, cu 2,7%, şi România cu 2,4%. România este urmată de Bulgaria, Albania şi Muntenegru, toate trei cu rate de câte 2%. PIB al Bosniei Herţegovina va creşte cu 1,8%, iar cel al Serbiei cu 1,7%.

Economia din Europa de Sud-Est va continua să-şi revină, dar evoluţia va rămâne modestă. Toate ţările din regiune vor înregistra creştere, în contextul semnelor pozitive din zona euro, notează banca.

La nivelul tututor ţărilor în care operează BERD, creşterea economică se va accelera, de la 2% în acest an la 2,8% anul următor, însă recuperarea va fi probabil mai slabă decât se anticipa în raportul precedent. În luna mai, BERD lua în calcul o creştere a PIB de 2,2% pentru anul în curs şi de 3,2% pentru anul următor. Banca operează în 34 de ţări, din Europa Centrală şi de Est, Asia Centrală, precum şi sudul şi estul Mării Mediterane.

"Creşterea potenţială va fi slabă în continuare în absenţa reformelor, investiţiilor reduse şi şomajului structural ridicat, care afectează calificarea forţei de muncă", a declarat economistul şef al BERD, Erik Berglof.

Riscurile economice includ deteriorarea în continuare a situaţiei din zona euro. O astfel de evoluţie pare mai mai puţin probabilă în prezent, dar există un risc sporit al unui impact negativ, datorat încetinirii economice a Chinei şi altor mari ţări emergente. În plus, riscurile legate de un nou impas fiscal în SUA nu trebuie excluse, avertizează instituţia financiară internaţională.

În Europa Centrală, BERD prognozează contracţie în acest an pentru Croaţia, de 0,8%, şi pentru Slovenia, de 2,4%. PIB al Sloveniei va continua să scadă şi anul următor, când Croaţia va reveni pe creştere, cu 1,5%.

Creştere economică vor înregistra şi Polonia, de 1,2% în acest an şi de 2,3% anul următor, precum şi Slovacia, de 0,9%, respectiv de 2%.

BERD a îmbunătăţit semnificativ prognoza pentru Ungaria în acest an, de la contracţia de 0,8% anticipată în mai la o creştere de 0,5%, şi a înrăutăţit estimarea pentru Estonia de la 3% la 1,2%, Anul următor, Estonia ar trebui să înregistreze o creştere de 2,5%, iar Ungaria un avans de 1,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb