BERD AVERTIZEAZĂ: La noi, creştere economică din consum şi nu din investiţii

A.B.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 noiembrie 2005

Creşterile din economia ţării noastre sînt datorate, în principal, consumului şi nu investiţiilor, precizează un raport realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). În aceste condiţii, deficitele (atît cel comercial, cît şi cel de cont curent) vor continua să se majoreze.

Raportul prognozează pentru acest an un deficit comercial de 9,5 miliarde dolari şi un deficit de cont curent de 8,9 miliarde dolari, ca urmare a creşterii considerabile a importurilor pe fondul accelerării consumului privat în ţara noastră. BERD a recomandat autorităţilor din ţara noastră să reducă nivelul contribuţiilor sociale, să limiteze corupţia şi să eficientizeze justiţia, dar şi să crească gradul de competitivitate şi să atragă investiţii străine directe. În acelaşi timp, Guvernul trebuie să continue reforma de pe piaţa muncii, prin adoptarea de noi amendamente la Codul Muncii, precizează raportul BERD.O altă recomandare făcută de BERD autorităţilor române priveşte reglementarea şi supravegherea activităţilor de leasing pentru a reduce ritmul accelerat de creştere a creditelor contractate de populaţie. În plus, scăderea impozitelor, liberalizarea contului de capital şi introducerea sistemului de ţintire directă a inflaţiei reprezintă noi provocări pentru Guvern, subliniază raportul BERD.

Îmbunătăţiri la nivel de regiune

În acest an, creşterea economică în sud-estul Europei va ajunge la 4,8%, estimează raportul BERD, pe fondul stabilităţii politice din regiune şi al perspectivelor de aderare la UE a României, Bulgariei şi Croaţiei. În statele în curs de dezvoltare, creşterea economică va fi de 5,3% în acest an, cu 1,3% mai puţin decît în 2004, pe fondul reducerii ritmului de creştere economică pe plan mondial.

În schimb, în regiune au fost înregistrate progrese semnificative în ceea ce priveşte mediul de afaceri, deşi ritmul de implementare a reformelor s-a încetinit uşor, inclusiv în cazul statelor candidate la UE. Raportul BERD evidenţiază dintre problemele întîmpinate de companiile din sud-estul Europei incertitudinea macroeconomică, calitatea slabă a instituţiilor financiare şi juridice şi nivelul ridicat al corupţiei.

În acelaşi timp, raportul BERD precizează că statele în curs de dezvoltare au realizat îmbunătăţiri în reglementarea pieţei şi a impozitelor, precum şi în reducerea infracţionalităţii. Progrese, însă la un nivel mai redus, au fost înregistrate şi în sistemul juridic şi corupţie.

Pentru acest an este aşteptat să crească cu 21,7% nivelul investiţiilor străine directe în statele în curs de dezvoltare (de la 39,1 miliarde dolari în 2004, la 47,6 miliarde dolari în 2005). Estimările BERD sînt că mai mult de jumătate din sumele prevăzute pentru investiţii se vor îndrepta către Cehia, Polonia, România şi Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb