BERD, CEECAT Capital şi Morphosis Capital susţin extinderea naţională a retailer-ului La Cocoş printr-o investiţie strategică

A.F.
Piaţa de Capital / 22 august

BERD, CEECAT Capital şi Morphosis Capital susţin extinderea naţională a retailer-ului La Cocoş printr-o investiţie strategică

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), CEECAT Capital, un fond regional de private equity care se asociază cu fondatori vizionari pentru a sprijini creşterea, buna guvernanţă şi responsabilitatea socială ale companiilor în Europa emergentă şi Morphosis Capital Fund II, un fond de capital de creştere axat pe dezvoltarea şi transformarea IMM-urilor locale în jucători regionali, anunţă semnarea acordului prin care devin acţionarul majoritar în cadrul retailer-ului local, La Cocoş, deţinut de antreprenorii români, Iulian şi Gianina Nica. Parteneriatul vizează expansiunea accelerată a amprentei La Cocoş pe teritoriul României, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Suntem mândri de creşterea remarcabilă a La Cocoş şi de impactul pozitiv pe care l-am avut asupra comunităţilor din zonele în care suntem prezenţi. După aproape un deceniu de activitate, am realizat că pentru a ne dezvolta la nivel naţional, avem nevoie de investiţii semnificative, fără de care extinderea ar putea dura peste 15 ani. Ca Fondator al lanţului La Cocoş, pot spune că această tranzacţie ne oferă resursele financiare şi expertiza necesare pentru a extinde rapid reţeaua cu un număr de locaţii format din două cifre în următorii patru ani. Obiectivul nostru comun este să consolidăm poziţia noastră de lider pe piaţa de retail alimentar din România. Împreună cu echipa La Cocoş, mulţumesc investitorilor pentru încrederea acordată şi sprijinul oferit de acum înainte în realizarea acestui obiectiv ambiţios. În proiectele de anvergură, partenerii puternici sunt esenţiali pentru a completa resursele financiare şi a maximiza eficienţa. Sper ca toţi cei 720 de colegi, fie că sunt alături de noi de la început sau s-au alăturat pe parcurs, să vadă în acest parteneriat o oportunitate de creştere şi de consolidare. Cu acest consorţiu select alături, avem nu doar un parteneriat puternic, ci şi un strateg pentru dezvoltarea viitoare a afacerii", a declarat Iulian Nica, Fondator şi CEO, La Cocoş.

Fondat în 2014, La Cocoş este un retailer românesc de tip discount, care operează în prezent trei locaţii în Ploieşti şi Bucureşti. Cu un model de afaceri unic, bazat pe oferirea unui sortiment eficient de produse la preţuri extrem de competitive, La Cocoş a înregistrat o creştere anuală de 24% a vânzărilor între 2018 şi 2022, depăşind ritmul de creştere al principalilor jucători de pe piaţa de retail alimentar din România. În 2023, compania a înregistrat venituri de 200 de milioane de euro. La Cocoş oferă aproximativ 10.000 SKU-uri (Stock Keeping Unit) şi satisface nevoile clienţilor într-un singur loc de cumpărături.

La Cocoş se adresează atât clienţilor B2C, cât şi micilor afaceri B2B, oferind un sortiment bine selectat de produse de larg consum, inclusiv branduri de top. Modelul de business al companiei La Cocoş se bazează pe costuri operaţionale reduse şi pe o experienţă de cumpărături eficientă, ceea ce îi permite să ofere preţuri mai mici faţă de competitorii săi. Reţeaua de magazine La Cocoş este recunoscută pentru abordarea sa "no-frills" şi pentru poziţionarea strategică a magazinelor în zone periferice, care îi permite să maximizeze eficienţa operaţională.

Tamas Nagy, Co-Head of EBRD Private Equity a declarat: "Suntem bucuroşi să sprijinim creşterea şi expansiunea La Cocoş în România alături de co-investitorii noştri, Morphosis Capital şi CEECAT Capital. Retailul alimentar este una dintre cele mai active sectoare de interes pentru BERD, iar această investiţie reprezintă o oportunitate excelentă pentru Bancă de a sprijini scalarea unui model de afaceri inovator de retail pe o piaţa atractivă precum România, condusă de un antreprenor puternic şi apreciat, Iulian Nica."

"Suntem entuziasmaţi să sprijinim La Cocoş în extinderea prezenţei sale geografice în România. Iulian şi echipa sa au dezvoltat un format unic şi de succes, iar cu ajutorul investiţiei noastre comune credem că La Cocoş poate deveni un campion naţional şi lider regional în sectorul său. De asemenea, suntem entuziasmaţi să lucrăm împreună cu Iulian şi cu partenerii noştri de la BERD şi Morphosis în această călătorie", a declarat Anthony Stalker, Partener în cadrul CEECAT Capital şi Preşedinte al Comitetului Consultativ de Investiţii.

"Suntem încântaţi să investim în La Cocoş, o poveste antreprenorială locală de succes, care şi-a demonstrat performanţa remarcabilă pe piaţa de retail din România. Această investiţie, a doua pentru Morphosis Capital Fund II, va sprijini expansiunea rapidă a reţelei La Cocoş la nivel naţional. Viziunea noastră comună cu CEECAT Capital şi BERD este de a dezvolta un lanţ de magazine care să răspundă nevoilor atât ale clienţilor B2B, cât şi ale celor B2C, iar La Cocoş să devină un punct de referinţă pentru consumatorii din întreaga ţară, contribuind astfel la creşterea economică şi la consolidarea economiei locale", a declarat Simona Gemeneanu, Partener, Morphosis Capital.

Investiţia realizată de parteneriatul dintre BERD, CEECAT Capital şi Morphosis Capital vine într-un moment esenţial pentru expansiunea La Cocoş. Sectorul de retail de tip discount este cel mai dinamic segment al pieţei de retail alimentar din România, cu un potenţial ridicat de creştere în următorii ani. Parteneriatul vizează dezvoltarea reţelei La Cocoş pe teritoriul României, prin deschiderea unui număr de locaţii noi format din două cifre în următorii patru ani.

Parteneriatul este conceput pentru a valorifica la maximum expertiza fiecărei entităţi implicate. Morphosis Capital contribuie cu prezenţa sa locală solidă şi cu un palmares impresionant în dezvoltarea afacerilor româneşti, CEECAT Capital aduce experienţa regională acumulată în extinderea reţelelor de retail, demonstrată prin succesul GOMEX în Serbia, în timp ce BERD aduce experienţa acumulată de-a lungul timpului prin sprijinirea dezvoltării sectorului de retail alimentar în numeroase ţări din Europa Centrală şi de Est.

Tranzacţia a fost facilitată de firmele de avocatură Mihaela Mîndru Law Office şi Act Legal Romania, cu o echipă condusă de Christian Mîndru, Of Counsel, care au reprezentat consorţiul format din BERD, CEECAT Capital şi Morphosis Capital în ceea ce priveşte aspectele juridice. Acestea au fost sprijinite de Bryan Cave Leighton Paisner LLP, prin Carol Osbourne, Partener, pentru aspectele juridice aferente legislaţiei din Marea Britanie şi de Van Campen Liem din Luxembourg, prin Christophe Balthazard, Partener, pentru aspectele de drept luxemburghez. Antreprenorii Iulian şi Gianina Nica au fost reprezentaţi de Ţuca Zbârcea & Asociaţii. De asemenea, KPMG a realizat procesul de due diligence financiar, fiscal şi de ESG, iar Kearney a realizat procesul de due diligence comercial.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4781
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2350
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8312
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.7290

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb