BERD: Experţi de top nu găsesc bază pentru suspendarea licenţei Euroins

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 aprilie 2023

BERD: Experţi de top nu găsesc bază pentru suspendarea licenţei Euroins

BERD susţine că Euroins avea o situaţie financiară solidă, când i-a fost retrasă licenţa

"Banca sprijină găsirea unei soluţii fără costuri suplimentare pentru deţinătorii de poliţe sau contribuabili", se arată într-un comunicat al instituţiei

BERD este acţionar al Euroins Insurance Group din Bulgaria, societatea-mamă a Euroins România

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) susţine că Euroins România avea o situaţie financiară solidă când i-a fost retrasă licenţa de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), conform unui comunicat de ieri al instituţiei. Acesta subliniază că, potrivit unei analize aprofundate realizată de experţi de top, nu exista bază pentru suspendarea licenţei Euroins.

La jumătatea lunii trecute, supraveghetorul pieţei a retras licenţa de funcţionare a asigurătorului şi a solicitat falimentul acestuia. Potrivit ASF, compania de asigurări nu deţinea capitalul de solvabilitate (SCR) necesar, în valoare de 2,19 miliarde lei, şi nici fondurile pentru acoperirea MCR, în cuantum de 1,75 miliarde lei.

Conform comunicatului de ieri, Consiliul Euroins Insurance Group din Bulgaria, sprijinit de BERD, a comandat o analiză actuarială independentă a Euroins România, realizată de către un expert actuarial de renume la nivel mondial, iar analiza nu a schimbat punctul de vedere al băncii cu privire la situaţia financiară solidă a asigurătorului din ţara noastră.

În document se menţionează: "Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este îngrijorată de criza din piaţa asigurărilor din România. În urma unui proces de due-diligence, în octombrie 2021 BERD a investit în Euroins Insurance Group din Bulgaria (EIG), societatea-mamă a Euroins România Asigurare-Reasigurare (EIRO). În calitate de acţionar, împreună cu Consiliul EIG, BERD s-a angajat să îmbunătăţească în continuare operaţiunile şi performanţa grupului, în special în România".

În comunicat se adaugă: "BERD a luat act de anunţul autorităţii de reglementare financiară din România, ASF, din data de 17 martie, conform căruia licenţa EIRO a fost retrasă din cauza deficienţelor percepute în ceea ce priveşte guvernanţa corporativă. Acest lucru a apărut în lumina unui Raport permanent de capital publicat de ASF în data de 2 februarie, care a identificat un deficit de capital de peste 400 de milioane de euro".

Conform documentului, ca urmare a Raportului permanent de capital, Consiliul EIG, sprijinit de BERD, a comandat o analiză actuarială independentă a EIRO de către un expert actuarial de renume la nivel mondial. "Analiza nu oferă o bază pentru revizuirea punctului de vedere al BERD cu privire la situaţia financiară solidă a EIRO din momentul retragerii licenţei", se menţionează în comunicat.

De asemenea, se subliniază că BERD este angajată activ împreună cu toate părţile implicate pentru găsirea unei soluţii la perturbarea pieţei cauzată de retragerea licenţei EIRO, despre care Euroins România a dezvăluit că a declanşat clauze ce efectiv au eliminat o serie de acoperiri de reasigurare pentru daunele de asigurare din România. "BERD sprijină găsirea unei soluţii fără costuri suplimentare pentru deţinătorii de poliţe sau contribuabili şi, împreună cu EIG, a înaintat către ASF o propunere de rezoluţie, pe marginea căreia în prezent se poartă discuţii constructive", se menţionează în comunicat.

Pe de altă parte, ieri, Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Asigurări din cadrul ASF a spus, după şedinţa de guvern, că EIOPA a confirmat analiza Autorităţii şi deciziile luate în cazul Euroins.

"Raportul EIOPA confirmă analiza ASF şi deciziile cu privire la ajustările necesare pe rezervele tehnice brute şi pe reasigurare la Euroins, de 2,2 miliarde lei, adică 440 milioane euro. Am primit raportul noi şi Autoritatea din Bulgaria, dar nu putem să îl publicăm pentru că nu avem acceptul instituţiei europene", a declarat Valentin Ionescu.

După retragerea licenţei Euroins România la jumătatea lunii trecute, Eurohold a transmis printr-un comunicat de presă că decizia ASF este o preluare ostilă a activelor filialei din România. Ulterior,Tanja Blatnik, CEO Euroins Romania, a acuzat ASF că decizia sa a fost comunicată ilegal către mass-media cu o seară înainte, fără a discuta în prealabil cu conducerea companiei şi fără a aştepta finalizarea auditurilor internaţionale aflate în derulare.

"În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România şi în alte jurisdicţii, pentru a contesta această decizie şi, implicit, pentru a apăra interesele financiare ale clienţilor noştri şi a asigura stabilitatea financiară a pieţei", a menţionat Tanja Blatnik.

În data de 20 martie, Assen Hristov, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Eurohold, a spus că licenţa Euroins România a fost retrasă fără just temei, motiv pentru care Eurohold va da în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru investiţia făcută şi pierderile suferite.

Eurohold Bulgaria AD a reacţionat la datele din raporul EIOPA, făcând următoarele precizări:

"Nici Eurohold, nici Euroins Insurance Group sau acţionarii şi reprezentanţii săi nu au primit vreun raport de control oficial sau orice alt document valabil care se referă la capitalul sau poziţia de solvabilitate a Euroins România. Scurgerea unor astfel de informaţii ar putea însemna că o instituţie oficială a încălcat legea.

Deoarece nu am primit un astfel de raport de control, nu cunoaştem care sunt concluziile unui astfel de raport. Asemenea concluzii ar putea viza doar perioade financiare vechi, precum de la 30 septembrie 2022. După cum am menţionat anterior, contractul de reasigurare cu EIG Re acoperă întregul risc aferent portofoliului Euroins România, inclusiv daunele, precum şi eventuala creştere a rezervei şi eventuala diminuare a acoperirii contractelor anterioare de reasigurare care erau valabile anterior celui semnat cu EIG Re".

Contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re a fost valabil în perioada 1 ianuarie-17 martie 2023, subliniază reprezenanţii Eurohold, arătând: "Decizia ASF de a retrage licenţa şi de a iniţia procedura de faliment a Euroins România, luată la 17 martie 2023, a fost exact actul care a reziliat acest contract de reasigurare şi i-a lăsat pe toţi clienţii asiguraţi fără protecţie şi acoperire de asigurare.

În cele din urmă, acţionarii EIG, inclusiv BERD, au înaintat către ASF o propunere concretă care ar salva toate cheltuielile FGA şi ar împiedica piaţa de asigurări din România de haosul care a fost generat. Suntem gata să prezentăm public această propunere când va fi cazul. Am înaintat această propunere şi autorităţii bulgare de reglementare (FSC) şi EIOPA".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Vis!

    Ai zice ca BERD, fiind investitori in compania-mama a Euroins, trage spuza pe turta ei. Pe de alta parte, totusi la BERD e plin de birocrati si de fricosi, nu cred ca aia ar fi emis scrisoarea asta daca erau urme de dubiu. 

    Apoi, ASF zice ca EIOPA i-a confirmat calculele. Aia de la EIOPA n-ar trebui sa fie tampiti, deci ar putea avea ASF-ul dreptate. Dar...stim noi ca ASF-ul a dat tot ce trebuie catre EIOPA?

    Una peste alta, sa plece handicapatii de la ASF. 

    1. Una peste alta handicapatul de Mischie vrea sa fie singur

      Faptul ca EIOPA a confirmat frauda este de rau pentru ASF, nu de bine. EIOPA confirma de fapt ca supravegherea ASF a fost ca si inexistenta. Calculul EIOPA ca lipsesc 500 de milioane de euros de la SCR si nu 400 cat a comunicat ASF iar arunca o imagine de toata jena asupra ASF .

    Lipsa de pregatire si de cunoastere a uzantelor nescrise in lumea finantelor internationale. Piticii de la ASF nu au procedat in acest caz in mod corespunzator. Un vechi proverb spune " sa nu arunci cu pietre intr-un caine daca nu-i cunosti stapanul. Deci in mod practic ASF ar fi trebuit sa contacteze in mod discret BERD asupra situatiei de la firma de asigurare.

    asefe, tata, daca berd spune asta in comunicat de presa, si nu o spune deloc des desi sunt actionari direct si indirect in mii de companii, ai o mare problema. practic, astia la berd zic asa - asefe sunteti prosti, dar vrem sa continuam sa facem afaceri cu voi si va lasam o portita deschisa si va aratam cu sa o reglati ca sa nu se incheie urat si sa inteleaga pana la urma chiar toti cat de prosti sunteti. acum ca le-a arata pisica in vazul lumii, eiopa aia nu va iesi vreodata sa apere asefe, putoarea corupta a romanicii. deci, la loc comanda. bulgarul hot, chel, corupt, parca l-am vz si fara sapca, i-a facut pe asefe. pesede infrant.

    1. Oare ce o sa urmeze, vor reda autorizatia de functionare la EUROINS?

      Ar trebui sa se declare invinsi, cei de la ASF, ca sa nu spun incompetenti!

      Cati din acei angajati la ASF, au expertiza in domeniul asigurărilor?  

    Probabil cand au aflat pe surse ca se doreste confiscarea (retragerea autorizatiei - in limbajul ASF), Euroins si-a securizat banii ( ai lor si ai BERD).

    La cata inteligenta naturala exista in ASF (undeva spre zero), totul e posibil. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb