ZIARUL BURSA

06 aprilie 2023
Ediţia din 15.08.2024
"Sistemul bancar ia în calcul scenariile în care războiul sau crizele existente ar escalada"

VIDEO "Sistemul bancar ia în calcul scenariile în care războiul sau crizele existente ar escalada"

Emilia OlescuBănci-Asigurări / 6 aprilie 2023

(Interviu cu Bogdan Neacşu, Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor şi Preşedintele CEC Bank) 

"Inflaţia va avea o singură cifră, iar ROBOR-ul a intrat într-un palier de stabilizare, ceea ce ne oferă un confort temporar" "Chiar dacă avem crize suprapuse, populaţia este bine să economisească" "Nicio bancă nu va fi la fel de flexibilă dacă va vedea că veniturile unui client îi permit acestuia plata datoriilor"

Jurnalist: Pornim discuţia de la actualul context macroeconomic: avem dobânzi crescute, inflaţie mare, criză energetică, criză sanitară, un război la graniţă. Suntem sau nu într-o criză economică generalizată? Şi dacă da, dar şi dacă nu, care ar trebui să fie comportamentul financiar al consumatorului în această perioadă?

BERD: Experţi de top nu găsesc bază pentru suspendarea licenţei Euroins

BERD: Experţi de top nu găsesc bază pentru suspendarea licenţei Euroins

Andrei IacomiBănci-Asigurări / 6 aprilie 2023

BERD susţine că Euroins avea o situaţie financiară solidă, când i-a fost retrasă licenţa  

"Banca sprijină găsirea unei soluţii fără costuri suplimentare pentru deţinătorii de poliţe sau contribuabili", se arată într-un comunicat al instituţiei

BERD este acţionar al Euroins Insurance Group din Bulgaria, societatea-mamă a Euroins România

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) susţine că Euroins România avea o situaţie financiară solidă când i-a fost retrasă licenţa de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), conform unui comunicat de ieri al instituţiei. Acesta subliniază că, potrivit unei analize aprofundate realizată de experţi de top, nu exista bază pentru suspendarea licenţei Euroins.

Preţul poliţelor RCA, plafonat şase luni de Guvern

Preţul poliţelor RCA, plafonat şase luni de Guvern

GEORGE MARINESCUPolitică / 6 aprilie 2023

În piaţa RCA sunt active 7 milioane de poliţe, potrivit declaraţiilor lui Valentin Ionescu, şeful Direcţiei Asigurări din cadrul ASF 

Preţul poliţelor RCA va fi plafonat în următoarele şase luni la valoarea din 28 februarie 2023, potrivit hotărârii aprobată, ieri, de Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a condiţionat aprobarea plafonării de elaborarea în cele şase luni a unor modificări legislative care să reducă riscul unor noi falimente în piaţa asigurărilor.

Chiar şi cu susţinerea guvernului, există "un risc uriaş în integrarea acestor afaceri", a spus Kelleher ieri, la Adunarea Generală Anuală (AGA) a UBS, conform Bloomberg. (sursa foto: www.ubs.com)

Preşedintele UBS: "Integrarea Credit Suisse va dura 3-4 ani"

A.V.Internaţional / 6 aprilie 2023

"Credit Suisse nu va mai fi o companie independentă" 

Preşedintele UBS Group AG, Colm Kelleher, susţine că integrarea Credit Suisse Group AG, banca pe care gigantul elveţian a preluat-o recent ca să o salveze, va dura 3 -4 ani, excluzând divizia de investiţii.

Chiar şi cu susţinerea guvernului, există "un risc uriaş în integrarea acestor afaceri", a spus Kelleher ieri, la Adunarea Generală Anuală (AGA) a UBS, conform Bloomberg.

Murat Buyukerk

SUPLIMENT ECO-ECONOMIE "Patru din cinci români sunt dispuşi să facă mai multe pentru sustenabilitate"

Companii / 6 aprilie 2023

(Interviu cu Murat Buyukerk, CEO Arctic) 

Reporter: Care sunt tendinţele în sustenabilitate pentru industria producătoare de electrocasnice şi cum vedeţi evoluţia viitoare din acest punct de vedere?

Murat Buyukerk: Sustenabilitatea este singura direcţie posibilă pentru industria producătoare de electrocasnice, atât în România, cât şi în lume, având în vedere că aceasta consumă o cantitate deloc neglijabilă de materii prime, energie şi resurse. Este nevoie de controlul şi de reducerea emisiilor de carbon generate de-a lungul întregului lanţ valoric.

Dragoş Tuţă

SUPLIMENT ECO-ECONOMIE "Când companiile vor fi responsabile, nivelul de trai al românilor se va îmbunătăţi considerabil"

Companii / 6 aprilie 2023

(Interviu cu Dragoş Tuţă, preşedintele şi fondator al Ambasadei Sustenabilităţii în România) 

"Există o presiune continuă asupra companiilor pentru realizarea de investiţii în proiecte strategice de sustenabilitate"

"Fiecare dintre noi poate fi ambasador pentru sustenabilitate şi mediu" "Sustenabilitatea şi educaţia pentru mediu sunt la început de drum în România"

Reporter: Cum a luat naştere Ambasada Sustenabilităţii şi cum promovaţi aspectele ce ţin de o economie durabilă?

Dragoş Tuţă: Ideea proiectului a apărut în echipa agenţiei de consultanţă The CSR Agency încă de la începutul anului 2016 din dorinţa de a ajuta companiile să înţeleagă că ne aflăm într-o perioadă de tranziţie la modelul economic sustenabil, acela în care companiile, prin parteneriate, pot rezolva probleme sociale şi de mediu fără să sacrifice eficienţa economică. Credem cu tărie că atunci când companiile vor fi responsabile, nivelul de trai al românilor se va îmbunătăţi considerabil.

Andreea Negru: "Ce pot face companiile pentru a acorda prioritate eticii şi responsabilităţii în operaţiunile lor? Pentru început, ele pot stabili coduri clare de conduită şi linii directoare etice pe care toţi angajaţii trebuie să le respecte. De asemenea, pot implementa programe riguroase de formare pentru a se asigura că toţi angajaţii înţeleg şi respectă aceste linii directoare".

SUPLIMENT ECO-ECONOMIE Sustenabilitatea corporativă în era digitală

Companii / 6 aprilie 2023

Sustenabilitatea corporativă în era digitală este un concept complex şi cu mai multe faţete, care necesită ca societăţile comerciale să adopte o abordare holistică a operaţiunilor lor, este de părere Andreea Negru, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA). Acordând prioritate durabilităţii în toate aspectele afacerii lor, companiile nu pot doar să contribuie la un viitor mai durabil, ci şi să construiască încredere şi loialitate faţă de clienţi, angajaţi şi alte părţi interesate, opinează aceasta.

Horaţiu Didea, Managing Partner WorkSpace Studio, declară: "Noi reprezentăm local cei mai prestigioşi producători de mobilier şi soluţii premium pentru amenajări din lume, liderii pe segmentele lor de piaţă. Majoritatea dintre aceştia investesc deja de mulţi ani în producţie sustenabilă şi au o ofertă vastă pe zona economiei circulare. Ne mândrim cu faptul că încă de anul trecut Herman Miller foloseşte PET recuperate din ocean în toate scaunele Sayl şi Aeron pe care le produce. Anul trecut au fost recuperate şi folosite 23 de milioane de sticle de plastic, iar anul acesta valoarea se va dubla".

SUPLIMENT ECO-ECONOMIE Horaţiu Didea, Workspace Studio: "Investiţia în sustenabilitate are un preţ iniţial mai mare, dar pe termen lung este întotdeauna mai eficientă"

Companii / 6 aprilie 2023

Amenajarea spaţiilor de birouri folosind componente sustenabile cu adevărat, de la elemente naturale până la produse reciclate, biodegradabile sau de economie circulară, a trecut, în perioada post-pandemică, de la "good to have" la "must have", spune Horaţiu Didea, Managing Partner WorkSpace Studio.

Elena Iacob

SUPLIMENT ECO-ECONOMIE "Băncile sunt printre cei mai consecvenţi adepţi ai schimbării de paradigmă către sustenabilitate"

Companii / 6 aprilie 2023

(Interviu cu Elena Iacob, partener al casei de avocatură Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners - ZRVP) 

"Este dificil de estimat când se va atinge şi cum va arăta modelul macroeconomic considerat pe deplin sustenabil" "Firmele de avocatură nu pot rămâne în afara tranziţiei către un model sustenabil de activitate"

Reporter: Care este rolul sectorului financiar în atingerea obiectivelor Acordului de la Paris privind limitarea încălzirii globale?

Irina Siminenco

SUPLIMENT ECO-ECONOMIE "Trebuie să ne preocupăm tot mai mult de efectele pe care le are fiecare activitate umană"

Companii / 6 aprilie 2023

(Interviu cu Irina Siminenco, Corporate Affairs Manager Nestle România) 

"Ar trebui ca toate deşeurile să poată fi reciclate sau returnate naturii" "Vom continua proiectul «Pădurea de Miere» alături de Asociaţia Mai Mult Verde, plantând încă 10.000 de puieţi de salcâmi"

Reporter: Ce înseamnă, în anul 2023, sustenabilitatea pentru o companie din domeniul alimentar?

Ana Crivăţ

SUPLIMENT ECO-ECONOMIE "Sustenabilitatea, inseparabilă de strategia de business a HEINEKEN România"

Companii / 6 aprilie 2023

(Interviu cu Ana Crivăţ, Director of Corporate Affairs HEINEKEN România) 

Reporter: Ce rol joacă sustenabilitatea în strategia de business a companiei HEINEKEN?

Ana Crivăţ: Mă bucur să vorbesc despre abordarea pe care o avem în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi cred că un punct de pornire foarte bun este importanţa pe care o acordăm aces­tui aspect al activităţii noastre.

Andreea Strugaru

SUPLIMENT ECO-ECONOMIE "Consumul sustenabil a devenit o responsabilitate asumată de factorii economici şi de populaţie"

Companii / 6 aprilie 2023

(Interviu cu Andreea Strugaru, Marketing Manager/Co-owner KADRA) 

"Nu se poate vorbi despre sustenabilitate fără a o corela cu tehnologia" "În 2023 ne vom concentra pe dezvoltarea portofoliului de soluţii pentru domeniul medical"

Reporter: Care consideraţi că este rolul unui consum sustenabil în contextul provocărilor ultimilor ani?

Daniel Drăguşin

SUPLIMENT ECO-ECONOMIE "Consumul sustenabil este o parte vitală a soluţiei în faţa provocărilor ultimilor ani"

Companii / 6 aprilie 2023

(Interviu cu Daniel Drăguşin, East Balkans Director Supply Chain PepsiCo) 

"Îndeplinirea obiectivelor de mediu şi integrarea sustenabilităţii în ADN-ul de business sunt direcţii fundamentale pentru modul în care companiile vor prospera şi se vor dezvolta" "Lucrăm constant la producerea unei schimbări sistemice pe întregul lanţ valoric al materialelor din plastic"

Reporter: Ce înseamnă, în anul 2023, sustenabilitatea pentru o companie din domeniul alimentar?

Alina Bilan

SUPLIMENT ECO-ECONOMIE "Sustenabilitatea nu mai este o opţiune, ci o obligaţie faţă de noi şi faţă de generaţiile viitoare"

Companii / 6 aprilie 2023

(Interviu cu Alina Bilan, preşedintele Asociaţiei Române pentru Dezvoltare Locală Durabilă - ARDLD) 

"Evoluţia economiei va fi direct legată de evoluţia generală a societăţii" "Strategia naţională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 şi ţintele stabilite în acest document de politică publică sunt insuficient cunoscute la nivel local"

Reporter: Cum a luat naştere Asociaţia Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă şi cum promovaţi aspectele ce ţin de o economie sustenabilă?

Mohamed El-Erian: "Cel mai rău lucru pe care Fed poate să-l facă este să reducă acum dobânzile"

Mohamed El-Erian: "Cel mai rău lucru pe care Fed poate să-l facă este să reducă acum dobânzile"

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 6 aprilie 2023

"Scăderea ratelor dobânzilor poate duce la stagflaţie şi instabilitate financiară", crede consilierul economic şef al Allianz 

Pieţele mizează tot mai mult pe faptul că Rezerva Federală va reduce ratele dobânzilor în această vară, în condiţiile în care economia se confruntă cu turbulenţe cauzate de criza din sectorul bancar, dar acesta este cel mai rău lucru pe care banca centrală din Statele Unite poate să-l facă în acest moment, crede reputatul economist Mohamed El-Erian, scrie Business Insider.

Ministrul Finanţelor, chemat să dea explicaţii în Parlament, în Săptămâna Mare

Ministrul Finanţelor, chemat să dea explicaţii în Parlament, în Săptămâna Mare

G.M.Politică / 6 aprilie 2023

Deputaţii USR i-au făcut program în Săptămâna Mare ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, care este chemat de formaţiunea politică respectivă "să se spovedească" în legătură cu situaţia încasărilor bugetare pe primul trimestru al anului curent.

Mai precis, USR cere ca Adrian Câciu "să explice dezastrul încasărilor la buget din primele trei luni ale anului şi măsurile pe care le va lua pentru a repara un buget pe 2023 total nerealist".

Sursa Foto - www.gov.ro

Ministrul Educaţiei cere sprijinul elevilor şi profesorilor pentru reformarea sistemului

O.D.Miscellanea / 6 aprilie 2023

Aflată într-o schimbare continuă de peste 30 de ani, educaţia a reuşit performanţa să involueze constant. În acest moment se lucrează la o schimbare sistemică. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat în plenul Senatului că orice "schimbare sistemică" în educaţie se poate realiza numai cu sprijinul celor care beneficiază de aceste schimbări şi a afirmat că proiectului de lege a educaţiei i-a dedicat ultimii şapte ani de carieră profesională

Sursa foto: Facebook / Orhan Pamuk

Orhan Pamuk, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara

O.D.Cultură / 6 aprilie 2023

Scriitorul Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2006, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea comunităţii academice a Universităţii de Vest Timişoara (UVT), în cadrul unei festivităţi speciale pentru spaţiul cultural şi intelectual românesc. Rectorul UVT, Marilen Pirtea a declarat cu această ocazie: "Suntem onoraţi de intrarea distinsului laureat Nobel în rândurile comunităţii noastre academice.

Telescopul James Webb a observat cea mai îndepărtată galaxie detectată până acum

Telescopul James Webb a observat cea mai îndepărtată galaxie detectată până acum

O.D.Miscellanea / 6 aprilie 2023

Cucerirea spaţiului, fie şi doar vizual, rămâne o preocupare a oamenilor. Tehnologia şi ştiinţa contribuie din plin la acest lucru. Unele informaţii sunt greu de procesat de publicul larg, dar important este că ele au fost obţinute. Telescopul spaţial James Webb a observat cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată, care s-a format în cele mai timpurii perioade le Universului, la numai 320 de milioane de ani după Big Bang.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 6 Aprilie 2023

MACRO NEWSLETTER 6 Aprilie 2023

Macroeconomie / 6 aprilie 2023

Comenzile industriale noi din Germania au crescut peste aşteptări în februarie 2023, cu o rată lunară de 4,8%, după un avans de 0,5% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a temperat până la 5,7%, de la 12% în luna anterioară.

Indicii fac un pas în faţă

BVB Indicii fac un pas în faţă

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 6 aprilie 2023

Tranzacţii de 44 milioane lei, sub media zilnică a anului trecut  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în contrast cu evoluţia pieţelor europene. Indicele BET, al celor mai lichide 20...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo